mandag den 27. juni 2011

Jordbæris på mascarpone...

I fredags havde jeg bestilt 2 bakker jordbær fra Aarstiderne. Det er første gang de kunne tilbyde danske økologiske jordbær af egen avl.

Super flotte bær - men jeg kunne altså ikke nå at få spist begge bakker, da de helst skal spises samme dag. Løsningen blev at lave en jordbæris. Modsat Anne au Chocolat byttede jeg mig altid fra jordbærisen i regnbueis som barn - kunne simpelthen ikke lide den. Men nu hvor jeg er det der 'voksen' må jeg hellere give jordbæris endnu en chance. Det er ikke en is for de fedtforskrækkede, for den er lavet på både sødmælk, fløde og mascarpone. Fed med god. Opskriften er lånt herfra og tilpasset.

250 g jordbær (renset vægt) fik en tur med stavblenderen *wroom wroom* og blev kørt igennem den mest fintmaskede sigte jeg har.

Den danske sommers sjæl i en skål.

Jeg lavede avocadois ved samme lejlighed også - den kommer senere i et indlæg for sig. Først opskriften på selve iscremen:

2½ dl sødmælk
4 æggeblommer (past. eller rå - de bliver varmebehandlede)
100 g flormelis
250 g mascarpone
2 ½ de piskefløde

Man kan også tilsætte marven fra en vaniljestang - det glemte jeg desværre i skyndingen.

Start med at sætte mælken på komfuret og varm den op under omrøring. Pisk derefter æggeblommerne med flormelisen. Der skal piskes LÆNGE. Det skal være så man kan se sporene fra piskeriset bagefter.

Tilsæt den varme mælk - meget langsomt, ellers bliver det de sødeste scramblede æg du nogensinde har spist. Jeg øser mælken over i med en lille sauceske, det passer godt med tempoet.

Nu hældes cremen så tilbage i den gryde mælken blev varmet i. Varm cremen forsigtigt op og pisk i den til den tykner og når 80°C. Jeg bruger et lille digitaltermometer til at måle med.


Den kogte creme kommes i en skål og køles hurtigt ned. Det gøres nemmest i isvand. Eller som her, i en balje med koldt vand fra hanen.

Når cremen er kølet til stuetemperatur piskes mascarponen og den letpiskede fløde i. Jeg tog derefter ⅓ fra til avocadoisen og rørte jordbærpureen i resten.

Fløden skal ikke piskes til skum, men kun til den bliver tyk og cremet.

Så er jordbærismassen klar til at komme på i køleskabet og køle helt ned inden den skal enten i en ismaskine eller direkte i fryseren i en bøtte (rør i den hver time). Jeg kørte min på min lille Phillips ismaskine som jeg er rigtig glad for.

Hallo, så kunne jeg lige pludselig godt lide jordbæris.

Det kan vel ikke komme som nogen overraskelse at jeg også lige måtte prøve med lidt lakrids på? Super lækkert!


3 kommentarer:

 1. Hej! UHM det ser lækkert ud, jeg har lige lavet marmelade af en god portion jordbær, ku være der os skulle produceres noget is... Kan du godt lave is i din maskine uden masser af krystaller, altså at den fryser det hurtigt nok, og har evt nogle fif?
  Venlig hilsen
  Lena

  SvarSlet
 2. Åh, det er tortur - det ser bare skønt ud :-)

  SvarSlet
 3. Overvejer snart at begive mig ud på marken for at plukke jordbær, så jeg kan afprøve din opskrift...

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...