onsdag den 18. maj 2011

Hellefisk m/ sprød parmesan & estragon-topping...

Jeg har besluttet mig for at der skal mere fisk på menuen. I går var jeg inde i byen (og spise frokost på Råbar, mere om det en anden gang) - så jeg gik lige ned i Salling Super for at se om fiskemanden havde noget godt på is.

Det havde han: hele fileter af hellefisk. Det er en af mine absolutte yndlings spisefisk. Den høre til i kategorien 'halvfede fisk' og fedtindholdet er med til at give en cremet mundfylde i den tilberedte fisk. Fileten er tyk i den ene ende og tynd i den anden - buk derfor ca ⅓ af den tynde ende ind under. Så bliver fisken lige høj og det giver en ensartet tilberedning.

Jeg havde noget træt estragon som trængte til at blive brugt - og så tog en idé form. En sprød estragon-topping. Heldigvis havde jeg både rasp, parmesan og SMØR i huset.

Parmesanosten rev jeg på mit nye rivejern. Det er et biligere alternativ til Microplane som jeg har købt i Inco til ca 40 kr. Der skal ikke bruges ret mange kræfter og det er derfor særdeles fibro-venligt.

2 spsk revet parmesan, 1 stor spsk rasp og estragon. Jeg plukkede ALLE bladene af stænglerne og hakkede meget fint. Et par omgange med peberkværnen og et drys salt blev det også til.

30 g SMØR fik 8 sekunder i mikroovnen og blev rørt blødt. Det hele blev moset sammen med en gaffel.

Fisken blev duppet helt tør med køkkenrulle og estragon-toppingen fordelt i et jævnt lag. Fadet stilles i en en 190°C ovn i ca 15-20 minutter. Fisken skal være fast og toppingen sprød. Man kan evt tage fadet ud, sætte ovnen på grill og give fisken 1 minut ekstra lige inden servering.

Nye kartofler og lidt dampede grønne bønner havde været skønt til - men jeg dykkede i stedet ned i kasserne og lavede en lun salat til at lægge under fisken. Min raw food frokost havde lagt så god en bund at jeg ikke følte behov for alt for stort et aftensmåltid. Well, og så skulle jeg lave hjemmelavede trøfler/romkugler af nogle kagerester - så der var ingen grund til at spise sig alt for mæt vel?

Disse lækre bøftomater blev befriet for kerner og skåret i tynde både. De fik følgeskab af en snittet spæd porre og stænglen fra et friskt hvidløg.

Det var ikke helt nok, så jeg greb ½ hoved broccoli og snittede meget fint. Broccolien blev dampet i 1 minut og afdryppet.

Porre og hvidløg blev sauteret i lidt olivenolie. Den dampede broccoli blev tilsat og der blev smagt til med salt peber og æbleeddike. Lige inden panden blev taget af varmen blev tomaterne vendt i.

Min fisk fik 18 minutter først og 1 minut under grillen til sidst.

Og så var der mad. Det er virkelig en lækker måde at spise fisk på. Toppingen kan sagtens bruges på andre fisk - og sågar på en brunet svinekotelet der steges færdig i ovnen.

Saftig fisk og sprød topping - den perfekte kombination. Nu er estragon jo en kraftig krydderurt - men hvis den erstattes med persille er jeg sikker på at det vil være en god måde af få børn til at spise fisk på.

Og jeg fik skam lavet trøfler også - men i en noget anden version end planlagt. Der var nemlig ingen hindbærmarmelade i huset, så jeg forsøgte mig med jordnøddesmør i stedet. Rommen blev erstattet med den estiske likør Vana Tallin. Og jeg er stolt: der blev 24 stk og jeg spiste kun 3. Opskriften følger en af dagene.

14 kommentarer:

 1. Lækker ret, jeg er også ret pjattet med hellefisk.

  SvarSlet
 2. Lækker topping.

  Skal klart prøves.

  Lavede selv en crumble til noget bagt lange af brød, smør, salt og masser af urter, det der må være næste projekt.

  SvarSlet
 3. Kæreste Malou
  Det ser så skønt ud :-)

  SvarSlet
 4. Det må prøves en dag, det ser virkelig lækkert ud.

  SvarSlet
 5. lækker fisk
  jeg er blevet træt af min sædvanlige måde at lave fisk på. så jeg tror at jeg må prøve denne måde. det ser i hver til fald utrolig lækker ud!

  vh c

  SvarSlet
 6. Kære Klidmoster.

  NU er det vist på tide jeg efterlader mig en kommentar. Jeg har nemlig været fast inventar i 2 måneder nu (efter jeg selv oprettede en lille, hverdagsmad-blog) og synes du lyder som den sejeste person! Og så er det virkelig nogle lækre retter du disker op med. Wauw. Du er en evig, uudtømmelig inspirationskilde! Og nu hvor jeg sidder og skriver opgave: DEN bedsteste overspringshandling :) Til gengæld bliver jeg bare lidt lækkersulten som så fører ud i endnu en overspringshandling. Nå, men jeg bliver hængende på din blog laaang tid endnu og glæder mig hele tiden til nye indlæg :) (fiske-topping=nice!)

  Og så lige til sidst: TOTALT inspirerende at du ikke lader dig slå ud af din daglige frustrerende sygdom - jeg er målløs over din ærlighed og den måde du fortæller om dit liv på, det er ganske enkelt fantastisk og skønt med noget ægthed!

  Mange hilsner fra en ny blogger
  - Natalie

  SvarSlet
 7. MUMS, for en lækker fiskebasse med top på. Det skal helt sikker prøves! Og så venter jeg forøvrigt i spænding på trøffelopskriften ;-)

  SvarSlet
 8. Jeg er altså imponeret af, hvad du tryller frem, selv når du kun laver til dig selv - jeg ville nøjes med en rugbrødsmad eller en hurtig salat, men nænej - du holder stilen. Det er for sejt!

  SvarSlet
 9. Din spændende hellefisk kan jeg jo desværre ikke lave, kræsen som jeg er - men tilbehøret lyder bare så lækkert, Malou!
  Varme klem!

  SvarSlet
 10. Kære Malou
  Det ser vildt lækkert ud. Jeg tænker også ofte, at NU skal der mere fisk på menuen .. og med din opskrift, ja, så tænker jeg det igen ;)
  Knus Hanne
  ... du kan med rette være stolt ;D

  SvarSlet
 11. Sushistegen - Tak :-) Det er altså en prima fisk.

  Gastromand - Tak :-) Det er en rigtig god måde af få fisk på.

  Anne - Tusind tak kære du :-)

  Eva - Tusind tak :-) Det er både nemt og godt.

  Charlotte - Tak. Jeg håber at du kan lide det ;-)

  SvarSlet
 12. Frøken Uldbjerg - Kære Natalie. Tusind tak for din søde kommentar, jeg får helt røde kinder af alt den ros. Jeg fulgte straks dit link tilbage og blev forelsket i den blog ved første blik. Du røg direkte på min blogrulle. Det er lige mad efter mit hovede ;-) Tak, jeg prøver virkelig at ryste offerrollen af mig og få det bedste ud af det jeg har tilbage.

  Eva - Tusind taks skal du ha' :-)

  Piskehaps - Tak, jeg MÅ og SKAL ha' noget godt selv om jeg er alene - ellers går det ud over humøret og livskvaliteten. Orv, du syntes det er sejt. Hæng på, så skal jeg vise dig ;-)

  Madame - Uh, jeg ved jo hvordan du har det med fisk - men du kan tro toppingen kan bruges til andet. På et kyllingebryst eller en kotelet ville den skam også gøre lykke ;-) Varme klem

  Hanne - Tak, kære :-) Se så at kom i gang med at få mere fisk. Hvor er du sød. Kram

  SvarSlet
 13. Uhm, det lyder rigtig lækkert :-) Er glad for at du kunne lide opskriften.

  SvarSlet
 14. Martha Petrine Frederiksen29. januar 2012 kl. 18.26

  Den er god den med Hellefisk. jeg har så brugt meget lidt Mynte, Oregano, Timian, Rosmarin, lavendel, fennikel, basilikum og anis, rasp, smør og Mozzarella ost! og sause har jeg Bearnaise med senep og røde kartofler og grønt sager....slet ikke sidste gang jeg vil lave denne ret

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...