onsdag den 15. juli 2015

Saltede karamel-ispinde med mørk chokolade...

Hov, jeg kom sørme til at lave endnu en omgang ispinde. Det er de pokkers forme - de ligger bare der og lokker. Denne gang er det ispinde med sød saltet karamel, dyppet i dejlig mørk letbitter økologisk chokolade:

Det er det pureste guf! 

Et nyt convenienceprodukt har ramt det danske marked: karamelliseret mælk (dulce de leche) - indkogt kondenseret mælk. Man kan selv karamellisere den kondenserede mælk ved at koge dåsen, dækket af vand, i 2-3 timer. Det er desværre bare ikke særlig godt, da dåsen ikke er fremstillet til formålet - og derfor afgiver partikler under opvarmningen. Man bør i stedet karamellisere den kondenserede mælk i en slip-let pande under omrøring. Det tager ca 20 minutter på høj varme - og kræver en del udholdenhed i armen. Armkræfter er ikke noget jeg ligefrem er lagerførende i, så jeg blev ret glad da jeg opdagede at det kunne købes klar til brug. 

Det er en såre simpel is:

200 g dulce de leche
2 dl letmælk
2½ dl fløde
½ tsk salt - eller efter smag

Da jeg rørte dåsens indhold sammen, blev det en smule klumpet.

Så mælk, dulce de leche og salt fik en tur *wroom wroom* med stavblenderen. 

Fløden blev pisket til blødt skum og vendt i. Og så skulle iscreme ha' været en tur i ismaskinen inden den kom i formene. Men kræfterne svigtede, så den kom direkte i.

Det resulterede desværre i at iscremen delte sig i 2 lag og lidt af den tunge karamel sank til bunds. Så har du en ismaskine - så kør lige ismassen 20-25 minutter først. Man kan også fryse iscremen ind i en bøtte og piske den igennem hver halve time til den er så fast at den kan kommes i formene.

Pyt med at den delte sig, smagen er stadig himmelsk!

De færdige ispinde overtrækkes med chokolade. Isen er meget sød og kan derfor godt trække en højere kakaoprocent. Er du ikke til så mørk chokolade, så vælg en på ca 70% i stedet.

Jeg tilsætter lidt raw kakaosmør for at få en mere dyppevenlig chokolade. Chokoladeblandingen blev zappet 3 x 30 sekunder i mikroovnen - men kan sagtens smeltes over vandbad.

Chokoladen kom i et højt glas og ispindende blev dyppet lynhurtigt.

I de få sekunder der er inden chokoladen stivner, kan man drysse med lidt ekstra salt.

Uhm, du ved du vil ha' en......og en til....

13 kommentarer:

 1. Hit med en! NU! :D
  (hvordan gør kakaosmørret den mere dyppevenlig? *nysgerrig*)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok, gå ud i haven og stil dig klar - så kaster jeg en over ;-)

   Den ændre på viskositeten - så den bliver tyndere og nemmere løber af igen. Det er et hit!

   Slet
 2. ser skønne ud - hvor køber du den karamelliserede kondenserede mælk??

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Bum bum, så vidt jeg husker er den her fundet i Kvickly.

   Slet
  2. Min super brugsen har karameliseret kondenseret mælk og netto har det også indimellem. Mener også du kan få det i Bilka.

   Slet
 3. Du bliver jo ved! Det er efterhånden ret svært atmodstå, og nu hvor ferien endelig banker på døren, er der sådan set heller ingen grund til det. Nu skal der laves is.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg kan slet ikke stoppe. Er lige ved at lave endnu flere is :-D

   Go go go :-)

   Slet
 4. Hej Klidmoster - tak for en fantastisk blog! Er det ikke noget med at slip-let pander (som oftest er belagt med teflon) frigiver ret så giftige kemikalier under opvarmning? Er det så ikke pest eller kolera om man bruger slip-let panden eller koger mælken i dåsen? Undskyld hvis det er et flue-kne**e spørgsmål ;-) :-) Mvh Debbie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Debbie. Det er mig der takker - er glad for at det jeg laver kan bruges :-)

   Uha, det er mange år siden at slip-let var synonym med teflon. Nu om dage er det kun billige (læs: dårlige) pander der er belagt med det hejs. Jeg foretrækker pander med keramisk belægning, som ikke alene holder længere, men heller ikke frigiver skadelige partikler. Den her pande er efter min mening den bedste til formålet ;-)

   Mvh Malou

   Slet
 5. Jeg er så glad for at jeg også lige har købt disse forme - og også miniudgaven. Det er skæbnen ;)
  Hvis der er chokolade til overs efter sådan en gang "dypning" kan det så gemmes og smeltes igen?
  Mvh Maria

  SvarSlet
 6. Hej Malou.

  Hvor mange is blev der til af denne portion?
  Jeg går lidt med en tanke om nogle peanutbutter cup is. Mon man kan komme peanutbutter i, i stedet for karamel? Eller skal man ud i en helt anden opskrift pga olien i peanutbutteren?
  Tak for virkelig mange gode opskrifter :-)

  Trine

  SvarSlet
 7. Evt kan man hælde den kondenserede mælk over i et glas med låg og koge.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...