tirsdag den 17. maj 2011

Hvide asparges

I ugens Vegetarkasse var der en bakke hvide asparges. Det er en skøn spise som kan serveres på mange lækre måder. Denne gang ville jeg kaste mig ud i en hybrid mellem 2 forskellige klassiske serveringer Polonaise og Vinaigrette. Polonaise er med brødkrumme (eller rasp), hakkede kogte æg, SMØR og persille - men jeg havde hverken brød eller rasp i huset. Jeg havde også lyst til noget mere syrligt og skarpt til de søde asparges, så jeg flirtede lidt med Vinaigretten også. Der er det nemlig (ud over æg), olie, eddike, kapers, løg, sennep der kommer på banen.

Jeg hev de ting frem jeg havde: æg (kogt 9 minutter), æbleeddike, agavesirup, fuldkornssennep, ramsløgskapers, persille, citron og parmesan.

Mine asparges var kridhvide da de kom fredag, men efter 2 dage på køl i plastik var de blevet lidt trælse af se på. Heldigvis kunne de nemt reddes.

Hvide asparges kræver lidt arbejde. Jeg har skrevet lidt om det før her. Knæk/skær de træede ender af og skræl aspargesene grundigt med en tyndskræller, heller lidt for meget end lidt for lidt - og gem endelig skrællerne, de er fulde af smag.

Vand, ender + skræller kom i en stor sauterpande sammen med lidt salt og et nip sukker. Det fik lov til at simre i ca 20 minutter før de skrællede asparges kom i.

De her asparges skulle kogte i 8 minutter før de var helt perfekte - møre med stadig med lidt bid i kernen.

De hvide lækkerbiskner blev fisket op - men lagen fik lov til at simre videre på komfuret.

Jeg piskede en vinaigrette sammen af æbleeddike, olivenolie, fuldkornssennep, agavesirup, salt og peber. Det er svært at komme med mål og opskrift - for det er meget individuelt hvor sød eller syrlig man foretrækker den. Jeg kan godt lide min med et godt bid.

Jeg kom 1 stor spsk hakkede ramsløgskapers i. Claus Meyer har forresten svaret på mit spørgsmål: det ER de forkerte knopper jeg har brugt. Det skal ikke være blomsterknopperne, men de grønne knopper der dannes EFTER blomstringen. Så der er ikke andet for at jeg må i skoven igen. Men de her 'falske' ramsløgskapers er nu altså ikke sådan at kimse af. Her er de gode fordi de smager både af kapers og løg.

Sammen med den hakkede persille gav de vinaigretten et godt pift.

De pillede æg kan 'hakkes' med en æggedeler. Først skæres de i skiver - og men lidt forsigtighed kan skiverne vendes 2 gange så det til sidst bliver tern.

Det giver nogle fine ensformige tern. Æggene vendes med 2 spsk vinaigrette. Resten kommes i lige inden servering. Og så er der kun osten tilbage.

Parmesan høvlet i lange spåner med en tyndskræller.

Bræk spånerne i mindre stykker med fingrene.

Og så var det hele klart til at anrette. De lune asparges nederst. Vinaigretten med æg ovenpå. Den bliver så fin gul.

Lidt hele ramsløgskapers og parmesanflager til pynt. Åh, det var godt. Jeg kunne nemt ha' spist alle de hvide asparges - men jeg holdt mig i skindet og gemte nogen.

Efter en time kørte jeg aspargeslagen igennem en si og kogte den yderlige ind. Det blev til denne indkogte fond - som sammen med de sidste asparges er blevet til en skønherlig suppe.

Er du til hvide asparges?

7 kommentarer:

 1. Yumyum - hvide asparges ja tak! Jeg fik også asparges i fredags men i en anden kasse. Mine var dog lidt mere trælse at se på, da jeg skulle bruge dem, så der måtte jeg kassere skrællerne.

  SvarSlet
 2. JA! Men de grønne er nu heller ikke at kimse af. Jeg fik nogle i KUK-Kassen i torsdags, som blev hapset som snack med en hjemmerørt mayo til den syrlige/sennepede side. Det var absolut et hit!
  Skrællerne og enderne er gemt til en anden god gang. Kan dog godt se nu, at det havde været smart at koge dem med aspargesene, så man havde udnyttet deres saft og kraft også. Oh well, det er jo fint at vide, at man stadig kan blive en bedre husmor :-)

  SvarSlet
 3. Jeg har slet ikke fået sat tænderne i hvide asparges i år, men nu må jeg hellere komme igang. Det ser vildt lækkert ud!

  SvarSlet
 4. hvor er det FLOT og DELIKAT - du er så blæret med dine anretninger! Jeg ELSKER hvide asparges, og 1 gang om året, så må jeg bare lave en gammeldags høns i asparges .... så da jeg skal hente nogle flotte nyslagtede kyllinger på landet, så er det vist meget snart at den årlige ret skal på bordet!

  SvarSlet
 5. Mmmhmm, ja, jeg er SUPER MEGET til hvide asparges - og ville virkelig gerne fråde både denne lille lækkerbidsken - samt din røgede kylling velouté... MUMS :-D

  SvarSlet
 6. Malou Klidmoster, imponerende så aktiv du er. Jeg har kun snuset og kom tilfældigvis ind pga. at søge efter opskrift på at sylte ramsløgsfrøene/-kapers. Der er ingen tvivl om både blade, blomster og frøene er meget lækre at bruge i maden. Selv synes jeg bare der er det særligt fede ved frøene, at de opkoncentrerer smagen af ramsløg. Selv i rå tilstand smager de herligt.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...