fredag den 3. juli 2015

Jordbærkage-tartelet...

Endelig fik jeg mulighed for at realisere min drøm om at lave en jordbærkage - i en tartelet. Den har været på tegnebrættet siden jeg gik i tartelet-tænkeboks, da jeg fik en hel kasse økologiske tarteletter fra Humlum. Men det har knebet med tiden, kræfterne og de danske økologiske jordbær. I går aftes gik det hele op i en højere enhed, efter en lur på 5 timer, og jeg gik i køkkenet. Det kom der disse små fristende jordbærkager ud af:

Smuk og indbydende. Og den indeholder alt hvad en jordbærkage skal, efter min mening: en sprød bund, mazarinmasse, chokolade, flødecreme, friske jordbær og gelé på toppen.

Det blev en lidt blandet landhandel af økologiske og konventionelle ingredienser. For jeg var nødt til at bruge hvad der var på lager, thi der var ikke også kræfter til at handle mere ind.

Det er ganske nemt at forvandle en lidt anonym tartelet til en sød sprød kagebund. Den skal blot pensles med et tyndt lag æggehvide inden i, drysses med sukker og bages lidt. Du kan se lige her hvordan. Denne gang skulle der en mazarinmasse i bunden også, som så skulle bages med. 1 æg blev delt i blomme og hvide - og tarteletterne penslet og drysset.

Mazarinmassen blev lavet af 60 g marcipan, æggeblommen, 1 spsk af hviden og 1 spsk sukker. Der er til ca 6-8 tarteletter.

Det blev blot most sammen med en gaffel. Der blev tilsat 1 spsk hvedemel.

Lidt af massen kom i bunden af hver tartelet. Tarteletterne blev bagt ved 175°C i ca 10 minutter. Det er vigtigt at de ikke bliver for mørke. Jeg målte mazarinmassen med et termometer for at være sikker på at den nåede op på 75°C.

De færdigbagte tarteletter skulle nu køle helt af og mazarinmassen sætte sig.

Da de var helt kolde, blev de penslet med smeltet mørk chokolade. Det var for varmt til at chokolade ville sætte sig, så de røg et par minutter på køl til sidst.

Sideløbende havde jeg haft gang i jordbærrene.

Jeg havde 2 bakker til rådighed. Økologiske fra Kiwi og en bakke danske 'fra landet'. De danske fik jeg i onsdags af Gitte Førby, som er studievært på P4 Østjylland. Hun var nemlig et hurtigt smut forbi mit køkken for at optage en lille lydbid hvor jeg kloger mig på hjemmelavede ispinde til børn og voksne. Det bliver sendt på landsdækkende P4 tirsdag d. 14/7 mellem 16-18.  

Jeg tog de mindste bær fra begge bakker, skyllede, nippede og lagde dem til afdrypning.

Resten blev lavet til dejlig saft.

500 g jordbær
2½ dl vand
200 g sukker

Det hele blev kogt sammen under låg i ca 20 minutter og siet igennem et klæde (etamine).

Den færdige saft kom på køl, på nær 4 spsk. Der blev udblødt 1½ ark husblas og tilsat. Tip: hvis geléen når at sætte sig for meget inden brug, kan den lige varmes let i vandbad.

Og så til flødecremen. Forestil dig at det her er en kogt afkølet vaniljecreme, vendt med pisket fløde. Det er det bare ikke (undskyld). Min højre arm volder mig store problemer i tiden, så jeg kunne på ingen måde koge og piske en creme.

Så jeg måtte gribe efter en nem løsning bagerst i skabet, på den skamfulde hylde. Pulveret indeholder: sukker, glukosesirup, palmeolie, emulgator (E 472b), gelatine (fra okse), modificeret stivelse, mælkeprotein, vaniljekorn, maltodextrin, naturlig bourbon vaniljearoma, farvestof (E 160aii) og bourbon vaniljekoncentrat. Til mit forsvar skal det siges at det ikke er noget jeg selv har købt, men fået af en veninde der ryddede ud i sit eget lager. Nå, men halvdelen af brevet (45 g) blev tilsat 1¼ dl letmælk - og pisket med en håndmikser med venstre hånd. Det der ikke endte på gulvet, skabet og bordet kom i en sprøjtepose....

En god portion blev sprøjtet i hver tartelet.

Og så var det jordbærtid. Selv om jeg havde en idé om hvordan de skulle se ud, var der lige et par ting der skulle prøves af. De blev derfor pyntet lidt forskelligt. Nogle med skiver, andre med kvarte.

Med kvarte og en lille udskåret blomst på toppen.

Favoritten var dog den her, som ligner en blomst. 2 runder tynde taglagte skiver og en spids på toppen.

Alle bærrene blev derefter penslet med den tyknede gelé.

Ta-dah....så var der sørme jordbærkage-tartelet. 

Jeg havde lokket min veninde Anne L til at køre forbi og agere testsmager på altanen. Så der sad vi kl 23 og spiste kage. Drønhyggeligt. Og kagerne blev heldigvis godkendt.

Stammer nej-hatten stadig når det gælder søde tarteletter? Så vil jeg anbefale dig at tage den af og prøve en af de her:

Ø tv: Gåsebryst (Kagedåsebryst), Ø th: Fastelavsn-tartelet med hindbær og lime,  N tv: Nødde-tartelet med nougatcreme,  N th: en kreation som af en eller anden grund ikke er kommet på bloggen. Men det er en sukkerbagt tartelet, penslet med hvid chokolade og dyppet i krymmel på kanten. Den er fyldt med vaniljeis og kirsebærflødecreme, med et syltet kirsebær på toppen. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

I dag står den på solskin i midtbyen og et besøg (incl amerikansk whiskeysmagning) på Memphis Roadhuse. Kan lige klare at skåle med venstre hånd. 

God sommerfredag til alle der kommer her forbi....

6 kommentarer:

 1. Jeg er bestemt ikke tarteletfan, men den der jordbærsag kunne godt omvende mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altså ikke spor tosset at bruge dem som kagebunde :-)

   Slet
 2. årh hvor kunne jeg godt spise en af de kager lige nu. Det er imponerende hvor mange lækre opskrifter du kan få ud af en omgang tarteletter.

  SvarSlet
 3. Hvor ser de gode og lækre ud. Tak for en fantastisk blog :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Det er mig der takker. Er glad for at du kan lide det jeg laver :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...