fredag den 24. juni 2011

Sankt Hans i gastronomiens tegn (part I)...

I går morges vågnede jeg op til en mail med ordlyden: "Har fået en ledig plads til en gastrotur i Aarhus i aften – har du tid/lyst?". Det tog mig kun ganske få sekunder at takke ja - for sikke da et fornemt tilbud. Turen var arrangeret af Sonja Poulsen for Aarhus festuge, som også i år tilbyder 'Forsmag på gadeplan'. Det er "En gastronomisk rød rute" til 8 af byens spisesteder hvor man for blot 100 kr pr sted får en ret + et glas vin. Det er en rigtig fin mulighed for at få en smagsprøve på hvad de forskellige spisesteder har at byde på.

I forbindelse med U21 Nations Cup i fodbold - afholdes der også Nations Cup for U21-kokke. 3 hold fra Danmark, England og Spanien dyster i 3 runder (jeg skal være gæstedommer ved finalen i morgen). I går var de 3 landholdscoaches, samt journalister, madskribenter og administrationschefen for festugen, Anders Dahlstrup, så på en luksus-gastrotur rundt til 6 udvalgte restauranter i byen: Hotel Royal, CANblau, Malling & Schmidt, Ferdinand, Svineriet og Frederikshøj - og jeg fik lov at komme med.
Der var skønne vine i glassene til alt hvad vi indtog - men jeg vælger at fokusere på maden.

Vi mødtes kl 17 på Hotel Royal. Her var der dækket op til os i Rosensuiten. Hotellet er lige blevet overtaget af manden bag flere at byens restauranter (bla ET og TGV) og skal nu laves om til 5 stjernet standard. I den forbindelse kommer der en helt ny restaurant 'Royal Kitchen'. Restauranten er ikke åben for publikum endnu - men vi fik en smagsprøve på hvad køkkenet kan præstere. En hel lille middag på 1 tallerken.

Først en fræk bette sag: foie gras terrine på røget ål med kørvel, citruscreme? og sprød rugbrødsflage. En overraskende god kombination af fisk og foie.

Dernæst stegte kalvebrisler på ærtepuré, ærter og ærteskud. En kraftig morkel-sauce fuldendte retten. Brislerne var smørmøre og garnituren meget velsmagende.

Og til slut en laber lille jordbærsalat med chokoladeganache og knas.

Næste stop var CANblau og et besøg hos Jimmy Holm som har en fortid på bla El Bulli. Her blev vi trakteret med spanske tapas i en forrygende kvalitet.

Iberico Bellotta - Iberisk sortfodsskinke fra Sevilla. Skinken stammer fra svin der går frit i egeskove og lever af bla agern. Både kødet og fedtet har en lækker nøddeagtig aroma. Åh, det smeltede på tungen på den mest behagelige måde.

"Grillet hals af pata negra med sesam housin og friske løg" - møre skiver sortfodssvin med aromatisk sauce. Lige i skabet.

Albondigas de ternera - spanske krydrede kødboller. Saftige, lækre og med en rigtig behagelig konsistens.


En pimpet 'cæsarsalat' med sprøde, panerede kæmperejer, parmesan galore og kaviar. En virkelig smagsmæssig overraskelse. Jeg har aldrig fået revet parmesan på noget dybstegt før - men det virker.

"Salat med gedeostecreme, oliventapanade og mango" - igen en overraskende salat med anderledes smagskombinationer. Bitre salatblade, sød mango, den salte tapanade og silkeblød gedeostecreme. Og selv om gedeost ikke er blandt mine favoritter tog jeg alligevel 2 gange. Nuff said!

Vi blev derefter hentet af en bus og kørt ud på Malling & Schmidt hvor Thorsten Schmidt diskede op med noget hø. Og med hø mener jeg ikke noget dårligt - men bogstavelig talt hø.

Hø-kogte kartofler, 'falsk' hø lavet på bønner og en hø-røget æggeblomme. Der var krydret med karse og friskt hø. Der manglede lige et vigtigt element: osten.

Thorsten delte rundhåndet ud af den mest fantastiske nøddeagtige ost jeg nogensinde har smagt. Jeg fik allerede lov til at smage den til Regional Nordic Food Festival og det var et behageligt gensyn (kan man sige gensmag?). Osten blev fundet i en grotte i 2004, men der er ingen der ved hvor længe den har ligget der. Der findes kun 7 i verden, Thorsten har de 2.

LinkVi blev instrueret i at røre retten sammen så æggeblommen kunne lege sauce. Det var en mild og meget behagelig ret med smag af lun sommer og høst.

Derefter gik vi ud i bussen, der satte kurs mod midtbyen og den næste restaurant.

Mere om det senere, nu skal jeg ind og handle lidt småting til køkkenet. Jeg skal også lige et hurtigt smut på Lille Torv hvor der i dag er en burgerkonkurrence på grill. En håndfuld kokke giver deres bedste bud på 'Verdens Bedste Festival Burger' - og den vindende burger vil blive solgt i Aarhus Festuge.

God fredag til alle.

12 kommentarer:

 1. Det er jo fantastisk at læse om. Skønne skønne retter - og M&S har jo en særlig plads i mit hjerte :-)

  Glæder mig til næste indlæg!

  SvarSlet
 2. Kære Malou
  Dit heldige, heldige asen!!!!
  Hvor ser det hele fantastisk skønt og spændende ud.
  Glæder mig til at høre meget mere.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 3. jeg sir' som Hanne, heldige heldige asen:-) Det ser vildt, vildt godt ud. Når jeg blir voksen, vil jeg også spise sådan noget mad. LOL
  kh Marianne

  SvarSlet
 4. Fedt, Malou. Du har da virkelig fat i den rigtige ende med alle de spændende arrangementer, som du bliver inviteret til. Jeg er KUN en smule misundelig:-) er du snart frisk på en Inco tur. Jeg har en uge tilbage på skolen, så har jeg god tid.
  Knus Britt (Gourmet Giraf)

  SvarSlet
 5. Hvor filan da, Malou. Det sr jo alt for labert ud - for nu at bruge et af dine egne yndlingsadjektiver :-)
  Mange hilsner fra Istanbul!

  SvarSlet
 6. Du er så HELDIG!! Og det er vi sådan set også; du er så dygtig til at beskrive og fotografere. Tænk hvis de havde inviteret mig ~ det var ikke kommet nær så mange til gode

  SvarSlet
 7. Malou, osten, du smagte stammer fra Arlas Unika sortiment:-) Desværre ikke tilgængelig i detailhandlen endnu.

  SvarSlet
 8. Åååååh, jeg vil også smage sortfodsskinke. Har aldrig fået det endnu, jeg er lidt skræmt væk af de der sindssyge priser. Men åhhhh hvor ser det dog lækkert ud! Især den spanske afdeling. 'Guf(f) said!

  SvarSlet
 9. Kæreste Klid.. Det ser suuuperlækkert ud. Ahmmenammenam. Fedt for dig, at du bliver inviteret til spændende arrangementer. Fuldt fortjent hvis du spørger mig :-)
  Jeg har lige et spørgsmål, som jeg håber du har tid til at svare på: jeg har kastet mig ud i hyldeprojekt "lav alt hvad klidmoster laver - og lidt til" (laver et indlæg om det lige om snart). Nu har jeg så en eddike og en vodka stående i køleren, som jeg ikke aner hvad jeg skal stille op med. Skal det sies? Hvornår? Er der andet man skal gøre osv osv. Håber at du enten vil lave et opfølgnings-indlæg (der er sikkert andre copycat-tosser end mig, der sidder i samme situation) eller at du vil give lidt hints her.

  Mange hilsner
  Julie/Gane&Gaffel

  SvarSlet
 10. Hvor lyder det bare lækkert. Jeg er vild med ideen om en ret med andelever, ål og citrus. Det er vildt!
  Dejligt indlæg, jeg suser videre til næste del.

  SvarSlet
 11. skøn læsning - hvordan får man egentlig en mulighed som du at deltage i sådan en tur? Det lyder spændende og meget interessant :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...