søndag den 12. juni 2011

Hurtig give-away: Kage Bog...

Kagegudinden Sif har begået en ny kagebog med de lækreste sager. Denne gang er fokus lagt på de gammeldaws desserter og ting der ellers er gået i glemmebogen hos de fleste. Nu har du mulighed for at få fingre i et eksemplar. Du har ca 48 timer til at lægge en kommentar og fortælle mig om din yndlingsdessert fra barndommen. Hvad diskede mormor/farmor op med efter middagen?

Der trækkes en vinder tirsdag d. 14/6 kl 9.30.


Som barn jokede jeg med at mit mål i livet var at få opkaldt en kage efter mig - og det opfyldte Sif for mig i hendes første bog med at kalde min yndlingsmazarintærte for 'Klidmosters tærte'. Denne gang har hun begået en variant over mazarintærten så den bliver forfremmet med flødecreme og jordbær til min yndlings sommerkage: jordbærtærte - her kaldt ' Cremet Klidmoster'. Awww, it must be love.

Jeg fik den første bog som gave lige frisk fra trykken. Og den blev skam signeret. Det ord der står foran mit navn er en *host* meget anvendt teknisk køkkenterm mest brugt af økologiske kyllingeavlere. Det er SANDT!

Tænker du nu med det samme 'den må jeg bare eje' så kan du kan købe bogen + de 2 første bøger lige her.

93 kommentarer:

 1. I min familie har vi altid lavet bagte æbler... Man tager æblerne, stikker kernehuset ud, propper dem med rosiner, hælder honning over og smækker dem i ovnen. Når de er færdige spises de med iskold flødeskum... En gammel opskrift, som min mormor engang lavede :-)

  SvarSlet
 2. Karamelrend! Og det var naturligvis med hjemmelavet flødeis. Nøj, det var tider.. Men nu er alle blevet så fløde-forskrækkede, at den aldrig bliver lavet mere :(
  jeg håber, at en Sif Kage Bog kan tvinge mig ud i at lave nogle flødefyldte desserter og kager. Dem er der nemlig alt for få af i mit liv!

  SvarSlet
 3. Min yndlingsdessert må klart være når min bedstemor laver gammeldags æblekage til mig. Den klassiske med æblemos, flødeskum og makroner! MUMS!

  SvarSlet
 4. Min favoritdessert fra barndommen er uden sammenligning koldskål. Min mor laver en helt utrolig koldskål som er frisk og blød i smagen og som jeg endnu ikke selv har kunnet efterligne selvom jeg har opskriften - jeg tror nemlig at den mangler den vigtigste ingrediens; en mors kærlighed! Min mormor? Hun var meget bedre til julemåltiderne og til frikadellesovs fremfor desserter - her er det min mor som vinder! :-)

  SvarSlet
 5. Min mormor lavede den eneste risalamande, jeg har kunnet li'. Heldigvis fik jeg opskriften af hende et par år før hun døde, så ikke nok med vi kan få den ÆGTE risalamande, så føles det pludselig lidt som om, hun stadigvæk hjælper til med desserten. Præcis som hun gjorde hvert år, før hun fik kræft.

  Ellers må min farfars kones dessert med vanillesyltede græskar og hjemmelavet råcreme og flødeis ligge ret højt på listen :)
  Min mors rabarbertrifli er nu også ret god... Åh jeg kan ikke vælge. Så meget god dessert, så lidt tid!

  SvarSlet
 6. Min mormor døjede i mange år med en spiseforstyrrelse, så dessert var der ikke meget plads til. Bivirkningen ved det er at alle i familien har en ekstrem sød tand, og nærmest ikke kan få kage nok (hvem, mig???).
  Til mormors fødselsdag i juli fik vi alle år den samme lagkage; hindbær og flormelis mast med en gaffel, blandet med flødeskum og imellem købebunde. Drysset med flormelis - det smagte sgu godt, selvom det bestemt ikke var særlig fancy!

  SvarSlet
 7. Mandelbudding og citronfromage :)

  .. Hvorfor skal man nu oprette sig hos blogger for at få lov til at kommentere med sin googlekonto? Øv altså, lugter lidt af grådighed #surpågoogle

  SvarSlet
 8. Citronfromage! Det har jeg godt nok fået meget af. Eller Pære Belle Helene er også en rigtig 80'er opskrift fra da jeg var barn :-)

  SvarSlet
 9. Kære Malou
  Ja, den må jeg jo eje .. og jeg har endnu ikke fået købt den, så jeg hopper på din give-away:)
  Min mormor lavede hjemmelavet karamelsauce, som bare smagte skønt. Så det var en ret enkel dessert - blot god vanilieis med lækker karamelsauce.
  Havde jeg været lidt mere voksen, ville det nok have været hendes citronfromage, som alle roste til skyerne. Men det havde jeg endnu ikke lært at sætte pris på, da hun levede :)
  Knus Hanne

  SvarSlet
 10. Uha, der er flere forskellige... Appelsinkage, rødgrød, sveskegrød, ja frugtgrød generelt. Men min favorit var alligevel min farmors citronfromage, som vi fik til alle påske- og julefrokoster!

  SvarSlet
 11. Fløderand!! Det er altid en succes, og så med sukkerlagrede diverse frugter.
  En anden ting, som vi altid fik hos min mormor og morfar var sådan nogle små kræmmerhuse fyldt med flødeskum og med sukker på toppen. Det lyder måske lidt underligt, men flødeskum og sukker er alletiders sammen!

  c.salomonsen@gmail.com

  SvarSlet
 12. Åh, vi fik så sjældent dessert faktisk. Min familie har aldrig været dessert-typerne, men mere kage-ædere. :p

  Men én af de ting jeg husker allerbedst, når vi endelig fik dessert, var frugtsalat. Ikke sådan en sund én med minus smag - Nej, en rigtig fedtet frugtsalat med tonsvis af frisk frugt, hakket chokolade og nødder og så en fed, vaniljesmækker rørcreme. Mmm... <3

  Om sommeren lavede min mor typisk æblekage; hjemmekogt æblegrød af friske æbler, masser af rasp og makroner, hjemmelavet syltetøj... Og så flødeskum på toppen. Åh, savl!

  I vinterhalvåret var den foretrukne altid risalamande. Og ingen kunne lave den som min oldemor kunne. <3 Hun er desværre død i dag, men det er aldrig blevet præcist det samme. Hun kunne bare et eller andet, når hun stod dér i sit køkken og pludselig frembragte den bedste risalamande i verden. Suk. <3

  SvarSlet
 13. Sirups lagkage og oldschool æblekage :) Mmm.. hun lavede også tit æblesflæsk når hun kogte æblemos og det smager så skønt varmt :)

  SvarSlet
 14. Min bedstemor var fromagernes mester! Ymer, Kærnemælk, citron, appelsin, hindbær you name it:) ymer var min favorit fordi det smager lidt af koldskål:)

  Min mor laver den mest fantastiske ris ala mande og pæretærte:)

  SvarSlet
 15. Da jeg var barn tilbragte jeg ofte ugevis i min farmors kolonihave, og en yndlingsdesserterne var rabarbersuppe med bananskiver! Gammeldags æblekage var også en favorit, men rabarbersuppe er det vi fik mest.
  Min farmors gulerodskage slog også ALT, især fordi hun altid pyntede med glasur og krymmel. Derfor har jeg meget svært ved gulerodskager med flødeost på. Ad!
  Heldigvis har jeg "arvet" hendes originale opskrift, derfor serverer jeg ofte Farmors gulerodskage. :-)

  SvarSlet
 16. Det var godt nok ikke rigtig dessert, men mere til kaffen efterfølgende - min farmor lavede de skønneste medaljer. Mørdejs-agtig bund og top, hjemmelavet vaniljecreme, jordbær og lidt flødeskum på toppen. Egentlig var det vel bare en jordbærtærte i mini-udgave!
  Hjemme fra mine forældre har jeg minder om det vi kaldte "kjum" (med god jysk dialekt) - jeg har siden fundet ud af at det faktisk hedder Kørom. Det er vel egentlig en slags koldskål da det laves af kærnemælk - men det smager ikke helt ligesådan. Vi fik det tit om sommeren - og jeg har aldrig fået det efter jeg flyttede hjemmefra! (Måske det var tid at gøre noget ved det selv).

  SvarSlet
 17. Vi fik pandekager med is :)

  SvarSlet
 18. Min helt klare favorit som barn var mormor´s citron fromage...mmmmmm, det er bare guf... Vi fik den oftest med hindbærcoullis og flødeskum... Det er faktisk stadig en af mine favoritter, og det er nok derfra jeg har min kærlighed til alt hvad der hedder fromage, ostekage etc...

  Hilsen Jannie

  SvarSlet
 19. Mine bedste dessertminder må også være min farmors æblekage, med æbler fra hendes have! #nomnom

  Det blev typisk serveret som dessert efter hendes lækre frikadeller, eller kylling :-)

  SvarSlet
 20. Uha, min mor lavede de sejeste småkager! Det var vist bare nogle hvide småkager med RIGELIGT smør, men de var überfancy da de var pyntet med et cocktailbær i midten..... Jeg kan huske at jeg syntes, at de var de sejeste småkager, fordi jeg fik lov til at mase cocktailbæret ned i småkagedejen, og når man skulle spise dem, galt det selvfølgelig om at finde sin yndlingsfarve. Selve kagen var nok ikke helt fantastisk, men jeg elskede hele processen:)

  SvarSlet
 21. Her bliver jeg nødt til at være med! - og så lige i dag, hvor jeg bliver 18, yay!(:

  Min absolutte yndlings dessert er og har altid været min mormors jordbærgrød. Hun laver den hver gang jeg er på besøg, og jeg nyder det!

  SvarSlet
 22. Min mormor lavede altid æblekage af revne æbler (hjemmeavlede, selvfølgelig) og makroner i lag og så med flødeskum på toppen.
  Det er altid et hit herhjemme også :-)

  Min bedstemor var ikke den store dessertmager, så vi fik som regel købeis undtagen til jul. Der lavede hun citronfromage pyntet med godt med fløde og hun gemte altid en (kæmpe)portion til min far, til når vi kom sidst på aftenen. (Vi fejrede altid jul hos mine morforældre og rundede af hos mine bedsteforældre).
  Så citronfromage vil altid være noget særligt i vores familie.

  SvarSlet
 23. Budding, helt klart budding. Med vanille og evt. en eller anden frugtsovs, men det essentielle er den labre slubrende konsistens.
  En sjælden gang kunne min mor endda overtales til at lave det til en helt almindelig hverdagsaften.

  SvarSlet
 24. Vi har altid i min familie lavet gammeldaws æblekage. På en lækker hjemmelavet æblegrød med hjemme lavet sødet rasp og flødeskum på toppen. Det er virkelig en dessert der for mit vedkommende vækker minder. og min søde 94 årige mormor laver den stadig i stor stil :)

  /Lise

  SvarSlet
 25. uh...jeg elsker sødt! hvad skal jeg vælge:
  min mormors hjemmelavet vanilieflødeis med rigtig chokoladesovs.
  min farfars bondepige med slør( æblekage).
  eller at sidde på min mormors køkkenbord med et lille glas med en æggeblomme og sukker og røre det sammen til det blev hvidt og luftigt.
  eller en mælkedreng (vanilieis) og et glas varm kakaomælk til at dyppe isen i.
  hos min plejefamilie om sommeren fik vi hyldeblomstskærme dyppet i pandekage dej og stegt i smør og drysset med flourmelis: det var himmelsk!
  vh charlotte

  SvarSlet
 26. Som så mange før mig har skrevet, var min absolutte yndlingsdessert citronfromage. Den var både sur og sød, cremet og luftig, og jeg må tilstå at den stadig er en af mine favoriter.

  SvarSlet
 27. Uhmmm om sommeren var det min morfars hjemmebagte vafler og om vinteren min mormors hjemmelavede æbleskiver.. nu om stunder er det mig der står for vafler og æbleskiver, men de smager mindst lige så godt, så længe én af de to har superviseret mens man bager ;)

  SvarSlet
 28. En af mine barndoms-ynglingsdesserter var min papfarmors brødæggekage med solbærsyltetøj (hjemmelavet, selvfølgelig). Det var en slags arme riddere i hele stegepanden med en sød omgang sammenpiskede æg bagt på begge sider og serveret med solbærsyltetøj. Jeg har aldrig kunnet finde en opskrift på det og da papfarmor er død for mange år siden har jeg ikke fået det siden jeg var barn. Men det er et dejligt minde.

  SvarSlet
 29. Åh, bardommens søde smag er nok lidt mere syrligt, nemlig citronfromage, som min mormor lavede til højtiderne. til daglig kunne det være sagosuppe med æggesnaps, uhmmmm <3

  SvarSlet
 30. Jeg kan takke min mormor for at lære mig om det søde køkken. Når jeg tænker på hende kommer jeg automatisk til at tænke på gammeldags æblekage med masser af flødeskum. Hun hentede mig tit fra skolen og så gik vi hjem og bagte brød, boller og kager :-D Så skøn hun var. Hun gav mig lov til at eksperimentere og laver spiselige og uspiselige kager <3

  SvarSlet
 31. Jordbærgrød af egne jordbær bliver på vores slægtsgård serveret hver eneste aften hele sommeren. Til eftermiddagskaffen har det ofte været en æble-kanel tærte - selvfølgelig også af egne æbler. Så bliver det ikke bedre ;)

  SvarSlet
 32. Min Farmor var en sand mester i et køkken, derfor er der mange favoritter...Men hendes hjemmelavede is med marcipan og chokolade var altid et hit og hendes trifli...
  KH Irene

  SvarSlet
 33. Min farmors 'sjokolade-mus' der efterfulgte den grydestegte søndagskylling var luksusdesserten, men ellers tror jeg æggemælk var den hverdagsdessert jeg holdt mest af: Æggesnaps pisket sammen med varm mælk serveret i dybe tallerkener og så en skefuld solbærsyltetøj i. I det hele taget var jeg vild med mælkemad og grød som vi fik masser af, da pengene var yderst små. Kærnemælkssuppe og rester af kold grød med varm mælk og kanelsukker var andre favoritter. :-)

  SvarSlet
 34. Min mormor lavede næsten altid rødgrød til dessert. Mmm. De søde kogte bær med fuldfed fløde til. Enkelt og ligetil. Bedre bliver det ikke. Et andet dessertminde fra dengang er bondepige med slør, som jo også smager så fuglene synger.

  SvarSlet
 35. Mormors koldskål med tvebakker. Faktisk husker jeg ikke min mormor for særlige mange hjemmelavede desserter - og det på trods af, at hun faktisk havde en meget sød tand. Men hendes koldskål! Uhm....!
  Og så bagte hun ALTID finskbrød til jul :-)

  SvarSlet
 36. Min mor er den ubestridte mester i alskens rare ting fra et køkken i min familie, og hun laver hellere end gerne dessert til hverdag (hvad der gør det ekstra rart at være hjemme på besøg!) :)

  Min mor er fra Skotland, og der er i mine øjne ikke meget, der slår hendes rice pudding - en slags sød risengrød bagt i ovnen med smør, kanel og rosiner. Nam!

  Hendes æblekage, som er en slags traditionel britisk crumble, med hjemmekogt æble/brombær grød og fintsmuldret, sprødbagt crumle med godt med kanelsukker er virkelig heller ikke at foragte.

  Eller hendes jordbær-rabarbergrød med store, tilpas møre stykker jordbær og en perfekt balance mellem syrligt/sødt.. Jeg tror snart jeg skal hjem til mine forældre og spise igen! :D

  SvarSlet
 37. Først og fremmest tak for en rigtig god blog.

  Min farmor lavede altid Sachertærte da det var min fars yndlingskage.
  Min mormor og morfar havde den mest fantastiske frugt- og bærhave så der fik vi altid rødgrød. Kan huske at den stod i spisekammeret godt drysset med sukker så der ikke kom skind på. Uhm.

  SvarSlet
 38. Min bedstemors køkken i købmandsgården var det bedste sted for den 4-årige mig. Min fornemmeste opgave var at lægge geleklatter på den gammeldags æbletærte. En opgave jeg følte stor stolthed ved, spcielt når desserten blev præsenteret som om det nærmest var mig, der havde lavet den.

  SvarSlet
 39. Katrine Steinicke12. juni 2011 kl. 13.40

  Sikke en fantastisk giveaway!

  Den bedste dessert jeg kunne få var når vi var hos farmor og farfar, der fik man altid varm mad til frokost... og to retter selvfølgelig!

  citronfromage, budding, sødsuppe... og storfavoritten.... Rødgrød!!

  Jeg elskede den rødgrød, som blev serveret i dybe tallerkener med solskikker på kanten, og med den nymalkede fede mælk på toppen! Jeg var altid med farfar ud og hente mælken. Den blev taget fra den store mælkevogn som de brugte til kalvene... hvis man lige fiskede de døde fluer op inden, så kunne man få den fede fløde der lå på overfladen! MUMS!

  SvarSlet
 40. Først og fremmest, mange tak for en dejlig og personlig blog! :-)
  Jeg er godt nok kun 15 år, så barndommen er for mig meget tæt på.. Min mormor laver en meget lækker citronfromage, som altid serveres - og spises - med et ton flødeskum til. Min mor laver til gengæld verdens bedste risalamande, som vi jo kun får én gang om året. Den er højt elsket og næsten juleaftens højdepunkt - måske lige efter gaverne.. hehe ;-) god sommer.

  SvarSlet
 41. Jeg synes altid, det var sjovt at få citronfromage, da jeg var barn - ikke fordi jeg var specielt vild med det, men min far kunne lave en meget klam (som barn = sjov) lyd ved at køre det mellem mellemrummet i fortænderne, og det pissede min mor af HVER gang! :D
  Den stakkels mand får det ikke mere ;)

  SvarSlet
 42. Min mormors lagkage. Der var ikke noget bedre. Som voksen har jeg så fundet ud af, at man godt kan lave lagkager noget bedre, end min mormor gjorde det ;-)

  SvarSlet
 43. På denne årstid fik vi hjemmelavet koldskål med (nu politisk ukorrekte) rå æg, kammerjunker og jordbær. Elsker det stadig!

  SvarSlet
 44. Min mormors jordbærgrød med jordbær fra egen avl. Åh. Eller endnu bedre, så bare en kæmpe skålfuld af de helt nyplukkede jordbær fra min mormor og morfars have. De friske jordbær slår alt.

  SvarSlet
 45. Gul budding med rød sovs. Eeelskede det!!

  SvarSlet
 46. Hej !

  Citronfromage, som min mor laver den med rå æg og uden de klamme husblade tråde i.

  SvarSlet
 47. Her må jeg da helt klart være med :-)
  Som jeg husker, det serverede mormor altid hjemmelavet æblekage med rasp og flødeskum (det har hun nok ikke gjort, men sådan husker jeg det altså).
  Farmor - som altså i mit tilfælde var Grandma - husker jeg især for Bread-and-butter-pudding. Noget meget engelsk bestående af franskbrød smurt med smør og jordbærmarmelade, lagt lagvis i et fad, drysset med rosiner og overhældt med en ægge/mælke blanding (vist nok krydret med muskat) og bagt (jeg tror i hvert tilfælde var sådan hun lavede det - jeg guffede det jo bare i mig, uden at overveje fremstillingsprocessen).

  SvarSlet
 48. "47 kommentarer" - hold da op, det viser vist både noget om bloggeren og om gaven :)! Men det sgu også en god præmie, har selv Anarkistens (ægte) kagebog og den udviser snart tegn på slitage og pletter efter tårer - af grineanfald.

  Min farmor lavede altid rabarbergrød - smuk stærk pink og silkeblød og så overhældt med en smule lollandsk fløde fra en smuk glaskande og drysset med lidt godt roesukker! Min lillebror, Farfar og jeg indtog vidunderet i dyb andægtig stilhed og elskede alle sammen min farmor en smule højere når hun havde lavet rabarbergrød. Fantastisk dessert.

  Hvis jeg vinder tror jeg at jeg vil tage toget til Maribo og teste alle opskrifterne sammen med min farmor. Måske også hvis jeg ikke vinder :) Det gælder jo som bekendt mest om at være med.

  SvarSlet
 49. Oh yes, den sago a la mande med karamelsauce, som Mormor lavede, den var himmelsk!

  Man koger sagogrynene og bruger dem i stedet for ris - og serverer det hele med den skønneste, FLØDEbaserede karamelsauce... uhm!

  Hvis jeg nu siger, at det var dessert-versionen af Mormors Pandestegte Kylling? Så er du med :)

  SvarSlet
 50. Citronfromage, æblekage med rsap og flødeskum eller frugtgrød med fløde/sødmælk.

  Trygt og landligt.
  Og vi elsker det stadig og laver det gerne i vores hjem.
  Men vi får ikke dessert ret ofte.

  SvarSlet
 51. Nu er jeg så heldig at være udstyrret med en farmor fra sønderjylland, så der har jeg jo fået tidlige erfaringer med det helt store sønderjyske kagebord... specielt forhold har jeg til "gode råd" - en småkage bagt på et specielt jern, helt fladt og lækkert:)

  SvarSlet
 52. Ja altså - min farmor lavede Prossekage. En fynsk specialitet. Kagen skulle bages og så skulle skiverne steges på panden og blev serveret med sirup og en slags æblemos.
  Det fik vi til høst og til jul. I de fleste opskrifter skal der havregryn i - men min farmor lavede den med byggryn der netop var blevet høstet. Derfor fik vi den også til høst - selvom det mest var en julekage.
  Fantastisk dessert - jeg har aldrig
  smagt noget tilsvarende.

  SvarSlet
 53. Uha en svær en. Mest fordi at min kære mormor desværre døde for længe siden. Men jeg husker at hun engang serverede rød grød med fløde, en dejlig klassiker. Jeg spiste til jeg fik helt ondt i maven =)

  MVH
  Sandra H

  SvarSlet
 54. Rødgrød med fløde - siet og dermed kun den klareste saft. mums og mums hvor jeg håber, at vinde. Den vil vække glæde i det lille hjem. Hilsen Bente

  SvarSlet
 55. Uhh, det må være min mormors rød grød med fløde. Hun er savnet <3

  SvarSlet
 56. Jeg havde hverken mormor eller farmor :( Men min mor plejede at lave pudding i alle mulige varianter, min yndlings var med jordbær! <3 .. Jeg savner at være barn :)

  Jeg ved ikke om negleblogge interesserer dig, men kom gerne forbi min blog nailsandcolors.wordpress.com :)

  SvarSlet
 57. Hmm, yndlingsdessert...? Jeg tror det må være alt med frugt fra min fars have; jordbærgrød, solbæris, smoothies, friske hindbær, æbler og kirsebær. Klassikeren er selvfølgelig de søde, friske jordbær med mælk og sukker! :)

  Mvh Camilla
  vriinsk@hotmail.com

  SvarSlet
 58. Farmor og farfars egne jordbær som var så søde, at de ikke behøvede sukker. Serveret med piskefløde og kys på håret :)

  SvarSlet
 59. Jeg brød mig ikke om dessert som lille, så når de andre fik dessert, så fik jeg en halv, lys bolle med fransk leverpostej fra stryhns af min kære farmor.. Jeg tror ikke, jeg har fået hvide hjemmebagte boller siden hun døde, for nu kan jeg godt lide dessert ;) (så nu vil jeg tage en portion jordbær med fløde og rørsukker - en klassiker, som aldrig falmer :)

  SvarSlet
 60. En god gammeldags øllebrød, men flødeskum eller lækker vaniliefromage som tilbehør! Uh, jeg bliver helt lækker sulten ved bare tanken!

  SvarSlet
 61. Min yndlingsdessert var helt klart min fars Rugbrødslagkage med hjemmelavet rugbrød, nypisket flødeskum og mørk chokolade - åhh det har jeg ikke fået siden jeg var barn...

  Ellers kommer rabarberkage og Brudepige med slør på en delt andenplads :D

  - Maj :)

  SvarSlet
 62. Kiksekagen! Mormors kiksekage! Det tog en hel dag at lave den. Der var ingen mulighed for at smage. Jeg skulle holde mig langt væk under den vanskelige proces at stable firkantede kiks, i en metal bageform, med en særlig chokolade masse imellem. Og så skulle den stå i køleskabet i TIMER, før man endelig fik lov til at smage. Den blev båret ind til kaffen, når de voksne var parat og så skulle man prøve at spise den, uden at tværet chokoladen ud over sig selv og alt inventar i nærheden. Det er ret svært. Tænk på at spise kiks med ske! Men smagen! Måske er det ren nostalgi, men jeg har ikke smagt den siden jeg var lille. Måske gik den af mode da jeg blev større? Mennn mormor havde altid noget i baghånden: En rørt æggeblomme med et par dråber appelsin eller citron. Det var før salmonella blev opfundet. Stinne

  SvarSlet
 63. Min ultimative yndlingsdessert fra min barndom er helt klart romfromage med kirsebærsovs - mums! Og det skal være på den legendariske Hansen-rom :-) Hvor ville jeg dog gerne eje en bog med hedengangne desserter...

  SvarSlet
 64. Vi fik ikke ret tit dessert i min familie, men det bedste var når min far lavede et højt glas med vaniljeis smagt til med instant kaffe og toppet med ristede nødder. De voksne fik også et skvæt whiskey i glasset :)

  SvarSlet
 65. Det er nemt at svare på, for det var citronfromage. Og det er det stadig. Jeg får det bare aldrig, for jeg kan simpelthen ikke få husblas til at makke ret! Har haft min svigermor, der var gammel krokone, til at stå og kigge mig over skulderen - jeg gjorde alting rigtigt. Men det ændrede ikke ved, at husblasen ikke gjorde jobbet. Men hvad, det smager også OK som kold citronsuppe...

  SvarSlet
 66. mmmmmmmmmmm det er helt klart min mors frugtsalat med råcreme. Og det var kun frisk frugt ! jeg mindes engang hvor min venindes mor havde lavet frugtsalat og jeg blev så skuffet for der var henkogt frugt i .....vi fik også ofte pandekager eller æbleskiver.
  hvis vi var lækkersultne en aften lavede vi røreæg, en æggeblomme , sukker og så skulle der røreres godt til mmmmmmmmmmmm sommetider kom der cacao i. men det tør man jo ikke lave mere med salmonella i tankerne. ellers fik vi kræmmerhuse med flødeskum, æblekage , budding med kirsebærsause. og trefarvet is......

  SvarSlet
 67. det må være koldskål eller citronfromage... kan man starte dagen med dessert !!!!! vil glæde mig til at se flere skønne kager.. Glemte helt de mest fantastiske marengs kys med hele stykker mørk chokolade... Kager kan man aldrig få for meget eller mange af:-)

  SvarSlet
 68. Stikkelsbærgrød med fåremælk. I de lange sommerferier hos min farmor og farfar plukkede vi bær mange mange eftermiddage - enorme mængder af solbær, ribs og stikkelsbær. Stikkelsbær var lettest at plukke :-)
  Efter middagen, som blev serveret på slaget 12, fik vi altid frugtgrød, som ofte var stikkelsbærgrød med tyk, sød fåremælk krydret godt med vanille.

  SvarSlet
  Svar
  1. Har ledt og ledt efter en opskrift på fåremælk, husker at jeg som barn fik æblemos med lun fåremælk ( lavet af komælk ) og lige nu har jeg høstet æbler og kunne godt tænke mig at lave den gamle dessert, men ved du hvordan man laver fåremælken

   Slet
 69. Min faster lavede altid citronfromage, jeg elsker citronfromage, men tør ikke rigtig gi' mig i kast med det. Har en gang fået en, som var helt trådet, og det var ikke godt...

  SvarSlet
 70. Frugtgrød hos farmor. Stikkelbær, jordbær, rabarber og rødgrød (den lavede hun af ribs og solbær). Og altid fløde til og sødmælk, og en lille skefuld sukker så det knasede :-) Hos mormor var det citronfromage og ymerfromage fik vi også. Tror ikke jeg har smagt det i 30 år! Måske skulle man ...

  SvarSlet
 71. Et af mine bedste dessertminder fra barndommen (eller måske nærmere kageminder) er en rigtig kompakt chokoladekage, som min mor altid lavede. Ovenpå blev der puttet rigelige mængder mørk pålægschokolade, som prikken over i'et :)

  SvarSlet
 72. Jeg husker som dessert, især min farmors rødgrød, men savner bestemt også min mormors øllebrød, som vi altid fik til morgenmad når vi var på ferie.

  SvarSlet
 73. Kisiel, hvilket er en slags frugtgrød, bare uden klumper.
  Kunne spises varm eller kold, og der vra gerne en smule fløde på toppen. I dag er jeg en sucker for hjemmelavet citronfromage. Laver den dog sjældent, for den sætter sig så nemt på sidebenene, og jeg kan fortære koloenorme mængder på ingen tid :)

  SvarSlet
 74. Min mormor lavede tit en helt fantastisk saftfromage med varm cremesauce, den smagte himmelsk. Desværre kan jeg slet ikke lave retten, så det smager som dengang.

  SvarSlet
 75. Min mormor lavede verdens bedste pandekager, tynde og sprøde i kanten. Hendes jordbær/rababer grød var nu også en favorit.

  Mvh Maj K

  SvarSlet
 76. Det er uden tivl min farfar's kvarkkage med kiwi på toppen. Det fik vi kun, når det var familiefester, og det var bare himmelsk. Har, efter min farfars død, fået opskriften, men det smager bare ikke ligeså godt som da han lavede den :o)

  SvarSlet
 77. Åh jamen der er ingen tvivl - min mormor har nemlig altid kun disket op med én ting når jeg var på besøg .... citronfromage.

  Den ultimative nydelse. Uhmmm

  SvarSlet
 78. Jeg har 2 :) - em fra sommer-barndom og en fra vinter. Koldskål da! - ikke med ymer og citron og alt det der. Min mor lavede den bare med masser af tykt æggesnaps og så fik vi sukkerristede havregryn på toppen. Mums.
  Vinterdesserten er helt klart de bagte æbler. Med masser af kanel og marengs på toppen. Mums mums :)

  SvarSlet
 79. I disse bærtider husker jeg på rødgrød med fløde som en dejlig dessert vi fik da jeg var barn.

  SvarSlet
 80. Min mormor ville have fyldt 100 år 18. maj i år. Hun fik hele ti børn, og needless to say så har jeg idag et helt HAV av fætre og kusiner fra den side af familien! Hun var familiens absolutte midtpunkt, og alle kunne komme ud til hende, til enhver tid som helst! Hun havde store Mirabelle-blommetræer, æbletræer, stikkelsbær- og hindbærbuske, jordbær og store områder med rabarbre i køkkenhaven, hvor hun i sine friske dage nussede ganske flittigt. Kaffe blev serveret i de musselmalede kopper og så blev hendes specialiteter ellers disket op: Jordbær/rabarberkage, eller æblekage - du ved, begge ting med knuste makroner og bunkevis af flødeskum. Bare jeg skriver om det, kan jeg mærke solstrejfene igennem de store træer, og glimte "mannaerne" dale ned fra himlen... Uh, hvor jeg savner hende!

  SvarSlet
 81. Katrineblommekage! Svulmende svesker med smuttede mandler dækket af den blødeste og mest luftige, bagte æggecreme med uforskammede mange fine vaniljekorn ... stadigvæk lun efter turen i ovnen. Dertil naturligvis en kold og blødt pisket flødeskum! Et smukt minde om eftermiddage hos mormor.

  SvarSlet
 82. Min mormor har altid lavet god gammeldags æblekage, som også er gået i arv til min mor.
  Jeg har spist det tusindvis af gange, og jeg elsker den!! :)

  SvarSlet
 83. Hybentrifli!

  Hjemmesyltede hyben (et knoklearbejde, men det hele værd!), en god vanillecreme, makroner og flødeskum.

  Makroner knuses og overhældes med sukkervand fra hyben. Hyben skæres i mundrette bidder, og lægges i et lag ovenpå. Så creme og sidst flødeskum! Ej, det er godt!

  SvarSlet
 84. Den ultimative sommerdessertvar noget så enkelt som friskplukkede jordbær fra haven med mælk/fløde fra egne køer...mums...

  SvarSlet
 85. Min mormor var en dygtig kok og hun lærte heldigvus alle sine børn om vigtigheden af god mad.

  Mit bedste dessertminde fra hendes hånd var en rugbrødslagkage, som jeg desværre aldrig nåede at få opskriften på

  SvarSlet
 86. det eneste jeg kan huske om min mormor, var da hun gav mig en kop med æg og sukker og en teske. og jeg rørte og rørte. det er vel omkring 35 år siden og man ingen skrupler havde ved at spise rå æg !

  min farmors hverdags dessert bestod af ymer med hjemmelavet ribssaft !
  og til fødselsdage; lagkage med flødeskum og knuste rutebiler. en tradition vi stædigt holder på, efter hun ikke er her mere !

  SvarSlet
 87. Min mormor lavede verdens bedste citronfromage og jeg har arvet både opskrift og husblas-talent, i modsætning til min mor;-)
  Fromagen er uden flødeskum, hvilket i den grad tester førnævnte gelatine-evner. Til gengæld er der ikke nogen øvre grænse for, hvor meget flødeskum, der kan dænges oven på den!

  Tak fordi du bliver ved, forøvrigt!

  lonelainen

  SvarSlet
 88. Citronfromage! Jeg har aldrig haft bedstemødre, jeg kan huske, så jeg ved faktisk ikke, hvad de serverede. Men min mor serverede tit citronfromage. :-)

  SvarSlet
 89. Min mor lavede citronfromage og rom-budding. Citron-fromagen nåede jeg at servere for hende - og den blev god (var LIDT stolt), men rom-budding med rå-syltede jordbær, som jeg husker fra min barndom som desserten over dem alle, tror jeg ikke jeg har fået siden jeg var lille pige. Jeg havde en aftale med mor om, at sidste sommer skulle hun og jeg lave bl.a. rom-budding (vanilje-kranse m.m.), som kun hun kunne lave det. Desværre blev det i bogstaveligste forstand hendes sidste sommer - hun døede på den varmest og smukkeste dag af alle dage. Men selvfølgelig skal jeg prøve at lave rom-budding - min søde kæreste og vors dejlige søn har generøst lovet, at være forsøgskaniner.....såee, denne give away er vist sparket i måsen...men gid jeg vinder!!
  Birthe M

  SvarSlet
 90. Hos min mormor stod den altid på citron fromage efter søndagsfrokosten, har faktisk aldrig været den store fan, men det kunne da egentlig være man skulle kaste sig ud i at prøve selv om man kan gøre det bedre Æ=

  SvarSlet
 91. Der var mange gode desserter, det er svært at vælge en yndlings. Men fx. rødgrød med fløde, budding, sagosuppe, øllebrød med æggesnaps eller flødeskum ... uhm jeg kunne blive ved ;o)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...