søndag den 19. juni 2011

Hyldeblomst-kylling i Römertopf...

I dag fik jeg så siet og frosset min hyldeblomstsaft. Og så stod jeg der med alle de duftende blomsterskærme og citron som jeg ikke kunne nænne bare at kyle ud. Det er muligt at det er at tage Stop Spild Af Mad lige langt nok - men jeg har lært at man ikke smider smag i skraldespanden. Den planlagte løvstikke/citron-kylling blev derfor i stedet konverteret til en hyldeblomst/ramsløgs-kylling.

Jeg havde tøet en moppedreng af en kylling op - 2230 g ren fryd fra Sødam. Jeg delte hyldeblomsterne i 2 portioner. Den ene portion skulle under fuglen, den anden inden i.

Jeg besluttede mig for at lave et 'alt-i-et' måltid og komme tilbehøret i soen også. Så kan jeg slippe meget nemt om ved det og bare lave en enkelt til. Lidt nye kartofler, gulerødder og løg blev gjort klar i rustikke stykker.

Den fugtmættede Römertopf fik først et bunddække af hyldeblomster. Det var så meningen at grøntsagerne skulle oven på.

Men jeg endte med at blande det hele sammen og nærmest lave en rede fuglen kunne ligge i.

Kyllingen blev skyllet, duppet tør og fyldt med den anden halvdel af hyldeblomsterne.

'Reden' fik et godt skud salt og peber + lidt hyldeblomsteddike, ½ dl ufortyndet hyldeblomstsaft og 6 dl vand.

Fuglen lagt til rette og gnedet godt med olivenolie.

Og fik et drys med ramsløgssalt. Låg på og i ovnen ved 130°C. Og så var der lige en lille salat der skulle laves.

I ugens Vegetarkasse var der denne bøtte sauerkraut med. Det var meningen den skulle bruges i nogle hotdogs med tofupølser - men nu brugte jeg den så her i stedet for. Det blev foreslået at man rev en agurk og vendte i. I stedet for at rive den, snittede jeg den i tynde halve skiver.

For at salaten ikke skulle blive for vandet gravede jeg kernerne ud med et parisiennejern først.

Wow, der var spark i den sauerkraut. Det står ikke på bøtten, men der var både rosa peber og spidskommenfrø i.

4 timer senere hev jeg den ud af ovnen. Duften var fortryllende - men fuglen var lidt bleg. Jeg hev den op i et fad og pumpede ovnen op på 250°C. Mens ovntemperaturen steg inspicerede jeg indholdet af den varme so.

Grøntsagerne var stadig faste og kun lige knapt møre. Det er der en helt logisk forklaring på - der er jo både citron og citronsyre i hyldeblomstresterne, begge dele sænker pH-værdien. Det gør det svært for kulhydratrige grøntsager at mørne. Stegeskyen var super lækker og skulle blot sies, koges ind og smages til inden den skulle ha' lidt jævning. I skyndingen kom jeg aldrig så langt - så vi fik bare den siede sky til.

Den blege fugl fik et par klatter SMØR på skindet og ca 10 minutter i ovnen. Den kom ud gylden og sprød - lige til at partere med en skarp kniv.

Både fuglen og grøntsagerne havde et skønt snert af hyldeblomst. Sammen med den liflige stegesky og den knasende syrlige salat var det et let og sommerligt måltid der ikke lå for tungt i maven.

Sjældent har jeg fået så saftig en fugl. Det er virkelig velfortjent at Sødam har fået Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom for deres fremragende økologiske kyllinger.

Og nu vil jeg gå ud og lave en Sangria Blanca på hvidvin, hyldeblomstsaft, hyldeblomstvodka, danskvand og frosne jordbær. Hvis den bliver god kommer der en opskrift en af dagene.

18 kommentarer:

 1. Tak for opskriften, har ventet forventningsfuldt på den :)
  Det skal jeg helt sikkert forsøge når min hyldeblomst saft er klar til at forlade gryden ...

  hyldeblomstvodka, lyder også ret spændende ??
  V.H
  Sofie / familiemad

  SvarSlet
 2. Åhhh... den basse ser bare så god ud :-)

  Jeg var lige ved at bestille to kyllinger i dag, da jeg alligevel skulle bestille fra Aarstiderne, men så valgte jeg at udskyde det, da der måske er en lille bitte chance for, at jeg kan gøre et andet godt kyllingekøb næste weekend.

  SvarSlet
 3. Hej

  Tak for et indlæg med lækkert mad, hvor jeg også lærte noget (det med ph-værdien). :-)

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 4. Tak. Den er straks sendt videre til huskokken og hans stegeso!

  SvarSlet
 5. Uhm det ser lækkert ud. Trænger snart til rigtig kylling.

  Jeg vil spørge om noget helt andet. Min stegeso har fået et brunt lag indvendig især i låget. Jeg tror det er sky der har sprøjtet op i låget og er blevet varmet fast. Nogen der ved, hvordan man får det lag af igen? Sulfo og skuresvamp hjælper ikke.

  SvarSlet
 6. Mmmh! Det ser så lækkert ud :)

  SvarSlet
 7. Kære Malou
  Åhhh, jeg har lyst til at købe sådan et par kæmpe basser. Ser vidunderlig ud!
  Knus Hanne

  SvarSlet
 8. Hvor lyder det dog lækkert, Malou - og jeg kan godt lide tanken om at lave det hele i Römertopfen.
  Varme klem!

  SvarSlet
 9. Herligt, lækkert og mindre madspild. Det kan vi godt lide!

  (Og hurra for Römertopf, som jeg bruger selv!)

  KH
  Selina Juul
  Stop Spild Af Mad

  SvarSlet
 10. Sidste år brugte jeg det overskydende fra hyldeblomstproduktionen til marmelade! Det kan altså også godt anbefales :) Det var noget jeg havde fra Camilla Plums hjemmeside...

  SvarSlet
 11. mums, det ser rigtig godt ud. God idé at bruge kvaset til kyllingen, ellers kan du også genbruge det som min oldemor gjorde - tjek opskriften på min blog. Jeg skal brassere et par bove i aften, tror jeg vil lægge en af dem på mit kvas.

  SvarSlet
 12. Sofie - Velbekomme, jeg håber du kan lide den. Jeg synes det var en god måde at få det brugt på. Hyldeblomstvodka er såmænd bare hyldeblomster der trækker 4 dage i vodka og sies. Det kan smages til med lidt sødt til sidst. Dejligt til sommerdrinks :-)

  Piskehaps - Tak, det var en god pipper. Aha, så snu du er - man skulle næsten tro du var jyde *gnæk* :-D

  Ungersvenden - Velbekomme, jeg er glad for at du kunne bruge det til noget :-)

  Maja - Awww, tak - håber I kan lide opskriften :-)

  Tine - Tak sødde, det var guf :-)

  Sverigestossen - Tak, det var rigtig godt. Det kan ikke undgås at der med tiden kommer en belægning inden i stegesoen. Det er karamelliserede sukkerstoffer der brænder fast. Så længe du vasker og tørrer den grundigt hver gang, skulle det være godt nok.

  SvarSlet
 13. Kirabo - Tak :-)

  Hanne - Kære Hanne, det er virkelig det bedste kylling i verden (efter min mening). Tak :-) Knus

  Madame - Tusind tak, jeg elsker at lave mad i den. Og dejligt med det hele på en gang :-) Varme klem

  Selina - Tusind tak, jeg prøver virkelig at tænke ALLE rester med videre. Stegeso FTW! :-) Kh Malou

  Mette - Åh, så var det hos Camille Plum jeg så det. Tak for tippet, jeg kunne nemlig ikke huske hvor det var. Det vil jeg prøve næste år :-)

  Camilla - Tak skal du ha' :-) JA! Det var jo hos dig jeg havde set hvordan det kunne genbruges - og det havde jeg også glemt. Fibrohjerne you know. Tak for påmindelsen, det husker jeg lige på :-)

  SvarSlet
 14. Hej Malou

  Se dét er lækker mad jeg kan li ;-) Mad med hyldeblomst. Uhm!

  Sidste år lavede jeg både røget kylling ( på grillen ) og flæskesteg med hyldeblomst-snasket. Og det er guf. Rester kom i fryseren i små portioner.

  I øvrigt skulle du prøve at injektmarinere f.ex en kylling med konc. hyldeblomstsaft og en mild saltlage. Det gir en helt fantastisk juiciness og smag til kyllingen.

  Serveret med hyldeblomstvinaigrette, dampet spidskål og nye kartofler. Så kan man næsten ikke ønske mere ;-))

  Ha en god dag...

  Mange gode hilsner
  Maj

  SvarSlet
 15. Fantastisk tænkt...
  Det ser så skønt ud.
  Kh Trine

  SvarSlet
 16. Hej

  jeg er ny læser og meget glad for at nyde godt af al din viden. I dag skulle jeg så lave denne kylling og den var på mange måder skøn - men brystkødet blev tørt. Vil det hjælpe at lægge den med brystet nedad i væsken? eller har du bud på andre løsninger og måske en forklaring?

  Med ønsket om en dejlig sommer med skøn mad
  Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christina

   Velkommen til :-)

   Hmm, jeg har aldrig oplevet tørt brystkød på en fugl lavet i Römertopf. Men jo, det kan man sagtens gøre.

   Tak, i lige måde.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...