søndag den 10. juli 2016

Hjemmelavet tonic...

....eller rettere tonic-sirup. Gin er in - og min samling tæller nu hele 49 forskellige varianter. Min tonic-samling er ikke lige så stor, men jeg har mange forskellige på lager. Det halter dog gevaldigt med de økologiske. Jeg er ærlig talt ikke ret vild med dem der er på det danske marked. Så jeg blev ret glad da jeg fandt ud af at man kunne lavet det selv. Siden Politikken postede den her opskrift, fra Penyllan Bar & Kitchen på Bornholm, har kinabark dog været udsolgt, og i restordre, i stort set alle landets helsekostbutikker. Men i fredags var der endelig bid - og her får du så nu mit bud på en hjemmelavet tonic: 

G&T - med økologisk gin og hjemmelavet semi-økologisk tonic. Min sjæl, hvad vil du mer?

Jeg skævede til den originale opskrift fra Jeffrey Morgenthaler og pillede lidt ved den. Det viste sig at være til min fordel at kinabarken havde været svær at skaffe, for folk stod nu i kø for at dele ud af deres erfaringer. Det bedste råd kom fra den altid yderst kompetente Sjønne - som rådede mig til at bruge lidt mindre kinabark end i opskriften. For kinabark skal bruges med forsigtighed - ellers bliver det sygt bittert! 

Og hvad er så det dersens kinabark (cinchona succirubra)? Jo, ser du: det er tørret bark fra kinatræet, som indeholder kinin - som i mange år var det eneste kendte virksomme middel mod malaria. Læs mere her.

Klidmosters tonic (Batch I):

1 liter vand
600 g sukker
2 øko citroner
2 øko limefrugter
1 spsk kinabark
1 stængel frisk citrongræs eller tilsvarende mængde tørret
½ stjerneanis
1 grøn kardemommekapsel
1 nellike
4 hele allehånde
2½ tsk citron- eller vinsyre

Vask citrusfrugterne, riv skallen fint (undgå det hvide) og pres saften. Bruges der frisk citrongræs, snittes den fint - den tørrede skal blot klippet ud i mindre stykker. Allehånde og kardemommekapslen gives et dask med siden af en kødhammer, så aromaerne frigives. 

Det hele kommes i en gryde og simrer 30-45 minutter uden låg. Gryden tages af varmen og blandingen trækker i ca 30 minutter - hvorefter den sies igennem et klæde.

Det giver en smuk mørk sirup. 

Den afkølede sirup kommes på skoldede flasker og opbevares på køl. Den kan holde ca 3-4 uger - og tilsætter man lidt vodka (eller gin) til hver, kan man forlænge holdbarheden betydeligt.

Og lad os SÅ få smagt på sagerne...

Jeg vidste lige hvilken gin jeg skulle åbne ballet med: Mosgaard Dry Gin. Den havde jeg købt på Kulinarisk Sydfyn og var spændt på om den ville været et godt match til min hjemmelavede tonic.

Hjemmelavet G&T:

4 cl gin
2 cl tonic-sirup
8 cl danskvand
Lime

Rør gin og sirup sammen i et lille glas. Fyld et lowball-glas med isterninger. Tag en tyndskræller og skræl et stykke limeskal. Vrid skallen mellem fingrene, rundt på glassets kant. Hæld ginblandingen over isen og top med danskvand. Læg den vredne limeskal på toppen.

Træk mig nu baglæns ind i fuglekassen - det var en G&T med karakter. Jeg må sige at det virkelig var en god og succesfuld parring.

Næste levende billede var Fionia Gin. En noget mildere gin end Mosgaard, der er en rigtig bulderbasse. Her kom tonicen endnu mere til sin ret og fik lov til at spille lidt mere med musklerne selv. Den har en rigtig fin og tøjlet bitterhed.

Sidst, men ikke mindst: Djøn fra Søbogaard. Det er bestemt ikke min favorit-gin, men med den her tonic smager den bedre end aldrig før.

Og således undgik jeg at få malaria endnu engang! 

Jeg smagte også den liflige tonic til Beefeater 24, Tanquray og The Botanist - i forskellige koncentrationer. Batch II er allerede på tegnebrættet. Der skal skrues op for de aromatiske urter i form af citronmelisse og citronverbena. 

Hvad så, skal du også forsøge dig med hjemmelavet tonic? 

5 kommentarer:

 1. uhhh lyder godt, glæder mig til at læse en beskrivelse af selve tonic'ens smag :)

  SvarSlet
 2. Vil rigtig gerne høre nærmere om, hvordan batch II bliver. Synes selv den anden mangler lidt bitterhed som er i købe-tonic. Nogle gode idéer?

  SvarSlet
 3. Hvilken danskvand bruger du??

  SvarSlet
 4. Har lige forsøgt mig med at fremstille tonic sirup - ved en kombination af varm ekstraktion i 20 minutter (kinabark, kalmus, tormentil rod, allehånde, pomerans skal og citronsyre) sukker opløses i det varme filtrerede ekstrakt, og sukker opløsningen hældes over skrællen fra grape, citron og appelsin plus frisk citrongræs. Saft fra grape, lime og mandarin tilsættes.Hvis min citron verbena havde været i vækst havde den nok fået et par blade af den også. Står koldt i to dage hvorefter skræller og græs fiskes op med en skoldet pincet. Håber at få nogle mere frugtrige citrus noter ved at udtrække disse koldt.
  Hilsen Jørgen

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...