søndag den 22. maj 2011

Tofu scramble som hjemme i Indien...

Ja, det her er så et af de indlæg hvor jeg går helt i hippie-hegnet og laver noget vegansk. Aarstiderne havde nemlig kommet silken tofu i Vegetarkassen og det er første gang nogensinde jeg skulle lege med det. Tro mig, jeg har haft SÅ mange fordomme om både tofu og vegansk mad - men det er der blevet pillet ved i den sidste tid. Først lavede jeg forårsruller med tofu og derefter en kokoskarry med tofu - begge dele var en stor succes. Det hele gælder om forventninger - tofu skal ikke ses som en erstatning for kød, så kan man KUN blive skuffet. Se det som en vegetarisk måde at få protein på.

I går lavede jeg denne, om ikke kønne, så meget velsmagende tofu scramble 'æg' med en masse grøntsager til morgenmad. Nu er jeg jo selv en af dem der gerne vil kalde en spade for en spade og har skældt ud over at Råbar kaldte kold majsmos og soltørrede tomater for 'æg og bacon' - MEN havde jeg ikke vidst bedre ville jeg ha' troet at det bare var bløde scramblede æg med krydderier og grøntsager. Nu hjalp det jo så nok også på det at jeg havde den store ja-hat på i forvejen og gerne ville kunne lide det på forhånd. Men en ting er helt sikkert - det er noget jeg vil lave igen!


Sif levede vegansk i en periode for nogle år siden, men det var før jeg lærte hende at kende. Vi har dog tit snakket om nogle af de opskrifter hun lavede dengang. Specielt har jeg været meget nysgerrig på hendes forskellige opskrifter med silken tofu - så jeg har lænet mig meget op af den her variant af tofu scramble med søde kartofler. Jeg skriver dog opskriften som jeg lavede den.

Nå, men vi skulle jo et smut hjem til Indien. Det krævede noget smæk i smagen. Ingefær, hvidløg, Chilli og karry - masser af karry. Normalt vil jeg gerne lave mine egne forskellige karryblandinger - men det er nu rart med en færdiglavet også. Jeg havde helt glemt de 2 dåser krydderier fra Mill & Mortar som jeg købte i Inco i København. De skulle indvies nu. 'Yellow rice' viste sig dog at indeholde små breve med både stødte og hele krydderier, så den røg tilbage i skabet til en anden god gang.

'Kandyan karry' blev et behageligt bekendtskab så snart jeg åbnede dåsen. Koriander, fennikelfrø, sort peber, spidskommen, ingefær, kardemomme, nelliker, Ceylonkanel og karryblade. At den så er økologisk og bæredygtig oveni hatten - need I say more?

Jeg havde hverken løg eller spinat, så den eneste grøntsag min scramble havde til fælles med Sifs var en kæmpe sød kartoffel.

Den blev snittet til pindebrænde......well, i grov julienne - og fik selskab af 2 snittede gourmetbønner og en rest squash.

En lille knold fintsnittet ingefær, 3 fed hvidløg og ½ rød chili (set i bagspejlet skulle jeg kun ha' brugt halvdelen, for det blev effing hot!)

Silken tofu (japansk style tofu) er helt anderledes end den faste tofu fra sidst (kinesisk style tofu). Den er, som navnet antyder, silkeblød. Det ligner faktisk lidt beige Crème brulée når det kommer ud af pakken - her er dem most let med en gaffel. Det er 300 g i sådan en pakke fra Clearspring. Det kan bla købes her.

Jeg dryssede med salt, peber, 2 tsk kandyan og 1 tsk gurkemeje.

Ingefær, hvidløg og chili fik en tur på panden i olivenolie sammen med de søde kartofler. Det sauterede til kartoflerne var næsten møre og fik så følgeskab af bønner og squash i et par minutter. Tofuen blev hældt sammen med grøntsagerne og blev varmet igennem under omrøring. Jeg smagte til med 2 dråber agavesirup og lidt soya.

Den færdige scramble fik lige et drys ramsløgsblomster. Jeg spiste halvdelen af portionen og gemte resten til i dag.

Hvor jeg har fået den kold til morgenmad samme resterne af de 2 slags kartoffelsalat. Stop spild af mad er i gang fra morgenstunden af her. Og der er også restemad til frokost......og til aftensmaden. Jeg skal nemlig ikke lavet noget nyt i dag, for det skal ikke være rester til i morgen - hvor vi skal på Frederikshøj.

Tofu - hot eller not?

8 kommentarer:

 1. Det ser ud til at være fuld af smag - mums. Tofu er helt klart hot. Jeg hører til den åbenbart sjældne slags, der godt kan lide papsmagen, og jeg spiser gerne den faste type fra Urtekram - skåret i tern og stegt på en pande. Men det er også en super ingrediens at komme i retter både for dens smag, men også fordi tofu mætter så uhyggeligt godt uden at indeholde en masse energi.

  SvarSlet
 2. Hej Malou.
  Først og fremmest - 1000 tak for de fine kommentarer på egen blog og hold da kæft, jeg er da helt beæret over at komme på "the wall of fame" med min blog ;-)

  Det ser godt nok læks ud den der scramble-ting, pga. bedre halvdels smagsløg må jeg dog nok putte opskriften på ønskelisten, men lækkert ser det da helt ud!

  SvarSlet
 3. ja, det ligner godt nok skramle æg, men jeg har ikke mod på at smage tofu igen. smagte det for år tilbage og det fandt ingen interesse. synes at det havde en underlig tom smag. så jeg har ikke smagt det siden...
  det må du gerne have helt for dig selv.
  lige et spørgsmål: hvordan handler man i inco når man ikke er prof-har et spisested? i metro skal man jo have et kort, ikk?
  Vh c

  SvarSlet
 4. Se.. hvis jeg nogensinde skulle smage tofu, så tror jeg, det skulle være sådan!
  Indisk style med masser af de skønne indiske krydderier.
  Det ser sgu helt fristende ud! :-)

  SvarSlet
 5. Mmmh, jeg er tofu-jomfru. I hvert fald i eget køkken. Det er en af de ting, jeg snart skal lære. Ligesom at køre bil og andre voksenting :)

  SvarSlet
 6. Jeg har besluttet mig for at holde fast i, at tofu er en fjottet råvare, indtil du spiser ost med velbehag (jeg satser på, at Sif er med på at rotte sig sammen med mig på den front!).

  Men det ret der ser nu ganske nifty ud - trods tofuen :-P

  SvarSlet
 7. Jeg er vild med tofu!

  Favoritten er ultra-hurtig; tofu skæres i tern, steges på panden i lidt olivenolie og tilsættes til allersidst en god klat mango chutney (den gode fra Helsekosten, Cosmoveda). I stedet for chutney kan man drysse med sesamfrø og/eller nigellafrø og/eller chiliflager, det er også godt.

  Tofu kan også blendes med i farsen til urtefrikadeller og smager godt i strimler i wok.

  SvarSlet
 8. Mad i verdensklasse! Stor stor fan!


  KH
  Selina

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...