onsdag den 16. maj 2012

Kold nudelsalat med peanutdressing...

Her er en asiatisk inspireret nudelsalat med masser af smag, knas og 'genbrug' - i form af den labre peanutsauce tryllet om til dressing.

Salaten kan spises som den er - som en vegansk eller vegetarisk ret - eller tilføjes kød eller fisk hvis man er til det.

På mit tørlager fandt jeg en pose tørrede kinesisk svampe. Dem besluttede jeg mig for at bruge nogle af til salaten. De skal først udblødes i koldt vand.

Der skal ikke ret mange til for de vokser helt vildt i volumen under udblødningen. Jeg fandt også en pakke udon-nudler frem med 50% fuldkorn.

De udbløde svampe blev skyllet meget grundigt. Der gemmer sig en del sand det hvor de har siddet fast.

De udblødte svampe blev skåret i tynde strimler. Svampene hedder 'sorte træører' og er dem vi herhjemme kender som Almindelig Judasøre. De smager, efter min mening, svagt af svamp og bouillon. Teksturen på de udbløde svampe kan med rette sammenlignes lidt med tangsalat - der har det lidt seje og 'brusk-agtige' bid.

Udon-nudler er flade nudler som skal koge ca 7 minutter. De kan sagtens erstattes af æggenudler, risnudler eller sågar spagetti. Nudlerne koges og køles ned i koldt vand. Det er ikke nødvendigt at komme olie i, de klæber ikke sammen.

Det var ikke fordi grøntsagsskuffen ligefrem bugnede med egnede grøntsager. Men jeg har altid edamamebønner på frost. Dem hev jeg et par håndfulde op af og gav 2 minutter i kogende vand.

Den lune bønner blev smuttet ud af skallerne. Jeg snittede lidt sommerkål og en håndfuld ramsløg.

I bedste Stop Spild Af Mad stil fik jeg brugt de snittede grøntsager der var til overs fra de vietnamesiske forårsruller. De var blevet en smule tørre i kanten, men det gør ikke noget når de bliver marineret som her.

Og så var alle elementerne klar og blev lagt i et stort fad.

Det hele blev vendt grundigt sammen. Til det formål er klør 5 altså bedst - så jeg tog en latexhandske på og gik i krig. Og lad mig lige fortælle at det er ret svært at tage et billede kun med venstre hånd når man samtidig skal ha' stoppen fra kameraet imellem tænderne.

Dressingen røres sammen af en god portion peanutsauce, lidt ekstra soya + chilisauce - og vand til man har den ønskede konsistens.

Den må godt være ret tyk og cremet. Dressingen fordeles jævnt - også her er det nemmest med en hånd.

Når dressingen er fordelt grundigt kommes der film på fadet og det trækker på køl i mindst 30 minutter - gerne længere. Det giver nudlerne tid til at suge noget smag til sig.

I mellemtiden ristede jeg lidt knas til toppen: ublegede sesamfrø og nigellafrø (de hedder også sorte løgfrø eller jomfru i det grønne).

Den færdige salat fik et jævnt drys. Og så var den klar til at glæde enhver veganer eller vegetar.

Jeg havde dog fundet et KÆMPE stegt kyllingebryst, fra en af den store basser fra Sødam, i fryseren. Det pillede jeg i grove trævler og varmede på en pande med lidt soya, chilisauce og ahornsirup.

Og så var det klart til en kødæder som mig. Jeg kom kun kylling i den portion jeg serverede, resten gemte jeg.

Jeg kan godt lide at toppe den slags salater op på tallerkenen. Det ser godt og indbydende ud.

Den færdige tallerken fik et ekstra drys frø.

Og så rodede jeg alligevel det hele sammen med en gaffel. Mums, det var godt. Saft, kraft, knas og bid - stærkt, salt, syrligt og sødt. En håndfuld frisk koriander havde været perfekt til.

I dag har jeg fået en stor portion til frokost med resten af kyllingen. Den sidste portion salat skal jeg ha' til aftensmad, vendt med en masse revet gulerod og serveret med små tunfrikadeller. Og så trænger jeg vist også til en peanutpause.


10 kommentarer:

 1. Mmmmmm jeg skulle vidst have spist hos dig igår, tror jeg:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og her sad jeg med maden klar - hvor blev du af? ;-D

   Slet
 2. Mums - lyder godt.
  Er lidt skræmt af peanutbutter (i 'rå' form), men heldigvis er der jo meget andet i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Uh, du kan slet ikke sammenligne den færdige sauce med peanutbutter - det har både en anden 'mundfornemmelse' og smag. Giv den en chance ;-)

   Slet
 3. De ingredienser kan jeg også klare, så imorgen står den på det samme her - eller noget næsten ligedan. Tak for dejlig inspiration som altid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, jeg så godt din salat - smart som du fik den til at passe med de ingredienser du havde. Den slags madlavning elsker jeg :-)

   Velbekomme, jeg er glad for at du kunne bruge inspirationen.

   Slet
 4. *savler på min tastatur*

  I absolut verdensklasse top lækkert! (Og tak tak for henvisningen til os :)

  Det her er ikke mad. Det er kunst.


  KH
  Selina

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak - hvor er du sød :-)

   Wow, store ord. Tak!

   KH
   Malou

   Slet
 5. Hej Malou.

  jeg er lige blevet opmærksom på hvad det er der gør at jeg elsker din blog allermest af alle de madblogs jeg læser, og så tænkte jeg at jeg ville dele det med dig og rose dig for det:

  Når du laver en opskrift er det en opskrift som man kan gøre det, ikke den eneste måde at gøre det på, og det ved jeg som læser fordi du er skidegod til at gøre opmærksom på hvad man kunne erstatte tingene med, og hvordan man kunne gøre det anderledes osv.
  Jeg er 23 år, og begyndte først at lave mad da jeg flyttee hjemmefra som 20.årig. Det betyder at min viden omkring mad begrænser sig en del, og jeg bliver nemt usikker på om det jeg skal til at prøve nu også kan virke. Jeg er meget optaget af at begrænse mit madspild, dels fordi jeg synes det er rigtigt at gøre, dels fordi jeg er på SU, og ikke vælter mig i så mange penge at jeg kan retfærdiggøre det over for mig selv at smide dem ud efter tre dage i køleren ;)
  Efter jeg er begyndt at læse din blog er jeg blevet bedre til at prøve mig frem, og jeg er blevet bedre til at lave "min" udgave af nogle ting, efter hvad jeg har, og det vil jeg gerne sige dig tak for.
  Hver gang du foreslår alternativer til de råvarer du bruger, eller skriver specificeringer af hvorfor du bruger noget bestemt, og hvad det gør i maden, så bliver jeg lidt klogere, og lidt bedre til at lave mad. Simpelthen fordi jeg kæder rådvarerne sammen og får en større forståelse for sammenhængen!

  tak fordi du bidrager til min gastronomiske (lis)uddannelse.

  Kærlig hilsen en trofast læser
  Sisse-Sofie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sisse-Sofie

   Tusind tak for din meget søde og konstruktive kommentar - bedre feedback kan jeg simpelthen ikke ønske mig. Jeg er SÅ glad for at du kan lide det jeg laver og kan bruge det til noget.

   Hvor er det fedt du lærer dig selv at lave mad på den måde. Det må være dejligt at opleve som verden langsomt åbner sig når man begynder at se sammenhænge og den slags. Jeg kan godt huske hvordan det var. Jeg er meget glad for at du har fået mod på at kaste dig ud i dine egne versioner - for det er lige nøjagtig det der er hele grundstenen i god madlavning: man skal gøre opskrifterne og retterne til sine egne. Så blive man fortrolig med dem på en anden måde.

   Aww, hvor er du sød. Det er SÅ fedt at det jeg selv har lært kan formidles videre til noget brugbart. Cook on :-)

   Kærlig hilsen
   Malou

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...