onsdag den 5. januar 2011

Raw food: brunch på Råbar...

Interessen for raw food er eksploderet herhjemme i de seneste år. Da jeg stadig stod i lære skrev jeg en rapport om 'den nye amerikanske dille' og påstod at den troede jeg skam ikke at danskerne ville hoppe med på. Men jeg skal love for at jeg har måtte æde den påstand i mig igen.

Jeg har læst med hos mange bloggere der har besøgt raw food spisesteder og været ret så nysgerrig for selv at prøve. Og så åbnede Råbar pludselig i Århus - det måtte være et tegn. Men uha hvor skulle jeg lægge mange fordomme på hylden. Vegansk pivkold mad - til en omnivor som mig? Men jeg tog ja-hatten på og aftalte med min veninde E (som ikke tåler gluten) at vi skulle mødes i byen og spise raw food frokost sammen.

Der var kun ganske få ting på menuen som E ikke kunne spise - det plejer at være lige omvendt. Hun valgte en 'Råbar burger' (Dehydreret rå brød, rå og dehydreret grøntsagsbøf, rodfrugtmousse, blandet salat og rødløg. Serveret med rå rodfrugtfritter, rå mayo og rå ketchup) til 100 kr.

Jeg fik lov til at smage alle delelementerne - noget godt, noget lækkert og noget på grænsen til uspiseligt. Her kommer min ærlige mening (no pun intended) råt for usødet:

"Brødet" og det meste af tilbehøret var faktisk ganske udemærket. Det var grøntsagsbøffen (af grønkål, spirer og løg) der var burgerens største problem. Den var SÅ salt og stærkt krydret at det var direkte ubehageligt. At dressingen ovenpå så var rørt af en ret så salt miso, gjorde de to ting i kombination nærmest uspiselige. Men når de blev pillet ud var der stadig en del spiselige ting tilbage: jordskokkemousse, rå hummus, marinerede portobellosvampe, babyspinat, råkost (rødbede og kina-radisse), gulerod og løg. Rodfrugtfritterne overraskede positivt og sammen med "mayonnaisen" (lavet på cashewnødder) og "ketchuppen" (rødbedebaseret) udgjorde de en ret så lækker snack.

Jeg selv kastede mig ud i 'Råkvikker brunch' ("Wannabe-røræg med bacon" - mousse af majs, blomkål, skalotteløg, peberfrugt, persille og rapsolie. Hertil marinerede soltørrede tomater. Dehydreret brød med frisk rå ost. Hertil ugens rå-marmelade. Morgensalat - af frugt og grønt, med dressing af hørfrøolie, lime og agavesirup. Råt sødt. Firestarter 'shot' af ingefærsaft, citronsaft, bipollen og chlorella) til 120 kr.

"Wannabe-røræg med bacon" serveret på spinatblade. Og igen må jeg være helt ærlig og flå ja-hatten af issen: kald det dog for pokker for majsmousse med soltørrede tomater! Ordene 'æg' og 'bacon' læses at øjet og skaber ubevist en forventning i hjernen - og når maden nu er vegansk, hvorfor skal man så associere til noget animalsk? De soltørrede tomater var nogle af de bedste jeg nogensinde har fået! Jeg har ellers undgået dem lidt i det seneste år, efter at ha' nået mætningspunktet af dem. Det pæneste jeg kan sige om "røræggene" er dog at den kokos (farvet med rødbede) på toppen er pæn. For det første var den nemlig pivkold, direkte fra køleskabet. Puha, for det andet var den ikke rar at få i munden (sms). Konsistensen var lidt grynet og smagen meget besynderlig. Den var meget 'svovlet' og bitter. Det skyldes at de rå skalotteløg er blendet med. Det frigiver en masse svovlforbindelser som intet godt gør for smagen. Havde løget blot været fintsnittet eller revet og vendt i til sidst - så kunne jeg måske ha' kunnet lide moussen. Havde den ikke været rå og kold, ville jeg ha' kaldt den 'a hot mess'.

Men der var så heldigvis andet på tallerkenen. Min lille 'Firestarter' med bipollen og chlorella (ferskvandsalger) f.eks. *Ka-pow* den smagte pragtfuldt og fjernede effektivt smagen af "røræggene".

I den anden ende af tallerkenen lå "brødet" - hele 3 forskellige slags. En slags af hørfrø, en slags med hørfrø, nødder og kerner + en slags med løg og spirer også. Den rå "ost" var lavede af blendede solsikkekerner og smagt til med dild. Den havde en noget metallisk bismag som uristede solsikkekerner godt kan have, men den var bestemt spiselig. Dog kunne den godt ha' brugt noget mere salt - men det kunne jeg redde med lidt af E's misodressing. Den rå-marmelade var lavet af jordbær og udblødte tørrede abrikoser - virkelig lækkert. 'Råt sødt' dækkede den dag over en "kage" - en rå brownie. Hvad den ikke havde i størrelse, havde den til gengæld i velsmag. Dadler, hakkede nødder og bær og rå kakaonips blendet sammen til en virkelig lækkerbisken. Men den var alligevel ikke det bedste element i min brunch......

Det var den her 'Morgensalat' der tog guldet. En salat af fennikel, blodgrape, selleri og morbær. Jeg ELSKER økologisk rå fennikel - og den her var særdeles saftig og sprød. Alle smage og konsistenser gik op i en højere enhed. Jeg kunne ha' spist 10 af dem!

Kender du morbær? De friske bær ligner en hybrid mellem hindbær og brombær - tørrede ligner de lyse mini-grankogler. De er lidt seje og har en laber sødme. Jeg købte en pose med hjem til at lege med i køkkenet (har allerede brugt nogen til 'Rocky road').

Råbar er en hyggeligt sted, indrettet minimalistisk og smagfuldt. Der er de skønneste tegninger på væggene. Jeg er helt vild med de små grise der flygter fra slagteren.

Det er sgu da humor.

Konklusionen på besøget på besøget hos Råbar må være at det var en oplevelse. Vil jeg komme der igen? Ja, det vil jeg faktisk. Der er mange spændende salater og wraps på menuen som jeg har lyst til at prøve. Og der er et andet forsonende træk: de har også et par ting til ikke-veganske raw food spisende mennesker - nemlig sandwich af store økologiske boller (af 'guldblomme' mel fra Falslevgård Mølle) med både laksemousse og vegetarfyld til 65 kr.

Hvad syntes du om raw food?

15 kommentarer:

 1. Jeg synes, rawfood-dillen som så meget andet er noget pjat! Jeg spiser med stor fornøjelse salater og visse former for rå grønsager - men hvorfor jeg konsekvent skulle æde, som levede jeg i yngre stenalder, og ilden endnu ikke var opfundet - det går simpelthen hen over hovedet på mig!

  Men jeg har så heller intet tilovers for dem, der er hysterisk bange for kulhydrater og tror, hvidt brød fører lige lukt i graven... De bliver sgu højst fejlernærede. Det samme gør de, der er panisk angste for fedt. Det er nu engang sådan, at visse vitaminer - ikke mindst D, som vi alle mere eller mindre mangler - er fedtopløselige.

  Det handler om at spise balanceret. Så kan man være til det ene eller det andet - fanatisme har sjældent ført noget godt med sig. Mennesket er, som du skriver, omnivort. Og en af grundene til, at vi har overlevet som race - og åbenbart bliver ved med at forlænge den gennemsnitlige levealder - er jo nok, at vi ikke længere kun æder som i stenalderen :-).

  SvarSlet
 2. Jeg er sån lidt lunken omkring rawfood-bølgen.
  Ideen om at spise flere grøntsager og frugt, samt mindre forarbejdede fødevarer og kød er god nok og den del tager jeg gerne til mig sammen med smoothies og lækre juicer.
  Så alt det der med dehydret brød og andet, det synes jeg er noget pjat. Det er bestemt heller ikke mere "naturligt" i min verden end at bage sit eget lækre brød.
  Jeg vil gerne prøve at spise på en af rawfood-stederne, men det bliver nok kun til en lækker salat og måske sån et stykke kage- det lyder så spændende:)

  SvarSlet
 3. Jeg er virkelig meget begejstret for rawfood. Men som med så meget andet - så alting med måde! Rawfood er bl.a. noget af det jeg vil eksperimentere meget mere med her i 2011. Men som en del af vores nuværende og ganske udmærket kost.

  Tilbage i starten af December havde jeg iøvrigt en lille debat med en veninde fra Århus. Hun spurgte bl.a. hvad jeg syns om de lidt misvisende navne som menukortet på Råbar kører frem med.

  Og ja! Hvorfor ikke kalde en spade for en spade? Personligt tror jeg de har valgt f.eks. “Wannabe-røræg med bacon” for at tække alle skeptikerne. Egentlig noget fis - men rent markedsføringsmæssigt forstår jeg dem godt.

  Men stå dog ved, at det er rawfood istedet for at "undskylde" med et eller andet popsmart navn. Det har jeg meget mere respekt for.

  Jeg skal helt sikkert på Råbar når jeg kommer til Århus. Jeg er for madnysgerrig til, at lade være ;-)

  Tak for en godt og informativt indlæg, Malou.

  Mange hilsner
  Det Lyseblå Køkken

  SvarSlet
 4. Sjældent har jeg set et mindre indbydende måltid og jeg er helt på linie ang. navngivningen - stå dog ved det røvsyge mad I laver.

  Nej hvis jeg skal have rawfood, bliver det altså en Steak Tatar! ;)

  SvarSlet
 5. Ja, lad dog være at kalde det ved kødnavne.
  Jeg har ikke rigtig prøvet raw food, og tanken tiltaler mig ikke synderligt, men jeg kunne godt finde på at gå på Råbar for at tjekke det ud.
  Der er megen hype omkring det, men så mange tror jeg altså heller ikke, har taget det til sig.
  Tilberedt mad er nu godt. Og der er jo også andre end rent fysiske komponenter ved mad. Det, du nyder, er også sundt for dig.
  Men tak for rapporten!

  SvarSlet
 6. Det var meget, meget spændende at læse, Malou! Ja, jeg har været på Raw North i Humlebæk, og min oplevelse er som din, at der både er noget, der smager utrolig lækkert og noget, der næsten er uspiseligt.

  At kalde majsmousse med soltørrede tomater for "Wannabe-røræg med bacon" er helt tåbeligt. Jeg tror, at det ville være sundt at spise mere, der ikke er forarbejdet helt ihjel som fx mange færdigretter. Men jeg tager ikke hele pakken med Raw Food.

  SvarSlet
 7. Meget spændende læsning! Jeg er noget skeptisk over for den dille, men nu lyser mine alarmknapper også hver gang, at folk bliver alt for fanatiske. Når alt kommer til alt tror jeg såmænd, at rawfood både kan være interessant og lækkert, men at leve af det hver dag ville jeg nu ikke.

  Og ja, jeg er helt enig i kritikken af navnene på retterne. Det er simpelthen for dumt.

  Jeg glæder mig til, når jeg selv får afprøvet konceptet på et tidspunkt.

  SvarSlet
 8. Som bevægelse synes jeg det er noget pjat. Men når det er sagt, er der meget lækkert råt mad som jeg gerne spiser. Herunder salater af både grønt og frugt. En dejlig frugtsalat med nyslynget Honning, den er da svær at slå.
  Navngivning af de retter i smagte, tyder på at indehaverne ikke selv er helt trygge ved det de har startet op. Men derudover er jeg enige med de andre der skriver at fanatisme ikke er noget for mig, jeg foretrækker at kunne spise den mad jeg har lyst til, og som tilsammen gør at jeg lever et sundt og varieret liv.
  Mange Hilsener
  Randi/Grøntsagspigen

  SvarSlet
 9. Det var pænt af dig at lægge mund og mave til det for os, så slipper vi for at prøve at spise dehydreret mad, det lyder altså ikke særligt naturligt. Dog går jeg ind for raw food, når det gælder oksekød, det skal bare lige bæres forbi en radiator og ikke andet ;o)

  Hvad spiser en raw fooder i øvrigt til dessert?

  SvarSlet
 10. Hej klidmoster
  Sikke et spændende sted du har været ude og spise!
  Det kunne jeg godt tænke mig at prøve en dag, MEN jeg elsker nu al slags mad også den der er bagt og stegt;-)
  hilsen Lone.g

  SvarSlet
 11. Til trods for de mindre heldige elementer paa tallerkenen, saa synes jeg det lyder spaendende og temmelig mikromakro-60eragtigt. Jeg ville elske at leve af saadan noget mad.

  SvarSlet
 12. @Fr. Møller - Jeg kunne ikke være mere enig: det er den varierede kost vi har bedst af. Vores fjerne forfædre tog nogle kostvalg der ændrede vores biokemi og gav og større hjerner - dem kan vi ikke bare droppe igen :-)

  @MissMuffin - 'Lunken' beskriver også meget fint min holdning. Jeg syntes man skal tage de elementer man kan lide og så skrotte resten. Og alt det dejlige brød du bager kan man jo slet ikke droppe ;-)

  @Det lyseblå køkken - Og der skal bestemt være plads til begejstring! Jeg glæder mig til at smage deres salater som ikke hedder alt muligt fancy. Puha, jeg gyser stadig ved tanken om det der 'røræg'. Madnysgerrighed er vejen frem ;-) Velbekomme, jeg er glad for at du kunne lige indlægget.

  @Anders - Ha ha, godt brølt. Tatar og sashimi vil jeg også helt klart foretrække :-D

  @Linda - Ja, fatter ikke de navne altså. Men stedet er helt sikkert et besøg værd. Jeg er glad for at der endelig er et sted min veninde kan spise. Du har helt ret: nydelsen er SÅ vigtig både for krop og sjæl. Velbekomme :-)

  SvarSlet
 13. @Madame - Jeg læste din beskrivelse af Raw North med stor nysgerrighed. Vi er meget enige :-) Ja, der er mange gode elementer - men jeg hopper altså heller ikke med på hele pakken :-) Varme klem

  @Piskehaps - Jeg vil sige at jeg fik min gastronomiske nysgerrighed stillet. Men jeg vil komme der igen med min veninde. OG så vil jeg ha' en salat som hedder salat :-D Kunne virkelig godt tænke mig at høre hvad du ville sige til sådan en omgang!

  @Randi - Åh, dejlig kommentar - jeg er helt enig :-) Det er jo som bekendt lysten der driver værket! Du laver også så skøn mad selv ;-)

  @Henriette - Ha ha, hvor er du sjov :-) Jo, den skal bare se radiatoren på afstand tror jeg :-D Hmm, de spiser vel frugt, nødder, mousse af avocado og rå chokolade og den slags.

  @Lone - Det var bestemt spændende at prøve :-) Men jeg er nu også mest til det kogte og bagte :-D

  @Tina - Ha ha, du har helt ret - det er sgu sådan 60'er agtigt. Men hvis man tager de gode ting fra, så var det faktisk spiseligt. Men jeg tænkte på en rød bøf da jeg gik derfra :-D

  SvarSlet
 14. Lidt til alle rawfood-fansene: http://www.videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/raw_food_kan_gore_dig_alvorligt_syg

  SvarSlet
 15. Hej Anders.

  Tak for linket ;-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...