tirsdag den 3. maj 2011

Cheesecake-fromage-tiramisu?...

Jeg har længe haft lyst til at lave en dessert. Men jeg kunne ikke rigtig finde ud af om det skulle være en ny cheesecake, en tiramisu eller måske en slags fromage - så jeg købte ind til alle 3 ting i påsken. Det eneste jeg var helt sikker på var at den skulle indeholde kirsebær. Jeg havde nemlig et glas kirsebærsauce fra Selleberg som jeg gerne ville inkorporere. Planen var at si bærrene fra, lægge dem i lag med cremen og vende ladyfingers i saucen.

Den færdige dessert - men hvad skal den hedde?

Jeg kunne overhovedet ikke bestemme mig og besluttede derfor at lave en hybrid. Det blev en succes og er helt sikkert noget der skal videreudvikles på. Det sjove er at det mest af alt endte med at blive en slags 'omvendt' lagkage - de lækre ladyfingers blev nemlig til en form for bunde i fromage-cremen.

Kender du ladyfingers eller savoiardi som de også kaldes? Det er en meget porøs 'småkage' (biscuit) som kan suge en masse fugt til sig. De anvendes næsten udelukkende i desserter som tiramisu og trifli. De er nemme at bage selv, man skal bare lade dem tørre godt ud inden de skal bruges. Jeg havde dog slet ikke mod på at bage noget som helst, så det her er en pakke jeg hev med hjem ude fra Metro.

Bevæbnet med ingredienser og inspiration fra Foodfanatics opskrift på tiramisu, gik jeg i gang med at udvikle opskriften.

For at lette desserten lidt (og få brugt en rest) kom jeg lidt fromage frais i. Næste gang bliver det skyr.

3,5 dl piskefløde
6 pasteuriserede æggeblommer
½ dl kirsebærsirup (kan erstattes af sukker eller anden sirup)
½ dl rørsukker
1 vaniljestang (kun marven)
250 g mascarpone
170 g fromage frais
6 blade husblas

Først piskes fløden til let skum og sættes på køl. Udblød husblas i koldt vand. Æggeblommerne piskes skummende med sirup, sukker og vaniljemarv. Pisk derefter æggemassen sammen med mascarpone og fromage frais til en helt homogen masse. Smelt husblasen i mikrobølgeovn eller over vandbad. Tag lidt af cremen fra og rør den smeltede husblas ud i - rør derefter det hele sammen og vend den letpiskede fløde i. Og så skulle det gå lidt stærkt med at få lagt desserten sammen inden den blev for fast.

Jeg åbnede glasset med kirsebærsauce og opdagede til min gru at der var mug på overfladen. Æv, for pokker - det var lige til skraldespanden. Og så stod jeg der uden noget at vende mine ladyfingers i og uden bær. Jeg overvejede at tynde noget af siruppen op med vand og bruge det - men det ville blive alt for sødt. Så jeg måtte på jagt i gemmerne. Imens blev cremen mere og mere fast.


Yes, allerbagerst på hylden stod der en flaske kirsebærsaft fra Søbogaard. Den hældte jeg lidt op af i en dyb tallerken og dyppede mine ladyfingers i. Jeg fandt også nogle frysetørrede hindbær. Det ville gøre sig godt på toppen, når der nu ikke skulle hele kirsebærbær i alligevel.

I det fad jeg plejer at lave lasagne i, kom der først et lag af de saftdyppede damefingre. Derefter et godt lag creme og så fingre igen.

Der sluttes af med et godt lag creme. Der kom film på fadet og desserten kom på køl for at trække - til dagen efter. Max syntes det var fuldstændigt urimeligt at man ikke kunne komme til at smage den med det samme. Han er en værre slikmund, og det havde jeg skam taget højde for.

Der var taget lidt creme og fingre fra til at lave 2 små skåle. De skulle kun trække et par timer før de kunne spises. Det var dejligt at få smagt på sagerne. Smagen var pragtfuld, men fingrene skulle helt klart stå og suge mere fugt til sig før den var perfekt.

Dagen efter var den fast nok til at skære fine stykker af. Det er helt klart en dessert jeg vil arbejde videre med. Har planer om forskellige varianter med citron og blåbær, jordbær og LAKRIDS. Lakrids-cheesecake, det lyder som det stof drømme er gjort af ikke?

Vi skal spise!
har netop søsat en konkurrence med det formål at kåre "Danmarks bedste madblogger". Det er 'nomineringsrunde' nu og frem til d. 20/5 - derefter en afstemning a'la Olivado. Jeg har fået flere søde tilbagemeldinger fra læsere der har nomineret mig. Tak for det. Jeg har dog allerede helt ondt i maven over det og overvejer at melde mig helt ud af det inden afstemningen går i gang. Jeg frygter at det udløser endnu en 'madbloggerkrig' hvor bloggere og deres læsere bekriger hinanden - støvet har jo kun lige lagt sig efter sidste gang. Der er allerede faldet et par negative kommentarer og vi er endda kun i opstartsfasen. Det kan jeg simpelthen ikke holde til at blive hevet igennem en gang til. Det bliver så personligt så hurtigt. Jeg syntes det er fantastisk at man viser sin entusiasme og vil hjælpe 'sin' madblogger med at vinde titlen. Jeg kan bare ikke forholde mig til at det samtidigt er nødvendigt at rakke ned på og håne andre. Det er som om det hele starter forfra nu igen.

Og nu vil jeg gå ud og lave sobanudler med forårsgrøntsager og rejer. Trænger til noget andet at tænke på - og der er køkkenet det perfekte sted.

13 kommentarer:

 1. Lady Fromage? :oP

  SvarSlet
 2. Orv, sikke en skøn dessert, du har opfundet, Malou! Du er fantastisk i et køkken, men det er jo også din store hobby.
  Jeg læste om konkurrencen i Samvirke, og jeg må indrømme, at jeg ikke kan lide den slags - det får det værste op i folk. Jeg ville gerne stemme på både dig og Piskeriset, hvis jeg fik to stemmer :-)
  Jeg har heller ikke meldt mig til blogtoppen, da jeg kan se, hvor talfikserede mange er.
  Mange varme klem til dig!

  SvarSlet
 3. Jeg kan sagtens forstå din tvivl og bekymring med hensyn til denne konkurrence - set i lyset af Olivado's. Men nu har jeg stemt på dig, og det ved jeg, at adskillige andre også har, så nu må du altså hænge på :o)
  Vi holder stien ren her og lader andre om det mindre pæne forarbejde. På den måde er det jo maden, der er i højsædet - på den fede måde :o)
  Hep-hep!

  SvarSlet
 4. Hej Malou :)

  Jeg tror, at jeg er forelsket - i din dessert :)

  Den kunne hedde "Pink Lady" eller "Lady Love".

  De bedste hilsner fra
  Anita
  PS. Giveaway på min blog - Klik her

  SvarSlet
 5. mums,,hvor ser den dessert lækker ud!
  Havde godt set den nye konkurrence i Samvirke. Tror bare du skal lade det gå sin gang. Lade de negative kommentare være -ind af det ene øre og ud af det andet. Og så må de folk der har være ubehøvlet og for meget, selv tage ansvar og opføre sig ordenligt. Det hat jo i bund og grund slet ikke noget med dig at gøre. Det er dem der ikke opføre sig ordenligt!
  Det skal nok gå :0)
  vh charlotte

  SvarSlet
 6. Det er kreativt... Du har har lige formået at få mig til at overveje at spise den dessert/kage og det er på trods af at jeg ikke bryder mig om 2 ud af de 3..... fristes alligevel til at sige mums... ;0)

  SvarSlet
 7. Ser rigtig lækker ud...nam nam..

  SvarSlet
 8. Normalt er jeg ikke til desserter, men det HER.. skal prøves af! :O)))

  SvarSlet
 9. Jeg synes faktisk, den ligner lidt fransk nougat - men det minder desserten trods alt ikke om smagsmæssigt, så det ville nok være falsk varebetegnelse. Flot er den i hvert fald (og så elsker jeg alle tre slags desserter, så jeg kan kun forestille mig, at det må smage godt!)

  SvarSlet
 10. Bibbi - Bestemt et godt bud. Tak :-)

  Madame - Tusind tak, det er sjovt med en spiselig hobby. Jeg frygter den konkurrence går op i hat og briller, men nu får vi se. Tak, tanken tæller bestemt meget :-) Varme klem

  Sus - Du er en skat! Tak :-) Jeg skal nok holde ved - men tager den helt med ro. Ja, lad de andre skræppe - så holder vi fokus på maden. Oui oui :-D

  Anita - Tusind tak. Uh, bestemt også gode bud :-)

  Charlotte - Tusind tak skal du ha' :-) Du har helt ret - det vil jeg forsøge at gøre. Det er bare svært ikke at blive ked af det når ens faglighed bliver angrebet. Tak :-)

  Tina kristine - Wow, tak. Det er jeg glad for at du syntes :-)

  Gitte - Tusind tak :-)

  Louise - Uh, glæder mig til at høre hvad du siger til den så :-)

  Piskehaps - Tja bum, det gør den faktisk :-) Tak, den var laber og ikke for sød. Har en ny version i støbeskeen snart ;-)

  SvarSlet
 11. Jeg ved ikke hvad du skal kalde din kage, men prøv at tjekke den franske kagetype der kaldes en "charlotte" - den kom jeg til at tænke på da jeg læste dit indlæg :)

  SvarSlet
 12. ih hvor er det godt fundet på!

  SvarSlet
 13. Jeg synes bestemt ikke, du skal trække dig fra konkurrencen. Jeg er sådan en habil gennemsnitshusmor - og jeg lærer hele tiden nyt fra din blog og bliver inspireret af din dygtighed udi anretningens kunst. Ikke at jeg har ambitioner om nogensinde at nå dig til sokkeholderne, men du minder mig om det vigtige faktum, at vi også - og ikke mindst - spiser med øjnene!

  Og jeg har nomineret dig :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...