tirsdag den 4. januar 2011

Pulled beef af oksetykkam i Römertopf...

Kødet til nytårsaften var 'trukket okse' lavet i min spritnye Römertopf. Jeg har ønsket mig sådan en i mange år, men af uvisse årsager aldrig fået anskaffet en. I julegave fik jeg penge som jeg straks øremærkede til sådan en fætter.

Jeg valgte den store model som kan rumme 5 kg. Den blev købt mellem jul og nytår - og jeg var så snotdum selv at bære den hjem i en pose, skiftevis i højre og venstre hånd. Det har jeg betalt dyrt for siden: det føles som om begge arme har været revet af og er sat på igen med en sømpistol. Not nice!

Til dem der ikke kender en Römertopf kan jeg fortælle at det er en stegeso af uglaseret rødler. Der er 2 simple ting der skal overholdes ved tilberedning i sådan en: den skal ligge i blød i mellem 10 og 30 minutter og den skal sættes i en kold ovn.

Jeg havde 2 ting i fryseren som jeg vidste skulle i ler-bassen: en oksetykkam fra Aarstidernes simrekasse og laurbærblade (gave fra en af Gourmet Girafferne).

Det var et stykke flot oksekød med ben og ikke alt for meget fedt.

Sif lavede selv langtidsbraiseret lammebov i rødvin, rosmarin og hvidløg til vores nytårsmiddag - så oksen skulle ha' en helt anden smagsprofil. Den blev derfor sådan lidt spicy middelalderagtig som jeg var sikker på ville falde i værtindens smag. Jeg har ikke skrevet mængderne ned, men det blev en blanding af hel allehånde, sorte peberkorn, hel spidskommen, nelliker, sorte og gule sennepsfrø samt muskatblomme. Man kan også lave en marinade og lade kødet trække i den som til pulled pork - men det havde jeg ikke tid til denne gang.

Krydderierne blev pakket i en 'spice ball' som blev bundet til med køkkensnor. Der skulle også lidt andet i römeren: 4 gulerødder, 2 store løg, 8 fed hvidløg, et stort stykke ingefær og 3 laurbærblade.

Inden jeg kom grøntsagerne i, dækkede jeg bunden med 2 store glas flåede økologiske tomater (uden væde). Og så var sengen redt og klar til oksens tornerosesøvn.

Oksen havde lige fået en hurtig tur på panden for at få en smule stegeskorpe. Ikke det nemmeste job i verden - for selv min største pande kunne ikke rumme så stor en luns ko. Jeg tilsatte derefter 7 dl hjemmekogt oksefond og lagde låget på. Römertopfen blev sat i ovnen og der blev tændt på 100°C. 2 timer senere skruede jeg ovnen ned på 80°C og så gik jeg i seng. 12 timer senere hev jeg dyret ud og kiggede til det.

Det var bestemt lovende, men kernetemperaturen var ikke høj nok. Jeg ville gerne ha' skruet ovnen op på 150°C og givet den ca 3 timer til - men tiden var ikke til det, så den fik 1 time ved 175°C i stedet for ( i alt 15 timer).

Det gav en kernetemperatur på 92°C - og det var jeg ganske godt tilfreds med.

Jeg vækkede oksen af sin søvn og kom den i et fad. Grøntsagerne blev fisket op af skyen og gemt. Stegeskyen (der var ca 1 L) blev først siet og derefter hældt igennem et klæde. Den blev derefter kogt ind til det halve og smagt til med salt, peber, citron samt lidt agavesirup.

Kødet blev først 'grov-parteret'. Ben, sener, hinder og fedt blev pillet fra. Det efterlod det møreste, saftige og mest velsmagende oksekød jeg længe har spist.

Det jeg skulle ha' med til nytårsmiddagen blev hevet i strimer og overhældt med den tilsmagte fond. Sif havde, ud over det lækre lam, lavet flødekartofler og en skøn sauce som vi fik til. Inden jeg skulle ud af døren knaldede jeg en hurtig salat sammen af fintsnittet spidskål, appelsinfileter og granatæblekerner som gav lidt knas som modspil til alt det møre og bløde.

Der blev virkelig meget mad ud af den tykkam. I morgen blogger jeg den gryderet jeg lavede af nogle af resterne + de forårsruller der blev at det allersidste kød. Jeg har lige regnet ud at der blev 8 hovedmåltider ud af det stykke kød - så jeg har lige måtte klappet mig selv på skulderen og sige "god husmoder".

Har du en Römertopf som står og samler støv på en hylde?

19 kommentarer:

 1. Åh ja, sådan en fætter står på den øverste hylde i et skab og håner mig, fordi jeg kun har brugt den en enkelt gang - uden succes.

  Tør jeg håbe på en lind strøm af römertopfinspiration fra dig nu? :)

  Hilsen Ga-Jol-Kristine ;)

  SvarSlet
 2. Ser godt ud Moster, men jeg har ikke en sådan. Jeg har en stegegryde, som jeg med held lavede Pulled Pork i, jeg tror jeg vil lade mig inspirere (igen) og prøve med ko!

  Tak for endnu et dejligt indlæg.

  SvarSlet
 3. Tak for god inspiration, det ser rigtig lækkert ud!
  Nej, jeg har desværre ikke en stegeso, men har længe overvejet at anskaffe mig en. Så jeg håber også på mere römertopfinspiration ;-)

  Mvh Anna

  SvarSlet
 4. Nope..Min samler ikke støv ;-)

  Kylling er så skønt i soen - og brød. Det skal jeg lave på lørdag. Må huske lige at blogge om det, for det bliver dælme lækkert!

  Og det er en fornøjelse at læse om, hvordan du fik så meget ud af det stykke kød. God energi der :-)

  SvarSlet
 5. Nåh ja... jeg sætter altid min i blød i vasken på badeværelset. Så har jeg køkkenvasken fri til at ordne grøntsager etc. :-)

  SvarSlet
 6. Af hjertet tak! :-)
  Det var lige sådan en opskrift jeg gik og manglede. Har nemlig både Römertopf, som bliver flittigt brugt, og et stykke oksekød som jeg havde tænkt at servere for spiseklubben i morgen.
  Kan i øvrigt varmt anbefale Römer'en til bagning. Det giver skønt, blødt og lækkert brød.

  SvarSlet
 7. Hold du kæft, hvor ser det sindsygt lækkert ud. Jeg har desværre ikke sådan en lækker römertopf. Måske den kan findes på januarudsalg.

  SvarSlet
 8. Jeg har lige givet en lille Römer til min kæreste i julegave! Så hurra for din post og at jeg kan vente mig mere inspiration her!
  Det ser suuperlækkert ud og jeg vil straks spejde efter brødopskrifter, som det også anbefales her i kommentarerne!

  SvarSlet
 9. Nope har ikke sådan en fætter liggende, men efter at have set denne opskrift, ville jeg ønske jeg havde - det ser jo bare S Å godt ud!

  - Maj

  SvarSlet
 10. Er så glad for at jeg har et bryggers hvor der er plads til den slags aggregater- og ja, jeg er meget glad for min Römer ;-)

  SvarSlet
 11. Puha, man bliver godt nok sulten her.

  SvarSlet
 12. Manner, det lyder vel nok godt! Elsker römertopf-mad, men det er ved at være et stykke tid siden, vi sidst har fået det. Jeg må gøre noget ved det snarest muligt ;-)

  SvarSlet
 13. Meget spændende at læse, Malou for jeg har nemlig min mors gamle Römertopf stående og har ikke fået taget den i brug endnu. Jeg husker stadig de lækre retter, hun lavede i stegesoen. Dejligt at det er nok med så lidt iblødsætning!
  Varme klem!

  SvarSlet
 14. jeg har en römertopf, som jeg egentlig kun har brugt til kylling, nu jeg tænker efter... Det må der laves om på!
  Men altså - den er supergod til kylling, der bliver smeltende mør og aldrig bliver tør.

  SvarSlet
 15. De kan tit fåes i Fakta til en ret billig penge... Altså römeren... :-)

  SvarSlet
 16. Hej Klidmoster.
  Fik du brugt de gemte grøntsager til noget ?
  Jeg står tit med sådan nogle godt kogte grøntsager, og ved ikke helt hvad jeg skal stille op med dem.
  Hilsen Randi Lauridsen

  SvarSlet
 17. @Ga-Jol-Kristine - Åh, hvad lavede du dog i den der ikke lykkedes? Ork ja, der er allerede en masse opskrifter på vej og andre er bare ideer endnu :-)

  @Frederik - Tak, det var meget lækkert. Jeg kan altså ikke mærke den store forskel på den her og en stegegryde, det kommer måske med tiden. Tak for rosen :-)

  @Anna - Tusind tak skal du ha' , det var meget lækkert :-) Køb du bare en, der komme en lind strøm af opskrifter fremover ;-)

  @Godte - Åh, jeg ved godt at din ikke samler støv. Jeg har været ovre hos dig og lure på alle de lækre ting du laver i din. Brødet skal jeg altså helt bestemt prøve - jeg får bagt alt for lidt selv. Tak, der endte med at være kød til 10 hovedmåltider i det stykke kød - det er jeg meget tilfreds med. Tak :-) Supersmart at bruge badeværelsesvasken - vores er bare sådan en lille noller vask. Jeg tror faktisk jeg vil gå ud og købe en stor spand eller balje til formålet!

  @Laura - Wee, super dejligt. Jeg er glad for at du kan bruge opskriften. Tak, jeg skal helt sikkert prøve at bage i den :-)

  SvarSlet
 18. @Therese - Tusind tak skal du ha' :-) God jagt, de har dem af og til på bud i Fakta og Netto til ca 100 kr.

  @djuliwood - Super julegave at give. Herligt at du kan bruge inspirationen til noget. Tjek Godtes blog, hun har opskriften på brødet ;-)

  @Maj - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Signe - Åh, jeg ved det - det er pga DIG jeg måtte eje en :-D Jeg glemmer ALDRIG det der shawarma du lavede. Mums! Desværre fulgte der ikke et bryggers med til min ;-)

  @Smykker - Tusind tak, jeg gør mit bedste :-)

  SvarSlet
 19. @Piskehaps - Tusind tak skal du ha' :-) Glæder mig til at se hvad du skal lave i din!

  @Madame - Uh, jeg kan kun anbefale dig at tage den i brug. Du kan nusse rundt og hygge med misserne mens duften breder sig :-) Og de siger at jo ældre den er, jo bedre bliver maden. Sikke et dejligt minde at ha' fra din mor. Varme klem

  @Nonisotrop - Uhm, jeg lavede min første kylling i weekenden. Hold da helt op hvor var det godt :-)

  @Maria - Tak for tippet, jeg tror jeg vil ha' mig en lille til fisk også :-)

  @Randi - Uh, ja. Du kan tro jeg lavede en lækker gryderet. Jeg blogger lige om den hele kylling først - så kommer er et opsamlingsindlæg om hvad jeg lavede af alle resterne :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...