onsdag den 23. maj 2012

Rabarbercrumble med anis, marcipan og hvid chokolade...

Rabarbersæsonen er i fuld gang. Jeg har købt 4 kg og gjort klar til fryseren. Så er der til is, saft og kage. Men inden jeg kom de snittede røde stængler i fryseren tog jeg 300 g fra til en af min yndlingskager: rabarbercrumble.

Kombinationen af de søde møre rabarber i bunden og den sprøde knasende top - perfektion!

Rabarberene kommes i et ildfast fad og ovnen tændes på 190°C.

Ligesom sidste gang jeg lavede crumble tilsatte jeg lidt majsstivelse for at jævne saften fra de bagte rabarber en smule. Man kan søde med flere forskellige ting: agave-nektar, sirup, sukker, flormelis eller sågar stevia. Jeg foretrækker ahornsirup. Jeg ville også gerne tilsætte lidt ekstra smag og valget faldt på anis.

Anis smager lidt af lakrids, men på en sødlig aromatisk måde. De små frø blev ristet kortvarigt på en mellemvarm pande inden de blev malet i en krydderikværn.

Jeg ved faktisk ikke om man kan købe stødt anis - men mon ikke? Jeg målte 2½ tsk af og blandede med 1 stor spsk majsstivelse.

Blandingen blev vendt i frugten sammen med ½ dl ahornsirup. Fadet blev dækket med folie og sat i ovnen i 15 minutter.

I mellemtiden lavede jeg crumblemassen:

50 g havregryn
50 g sukker
50 g hvid chokolade
50 g marcipan
20 g SMØR

Det hele køres i en minihakker *wroom wroom* eller nuldres sammen med fingrene.


Jeg kører det i maskinen til det ligner grov rasp.

Blandingen fordeles over de bagte rabarber og fadet sættes tilbage i ovnen i ca 15 minutter.

Overfladen skal være sprød og gylden - og pas på, den kan hurtigt blive for mørk.

Oh la la....sikke en duft. Anis og rabarber er virkelig gode legekammerater.

Den sprøde crumble kan spises som den er eller kan serveres med f.eks skyr, cremefraiche eller flødeskum til. Men jeg havde noget i fryseren der skulle testes: hjemmelavet vaniljeis på kondenseret mælk.

I stedet for at øse den lune crumble op med en ske har jeg brugt en spatel - det giver et pænt fladt stykke. Jeg flottede mig og lavede 2 små kugler is til.

Uhm, ikke tosset. Jeg tror straks jeg øremærker lidt flere af de frosne rabarber til endnu en omgang crumble.

Flere læsere har efterspurgt en mere taljevenlig version af 'min' is på kondenseret mælk. Og i går fik jeg så lagt sidste hånd på opskriften - helt uden fløde. Det er blevet til 2 varianter med henholdsvis vanilje og lakrids. Indtil videre virker de meget lovende. I grundisen med kondenseret mælk og fløde er der faktisk 132 g fedt i hele portionen (15,6 g pr 100 g) - i hele den nye is er der kun 39, 5 g (4,8 g pr 100 g). Det gør at fedtenergiprocenten falder fra 58 til 22,9. Og det kan jo virkelig mærkes i energiregnskabet. Den 'gamle' is indeholde hele 9914 kJ (1025 kJ pr 100 g) og den 'nye' is 6467 kJ (788 kJ pr 100 g). Det er dog stadig en ret energirig is - for den kondenserede mælk er en rigtig kaloriebombe. En dåse 'koster' 5457 kJ og indeholde 32 g fedt og 218 g sukker.

Jeg håber jeg kan nå at få blogget om den nye is inden jeg tager på ferie hos min søster. Jeg rejser i morgen formiddag og kommer først hjem igen d 4/6. Det skal blive godt at komme lidt væk og få en pause fra hverdagen. Jeg har ikke helt besluttet om jeg vil holde helt ferie fra blogland også - jeg tager computeren med og så får vi se. Lige nu er blogland nemlig ikke det sjoveste sted at være og det kunne jeg også meget godt trænge til en pause fra.

I dag skal jeg pakke og et smut ind til byen for at blive klippet. Vejret er allerede dejligt, så det glæder jeg mig til at komme lidt ud i. God solskinsdag til alle der kommer her forbi.


18 kommentarer:

 1. Wow cool cool crumble! Uha ved godt det er en fed is og energi niveauet er lige så højt som I-love-it-Ole, men hvis man nu kan nøjes med to kugler er det vel ikke så slemt engang i mellem :-) rigtig god symbiose tur, håber det blir fantastisk! Negativ energi skal du ikke tage dig af, der vil altid være nogen som er negativ uanset hvad man gør. Ha en dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - jeg er glad for at du kan lide den :-)

   Nøjes med to kugler? Det er vist det der er hele problemet - jeg kan aldrig nøjes :-D

   Tak, glæder mig virkelig til at hygge med min søster i så mange dage. Jeg prøver virkelig ikke at lade negativiteten gå mig på - men det er svært når den selvudnævnte modpart reagerer sådan. Tak, i lige måde :-)

   Slet
 2. Åhh må du få en fantastisk inspirerende og fredfyldt ferie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - det er jeg helt sikker på at jeg får :-)

   Slet
 3. Rigtig god ferie til dig, Malou.
  Jeg vil savne dine potente indlæg, hvis du også holder blog-ferie.
  Det er dig nu vel ondt, hvis du tager fri fra blogland og så glæder jeg mig bare til du kommer hjem igen.
  Nyd din ferie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Aww, hvor er du sød. Nu får vi se, jeg tvivler på at jeg kan holde helt blogfri. Skal til Malmø på fredag og det vil jeg gerne dele :-)

   Tak, jeg glæder mig SÅ meget til en slapper :-D

   Slet
 4. Jeg elsker at du bruger SI-enheden (kJ)!
  Point fra mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak *stolt*

   Det er sådan jeg har læst at energiudregne - så selv om jeg i daglig tale omtaler ting som kalorieholdige bliver det ALTID regnet ud i kJ :-)

   Slet
 5. Lækker opskrift. Jeg må ude og høste rabarber. ;-)

  Ros igen fra min side, fordi du formår at holde tonen så sober på din blog, og du undlader at navngive dem, der måske vil dig til livs.
  Det er helt urimeligt, at du får ubehagelige mails. Det siger mere om andre ...

  Rigtig god ferie med ro og afslapning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Åh, dejligt med egne rabarber.

   Tak, jeg prøver virkelig - men det er godt nok svært når man møder den slags modstand. Ja, men det er ret almindelige efterhånden at 'rygklapperne' tager aktiv del i løjerne.

   Tusind tak - jeg glæder mig SÅ meget til et pusterum.

   Slet
 6. Mmmm... jeg elsker virkelig din blog og det er en fornøjelse at læse med, men samtidig også lidt irriterende at man altid bliver så sulten af at se på de lækkerier du laver, - især når man selv er en skovl i et køkken.

  Jeg har overvejet at invitere mine forældre ud at spise i Århus på søndag og har bladret igennem dine mange indlæg for at finde et passende sted. Kan du anbefale et rigtig godt sted? Kravene er, at det skal have åbent en søndag (men det kan jeg selv tjekke), at maden er lækker (selvfølgelig) og tænker en max pris pr. person for mad på 400 kr. Gerne omkring 350 for 2-3 gode retter. Jeg har overvejet Canblau og måske Komfur, men er det mon de bedste bud? Hvis du ikke har tid til at svare, er det helt ok, men nu tog jeg chancen - du har sikkert travlt med at nyde solen og at pakke til i morgen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak skal du ha' :-) Din stakkel ;-)

   Jeg har 3 steder jeg gerne vil anbefale: Restaurant ET (3 retters menu fra 338 kr), Mefisto (4 retters menu for 300 kr) og Ferdinand (4 retters menu for 395 kr). Alle stederne har også a'la carte hvor der kan plukkes 2-3 retter inden for din ønskede prisramme. Håber du finder et sted der passer dig :-)

   Lige nu har jeg travlt med at pakke og få min influenza under kontrol - lettere sagt end gjort :-D

   Slet
  2. Tusind tak for dit hurtige svar - dem vil jeg kigge nærmere på :)

   Håber din influenza er væk nu, så du rigtig kan nyde din ferie!

   Slet
 7. Det lyder helt fantastisk med hvid chokolade og marcipan i crumblemassen. Det skal helt sikkert prøves af ved lejlighed.
  m.v.h.
  Ulrik

  SvarSlet
 8. det skal prøves med lidt erstatninger. Må ikke få det ene eller det andet fordi jeg er på diæt, men den kan sagtens konverteres til en low carb udgave;-)
  Tak for opslriften og virkelig god ferie.

  stødt anis kan foøvrigt købes hos søstrene grene.

  SvarSlet
 9. Fantastisk blog:)
  Stødt stjerneanis kan købes i Krydderiet i Torvehallerne;)
  Super kvalitet!

  SvarSlet
 10. Er du bimmer, hvor den smager godt!!! Jeg skal vist på tyvetogt til min mors rabarberbed, for den her skal helt klar laves igen :-)

  SvarSlet
 11. Havde ingen anis med lavede den m lakridspulver i stedet. Det er også et hit, kan jeg fortælle :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...