onsdag den 17. juni 2015

NorthSide 2015 #3 - Øko de luxe, gin og junk...

Efter et par velfortjente hviledage ovenpå NorthSide, er jeg nu klar med en lille reportage fra festivallens sidste dag. Den startede med den vildeste økologiske luksusfrokost hos Oles Gård. Man havde booket plads og betalt i forvejen (225 kr incl et glas vin) - så det var blot at indfinde sig så snart pladsen åbnede.

Foto: Anders Tvede
Frokosten blev afviklet i Junglebar det ligger gemt på smutvejen mellem Outside og selve festivalpladsen. Der var dækket op under trækronerne på rå træborde, med alt hvad et sultent øko-hjerte kunne begære.


Foto: Anders Tvede
Forventningsfulde, sultne mennesker.

Foto: Anders Tvede
Ole selv bød velkommen og præsenterede alle dele af måltidet. ALT var hjemmelavet på hans gård - af hjemmedyrkede grøntsager og dyr fra egne marker. Konceptet er såre simpelt: der skal smage pragtfuldt og råvarerne skal udnyttes optimalt. Her er ingen 'økologi for økologien skyld' men ren kærlighed til produkterne og forædlingen. Ole er selvlært landmand og kok - og man kan mærke kærligheden og stoltheden til det han laver i hvert et ord....og hver en bid.

Foto: Anders Tvede
Ole har 3 slags dyr: jerseykalve, jerseykøer (ammetanter) og små sortbrogede grise af gammel dansk landrace. Kalvene var her blevet til det lækreste saltede og røgede inderlår, som smeltede på tungen. Ammetanterne var lavet til en håndrørt salami som havde fået lov til at modne i 6 mdr. Og af de små grisebasser var der fremtryllet en krydderskinke, marineret i øl, honning og citron.

Foto: Anders Tvede
Her demonstrerer Ole den optimale tykkelse på fedtet på de små grise. Og det fedt er jo det reneste gastronomiske guld når man tilvirker sit eget pålæg. Det er bla det det ryger i salamien.

Foto: Anders Tvede
Og naturligvis i postejen - som jeg før har vist frem lige her. Der var de dejligste syltede rødbeder i æbleeddike til - og en agurkesalat lavet på egelaget eddike og citron. Yderst til venstre kan lige anes den fremragende chilimarmelade, som jeg har leget med her.

Foto; Anders Tvede
Oles primære madbod på festivallen var hans brændefyrede pizzaovn, hvorfra han forsynede over 2000 sultne gæster med fantastiske pizzaer (og derfor måtte gå lidt til og fra). Og i den ovn havde han også bagt dette rustikke og velsmagende kærnemælksrugbrød.

Foto: Anders Tvede
Der var desuden også koldhævet stenovnsbagt hvedebrød på surdej. Elastisk luftig krumme og knasende sej skorpe - bedre bliver det ikke.


Der var også ristet tørsaltet bacon fra grisene til postejen. OMG! Og til at smøre sit brød med, var der øko SMØR og denne fuldfede hjemmerørte mayonnaise med safran.


I glasset fik vi en dejlig fransk, frugtig, biodynamisk 2014 Domaine De Majas hentet i Pyrenæerne.


Sikke en frokost! Hver en bid, en stor nydelse. Godt økologisk pålæg kan være virkelig svært af få fat i, så det har var jo det rene slaraffenland. Vi hyggede over maden, selv om vejret ikke lige viste sig fra sin mest sommerlige siden. Det holdt dog tørt. 


Ole kom igen forbi - og denne gang havde han dessert med. Desserten var lavet på rabarber - hevet op hjemme i hans have ved daggry. 


De fine stængler var blevet snittet og marineret under vakuum i bla æblesirup. Det gjorde at de stadig havde bid og knas, men masser af dejlig sødme. Der var toppet med letpisket double cream fra Naturmælk - og et drys sukkerristede hasselnødder. Himmelsk! 

Man kan ikke undgå at blive fuldkommen øko-forlibt i Ole og hans mad. Sikke et scoop for NorthSide. Der kommer mere i et senere indlæg om Ole og Outside. Indtil da, kan du læse hvad Aarhus Update har at sige om Oles Gård på NorthSide lige her

Mætte og glade gik Anders og jeg på jagt efter den hemmelige bar - som i år var Njord Ginclub. 

Foto: Anders Tvede
Jagt og jagt - vi vidste hvor den var gemt, men havde sprunget den over lørdag pga lang kø. Her var vi heldige at komme mellem 2 stimer og kunne få plads.

Foto: Anders Tvede
Den ene af Njords 2 bagmænd, Troels Præst Andersen, tog imod. Vi fik en lille snak om de urter (botanicals) der var i deres Sun and Citrus - som er bla citronverbena og skovmærke. Det er den sidstnævnte jeg lige har duftet til i tørret tilstand her. Hvor den som frisk ikke har den store duft, har den som tørret, et sødmefyldt snert af anis.

Foto: Anders Tvede
Der var flere forskellige spændende gin-cocktails at vælge imellem - men jeg havde kun øje for en: The moment. Den vandt tidligere på året en lille konkurrencen om at blive NorthSides officielle cocktail 2015. The Moment er komponeret af Søren Aamand fra Nohrlund, baseret på nogle af hans bedste NorthSide koncertoplevelser:


Først blåbær (The Blue Van). De stødes og tilsættes 4cl Sun and Citrus, akaciehonning og friskpresset limejuice. Der shakes og den serveres strained over is...


Og garneres med en brændt rosmarinkvist (Arcade Fire) og en skumfidus (Snow Patrol). Forfriskende og med behersket sødme. Bestemt sine 100 kr værd. Der begyndte at blive tæt pakket i baren, så vi fandt tilbage på festivalpladsen for at høre/se noget musik og mødes med Iben.

Foto: Anders Tvede
Det blev til min første koncert med John Grant - som jeg straks blev begejstret for. En virkelig behagelig koncert. Vi nuppede Seasick Steve med, som også begejstrede. Og så kom tiden desværre hvor vi måtte sige farvel og tak for i år til Anders, som skulle videre. 


*Vinke vinke* Efter at ha' gemt sig bag kameraet hele weekenden, skulle han også lige knipses på vejen ud. Det har været SÅ fantastisk at ha' ham med som fotograf - et bedre levende hjælpemiddel til dumme arme fås ikke. TUSIND TAK!


Og så var Iben og jeg alene - og så gik det jo kun en vej....mod hegnet i Tuborg RÅ og shots i rå (pun intended) mængder.

Stive Lis på slap line
Men det var altså lige hvad jeg trængte til. Sørme om solen ikke også kiggede frem. Det eneste det kneb lidt med, var sulten. Sløjt at være på NorthSide for at skrive om maden og så ikke være sulten. Men den pragtfulde frokost havde altså lagt en rigtig god bund.


Iben og jeg besluttede os for at dele en NorthSide burger (Argh, kan ikke huske prisen...65 kr måske?). Jeg fik også en sidste år og skrev om den lige her. I år er alle komponenterne økologiske, på nær ostesaucen. Bollen skuffede fælt - den var knastør, kedelig og fuldkommen ligegyldig. Bøffen derimod var en virkelig smagfuld overraskelse. Perfekt stegt, saftig og med god smag af friskhakket oksekød. Men igen i år må jeg sige: SYLTET agurk i stedet for frisk, tak.

Vi masede sneg os helt op foran til Interpol og gav den gas. Og derefter måtte vores veje skilles. Hun ville høre The Black Keys - og jeg kunne ikke leve unde at slutte af med Rangleklods.


Der var ikke mange der havde truffet samme valg - og det gav god plads. Jeg har været fuldkommen solgt til stanglakrids siden jeg første gang hørte Rangleklods. Det slår ALLE strenge an i mig. Åh, sikke en fantastiske måde at slutte af på...

Glad og let om hjertet forlod jeg festivalpladens og hentede min cykel på BikeSide. Og så gik det ud af Søren Frichs Vej mod Viby. På vejen mødte jeg et velkendt ansigt: 


Søde Kasper Elgaard fra Bubble Tea - som jeg har skrevet om lige her. Han havde lejet en plads + en pølsevogn og allieret sig med et par kammerater. Perfekt lige at kunne få lidt natmad på hjemvejen. Alle madboderne på festivalpladsen lukker nemlig ned under de sidste koncerter - og der plejer kun at være noget mad at få på vej ind mod midtbyen.


Der blev jeg trakteret med en fransk hotter og en kakao. Nøj, det er mange år siden jeg har fået sådan et sæt. Det er altså dansk junkfood når det er bedst. Tak for natmad - det var godt at cykle hjem på!

Jeg er dog slet ikke færdig med at berette om maden på NorthSide. Noget af det var rigtig sløjt og det skal påtales - andet var SÅ godt og det skal roses. Der kommer mere i senere indlæg... 


4 kommentarer:

 1. Alle de fåking shots.

  Tak for en dejlig weekend, smukke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var tovlig.

   Selv tak, det var hyl - og det gør vi da igen ;-)

   Slet
  2. Det er jo vores dejlige stamkunder! Hilsen ingeniørbaren :)

   Slet
 2. Hvor ser det hele bare godt ud! Al det lækre mad... Sikke man bliver sulten! :-)
  PS. Jeg savner dig sådan på klidfaster.dk - du inspirerer mig så meget til mine fastedage.. Håber snart du har lidt inspiration på den front ;-)
  Uanset er jeg bare vild med at følge med på dine blogs, og du har sådan en dejlig, varm personlighed, der smitter igennem på bloggen. Tak for det :-)
  Kh Sus

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...