søndag den 24. juli 2016

Kylling i mole med spicy rispilaf...

Jeg har fået en ny besættelse: mole. Og nej, ikke det sted man stiller sig op med en fiskestang - det er en sauce. Og hvilken sauce! Der skete noget helt magisk til Johans tex-mex ekstravaganza da den confiterede and i mole kom på bordet. Det var ægte kærlighed ved første bid. Heldigvis havde han lavet en god grydefuld, så det lykkedes mig at få en ret så generøs portion med hjem i en bøtte. Jeg brugte lidt til de her burittos og frøs resten ned. I torsdags gik jeg så i køkkenet for at eksperimenter med den labre mexikanske sauce. Og her er hvad der kom ud af det:

Saftig ovnstegt kylling i mole, med en krydret rispilaf og en knasende farverig salat. 

Og hvad er så mole? Jamen, det er en af det mexikanske grundkøkkens vigtige saucer - og navnet på de retter den bruges i. Den kan lavet i mange forskellige udgaver fra grøn, rød og brun - alt efter region og person. Du kan blive meget klogere lige her

Min gastronomiske legekammerat Johan udtaler om sin version: "Min mole er en lettere simplificeret udgave af Mole Poblano, en traditionel mørk brunlig-rød mexicansk sauce bestående af omkring 20 ingredienser chili, chokolade og krydderier. Der er lige så mange måder at lave den på, som der er Mexicanske husmødre. Min er lavet på Ancho, Guajillo, Mulato og Chipotle, som er udblødt i kogende vand med hvidløg og løg, og herefter blendet med tomater, rosiner, peanuts, banan(!) og krydderier. Chokoladen er en kombination af single og double smoked fra Foodgeek for at give den rette balance af røg, sødme, dybde og bitterhed. Den er tyndet med lidt kyllingefond og kogt sammen i en halv times tid, herefter smagt til med salt og sukker".

Det er en sauce der smager af mere. Den er SÅ aromatisk, frugtig, dyb, intens og let chokoladet (er det et ord?). Den gør virkelig noget for/ved mig. Og jeg er hooked!

Johan har højt og helligt lovet at lavet et indlæg med opskriften - så jeg og andre moleafhængige kan komme til at lave den i store mængder. Indtil det sker, vil jeg forsøge at holde abstinenserne nede ved at prøve den her færdiglavede - nu har jeg i hvert fald bestilt et glas af den. 

Men den tid den sorg, nu havde jeg jo stadig hans hjemmelavede at lege med:

Jeg hev bøtten med mole op, efter at være faldet over den her opskrift på kylling i færdiglavet mole (som jeg naturligvis pillede lidt ved). Det lød yderst overskueligt. Der var endda den her medfølgende opskrift på ris, hvor jeg havde alle ingredienserne i hus. Til de 2 opskrifter skulle sammenlagt bruges 5 dl hønsefond - og det havde jeg i fryseren. Med rystende hænder tog jeg fat i den frosne pose og så hvad der stod på den. Det var den kraftige indkogte fond fra den kylling, der havde været Trixies sidste måltid. Jeg var lige ved at lægge den tilbage, for jeg var ikke helt klar til at skulle af med den. Men så kom jeg i tanke om noget, det gjorde at det pludselig var den eneste fond der kunne bruges til det her måltid.

Inden Johan besøgte mig første gang, havde han fortalt at han altså ikke var ret vild med katte - men at han altså ikke generede dem, hvis de ikke generede ham. Fair nok, det var da en klar udmelding. På det tidspunkt havde jeg 3 katte: Trixie (som hadede stort set alle andre mennesker og andre katte), Iskelil (som er bange for gæster) og Myren som bare fordriver livet med at sove blødt. Jeg forudså at der ville blive minimum af kontakt mellem de 2 parter. Sådan kom det dog ikke til at gå. Johan fortalte ved morgenbordet, at Trixie i løbet af natten var hoppet op til ham og havde lagt sig til at sove på hans hovedpude, ovenpå hans hoved. WTF? Det har hun aldrig gjort før - hverken ved mig, Max eller andre overnattende gæster. Og sådan gik det så til at katten der hadede alle og manden der ikke kan lide katte blev bonkammerater. 

Desværre måtte hun herfra, mæt af dage og kylling, inden de kunne mødes igen. Jeg fandt det derfor nu meget passende at hans sauce og fonden fra hendes kylling skulle mødes (puha, sidder og småtuder lidt mens jeg skriver det her. Tabet af hende er stadig stort og meget svært at bære).

Nå, men tilbage til kyllingen. I ugens måltidskasse var der en pakke med 2 kæmpestore kyllingebryster med vingeben, fra friland med. De var oplagte at bruge til projektet. Ud over mole og fond, skulle der bruges spidskommen, sort peber, hvidløgspulver og urtesalt + saften fra 1 limefrugt.

Kyllingen blev duppet tør og drysset med urtesalt + ½ tsk spidskommen, ¼ tsk hvidløgspulver og et godt drys friskkværnet sort peber. Den blev brunet godt af i en smule olivenolie og derefter sat til side.

Saften fra 1 lime, 2 dl mole og 2½ dl hønsefond.

Panden blev kogt af med limesaften, inden molen blev tilsat. Hønsefonden kom ved og saucen fik lov at koge en smule ind inden den kom i et indfast fad.

 Den brunede kylling blev lagt til rette i molen og fadet røg i ovnen i 20 minutter på 200°C grader.

Det ene stykke kylling kom straks i en frostbøtte, sammen med halvdelen af saucen (jeg skulle nemlig spise hos Anne dagen efter). Det andet kom i et lille fad, blev dækket af sauce og drysset med ristede sesamfrø.

Mens kyllingen havde været i ovnen, havde jeg lavet tilbehøret:

Spicy rispilaf:

1 hakket løg
1 fed hakket hvidløg
2 tsk olivenolie
1½ dl langkornede ris
2½ dl hønsefond
½ dl Salsa Verde
Hakket bredbladet persille
Hakker frisk koriander
Salt og peber

Sauter løg og hvidløg i olie, uden at det tager farve. Tilsæt risene og lad dem stege med ca 3 minutter. Tilsæt fond, salsa og krydderurter. Bring gryden i kog og skru derefter ned. Læg låg på og lad risene simre i ca 20 minutter. Tag gryden af varmen og fluff risene op med en gaffel. Smag til med salt og peber.

Server pilaffen med koriander og evt en limebåd.

Hov, jeg skulle måske lige fortælle hvad mexikansk Salsa Verde er. Det er en frisk grøn salsa lavet af grillede tomatillos, chili, løg, lime og koriander. De små grønne fætre kan være svære at skaffe, men de kan fås på dåse hos Chilihouse - hvor man også kan købe færdiglavet Salsa Verde...og mole....åh, mole.... 

Den farverige salat bestod af lidt økologiske dåsemajs, sprødmøre letdampede små broccolibuketter, snittet rød spidskål og lange bånd af gulerødder (lavet med en tyndskræller). Salaten blev vendt sammen med lidt limesaft, salt, en smule Salsa Verde og et par dråber olivenolie.

Og så var der mad. Nøj, hvor var det lækkert. Jeg var helt saglig....og spildte selvfølgelig mole ned af min kjole.

Havde Trixie været her, havde hun tigget som en besat. Kylling var bare hendes hofret. Jeg er sikker på at hun ville ha' sat pris på den her. Jeg sendte hende en kærlig tanke og nød også en lille smule ikke at skulle dele - eller få en klo i låret hvis det gik for langsomt med uddelingen af godbidder.

Min gamle kattekiks, som jeg husker hende bedst - i færd med at charme sig til mere kylling.

Heldigvis er der nu et stykke kylling i mole, tilbage på frost. Det skal gøre godt en dag hvor kræfterne er endnu mindre, end de er nu. Jeg havde dog nogle rester af risene og salaten som skulle bruges, og de blev i bedste Stop Spild Af Mad stil til frokost dagen efter:

Jeg blandede ris og salat - tilsatte lidt flere majs og en avocado i grove tern. Det hele blev vendt sammen med en smule Salsa Verde og lidt lime. Jeg toppede med resten af den spicy mayo (mayonnaise, hotsauce og lime) jeg havde lavet til min ceviche af 2 slags laks, hakket koriander og lidt ristede sesamfrø. Fremragende frokost!

Nåede du helt herned til bunden? Undskyld det rodede og lidt rablende indlæg. Jeg er ikke så frisk, så har svært ved at skrive struktureret. Og når jeg så rammer ind i lidt ked-af-det-hed, bliver det ikke nemmere. 

I dag skal jeg ha' det sidste af Johans chili - transformeret til en suppe, pimpet med ekstra grøntsager og ledsaget af lidt bagte tortillas med ost. Det tror jeg lige akkurat jeg skal samle kræfter sammen til at lave. Og jeg tror jeg vil unde mig en forfriskende Michelada til.

God søndag til alle der kommer her forbi... 


1 kommentar:

  1. Åh mole! ♥
    Hvis bare Mexico og Texas lå lidt tættere på... deres mad er bare så skøn :)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...