torsdag den 22. marts 2012

Gratineret portobello med 2 x ost...

I går lavede jeg denne fuldstændige formidable gratinerede portobellosvamp til aftensmad. Det var virkelig en vegetarret der ville noget.

Den er dog ikke for de kalorieforskrækkede, da den indeholder rigelige mængder SMØR og 2 slags ost. Jeg serverede derfor klogeligt en salat til som modspil.

Ingen ret er bedre end summen af ingredienser - og i det her tilfælle havde jeg fået fat i noget af det ypperste på markedet. På Foodexpo faldt Fenja og jeg pladask for de skønne svampe fra Tvedemose. De havde nogle store portobellosvampe med som de skar i stykker, stegte og udbød som smagsprøver. Vi kommenterede på den imponerende størrelse og fik forklaret at de ikke normalt lod dem gro så store - men af tidsnød til plukning havde de fået lov til at vokse sig lidt ekstra store og passede derfor perfekt til at tage med på messen. Da vi skulle hjem kom vi helt tilfældigt forbi standen igen - og vi spurgte pænt om vi måtte ha' lov til at få en enkelt hel svamp med hjem hver til at lave en ret af til bloggen. Til min store glæde fik vi ikke alene et smil og et ja - men også en pose med 2 store svampe hver. Du kan se her hvad Fenja fik ud af sine svampe.

Det er de største svampe jeg nogensinde har haft fingre i. Se lige hvor stor den er i forhold til en 5 krone. Hele 17 cm i diameter var den.

Jeg skar stokken af og lagde svampen i et ildfast fad smurt med olie. Ovnen tændte jeg på 200°C.

Jeg fandt et lille løg frem som blev hakket fint og stegt gyldent i lidt olie og SMØR. Fra fryseren hentede jeg persille, timian og rosmarin som jeg hakkede fint sammen.

4 spsk blødt SMØR blev rørt sammen med krydderurterne, de karamelliserede løg, lidt hvidløgspulver, salt, friskkværnet peber og ca 2 spsk pecorino - revet på den smarte ostemølle fra Microplane.

Den færdige blanding blev fordelt ud over svampen. Og så skulle der godt med ost på.

Og se lige hvilken ost: min elskede røgede Gou-Dan fra Naturmælk. Den er ellers umulig at opdrive - og jeg havde endda lige været forgæves i Inco efter den i sidste uge. Jeg klagede min nød på Naturmælks stand og fortalte om min store kærlighed til osten. Og så skete det noget helt fantastisk. Den rare ostemand tog den her røgede ost i den ene hånd og mig i den anden - og førte mig hen på Incos stand. Der lagde han den foran en medarbejder fra Århus og fik ham til at love at den skulle medtages fast i deres sortiment fremover. Og derefter fik jeg overrakt osten med et stort smil. Alene det havde været hele turen til Herning værd!

Jeg rev en generøs portion af den røgede skattebasse og fordelte på toppen. Kan du ikke få røget ost kan du bruge f.eks mozzarella eller en anden ost med god smelteevne. Og skulle du ha' lyst til at få røgsmagen med, så kom lidt røget paprika eller stegt bacon under osten.

Svampen fik lige et ekstra skud pecorino inden den røg i oven i ca 30 minutter.

Mens svampen bagte lavede jeg en hurtig salat af grønne salatblade, tomat, agurk og smuttede edamamebønner fra fryseren. Den blev dryppet med lidt olie, hvid balsamico, salt og peber. Nøj, hvor var det dejligt at smage den røgede ost igen. Og sikke da en svamp - jeg har sjældent fået SÅ lækker en vegetarret. Den anden svamp har jeg tænkt mig at lave en lille listig suppe på en af dagene.

Det har været helt stille her på bloggen siden mandag. Jeg har været helt død oven på den tur til Herning. Så 2 dage på langs har været lige hvad jeg trængte til. Jeg havde jo heldigvis masser af Osso Buco jeg kunne spise, så jeg har ikke lidt nogen nød på det punkt. I dag kom jeg så endelig på højkant længe nok til at få styr på køkkenet og lavet aftensmad. Men midt i opvasken sprang lysstofrøret over køkkenbordet. Det er derfor billederne ser lidt anderledes ud end de plejer - jeg måtte nemlig hente en standerlampe og min sengelampe for at få bare nogenlunde lys.

Jeg vender tilbage i morgen med en ny sjov give-away!

4 kommentarer:

 1. Mums :-) Det er jo lige før man kunne overveje at blive vegetar igen. Men så alligevel... ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Hmm, droppe kød?.......tror ikke jeg kunne ;-)

   Slet
 2. Hvor ser det dog lækkert ud, Malou - tak for skøn inspiration! Varme klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - er glad for at du kan bruge inspirationen :-)

   Varme klem

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...