mandag den 13. oktober 2014

Stop Spild Af Mad: Udonnudler med gris og grønkål...

I går havde jeg planlagt at lave boller i karry a'la Klidmoster - da det var gået op for mig at jeg ikke havde en opskrift på den danske klassiker her på bloggen. Desværre rakte kræfterne ikke så langt, så det blev til denne hurtige nudelret i stedet.

Det er Østen møder Grøfthøjparken i en skøn sammenblanding. Alt godt fra skuffer og skabe + asiatiske smagsgivere. 

Det er en rigtig Stop Spild Af Mad ret. Kødet havde jeg fundet i Bilka 2 dage før sidste anvendelsesdag. Det er normalt ikke et sted jeg handler, men en veninde skulle derud og tilbød at jeg kunne komme med. Jeg købte 5 pakker til i alt 100 kr - og sparede dermed 99,75 kr. Score! Da jeg kom hjem røg det direkte i fryseren. Det er ikke optimalt at indfryse kød i bakkerne, men jeg var træt. Da kødet skulle tøs op, tog jeg det op af bakken og satte det på køl på en tallerken natten over.

Da det gik op for mig i går at jeg ikke magtede at skulle handle og lave boller i karry, måtte jeg så gå på jagt efter en anden løsning. I min grøntsagsskuffe fandt jeg noget ret så træt grønkål (fra den her salat), nogle forårsløg (indkøbt til den her fiskeret), samt en knold ingefær, et KÆMPE fed hvidløg og en lille gul chili. I skabet fandt jeg kokosolie, udon-nudler, chilisauce, tamari og sort sesam. Jow jow, det kunne jeg da sagtens lave en ret ud af.

Grønkålen blev skyllet grundigt, ribbet og slynget tør i en salatslynge. Den blev derefter snittet i fine strimler. Forårsløgene blev snittet fint - og lidt af det yderste grønne taget fra til pynt. Hvidløget og en god chunk ingefær blev revet og den lille gule chili skåret i tynde skiver. Jeg tog 1 spsk kokosolie fra til at stege i.

For at give retten noget smæk på smagen, fandt jeg denne kinesiske Five Spice blanding fra Mill & Mortar frem. Det er en aromatisk kombination af fennikelfrø, kanel, anis, nelliker og koriander.

En gryde blev sat over med vand til nudlerne og en pande til selve retten. Kokosolien blev varmet op på panden og forårsløg, hvidløg, ingefær og chili sauteret en rum tid. Det blev tilsat ½ spsk Five Spice og det hakkede svinekød. Da kødet var svitset, kom kålen + ½ dl vand ved. Det fik lov til at simre på lavt blus mens nudlerne kogte færdige.

Udon er flade japanske nudler. De spises både kolde og varme. Disse er lavet på brune ris og er helt uden hvede eller gluten. De kogte nudler blev fisket op af kogevandet og direkte over i panden til resten af retten. Der blev smagt til med tamari, som er en japansk sojasauce.

Den færdige ret blev anrettet i dybe tallerkner.

For at give lidt ekstra tekstur og smag, kom jeg lidt sort sesam, fintsnittet forårsløg og Sriracha på toppen. Sriracha er en thailandsk chilisauce med chili, eddike, hvidløg, sukker og salt. 

Det fik virkelig retten til at poppe. Dansk gris og kål, kinesisk krydderi, japanske nudler og soya + thailandsk chilisauce - det holder! 


--------------------------------------------------------------------

Det er ikke nogen hemmelighed at mit helbred er virkelig dårligt i tiden. Ud over det 'sædvanlige' (fibromyalgi, gigt og permanente skader efter en trafikulykke) slås jeg stadig med de sidste rester efter mit grimme fald, astmatisk bronkitis, forkølelse og en sejlivet influenza med feber. Hele den hæslige pakke. Det tærer på de i forvejen små kræfter og mit ellers gode humør.

Og jeg har en deadline - for på fredag SKAL jeg være frisk. Der starter nemlig MAD i Ridehuset hvor jeg, og en flok andre madbloggere, er frivillige. I år er temaet Mormormad og jeg skal lave + sælge Mormors sildeanretning.  

Efter et par velfortjente hviledage ovenpå den weekend skal jeg så pakke min kuffert. For turen går til Milano og Torino i 4 dage. En fuldkommen fantastisk gastronomisk tur til Italien, arrangeret af Kulinarisk Sydfyn, hvor vi bla skal besøge trøffelmarkedet i Alba, det grandiose 'supermarked' Eataly og den store Slow Food messe Salone del gusto. Jeg har spinket og sparet for at få råd til turen + lidt lommepenge - og glæder mig helt vildt. Så jeg krydser fingre for at kroppen lader mig få det bedste ud af det. Jeg trænger virkelig til at få sat ind på oplevelseskontoen.

Resten af ugen bliver brugt under dynen, kun afbrudt af en omgang hotwings på onsdag. Måske får jeg skrevet en restaurantanmeldelse og blogget en enkelt opskrift fra gemmeren. Men en ting er sikkert: i morgen kommer der en give-away med billetter til MAD. Så kig forbi og deltag.

8 kommentarer:

 1. Mums, det er lige den slags retter jeg holder mest af. Jeg gaar i koekkenet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre. Håber det må smage dig :-)

   Slet
 2. Åhh Torino. Mit home-turf. Glæd dig :)
  Tjek endelig lidt historie hjemmefra. Bla. Torino og den mørke middelalder.. der er utrolig mange 'hints' til historien, når du går rundt i byen http://worldfacts.us/Italy-Turin.htm
  -Betyt

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro jeg glæder mig ;-)

   Det er en tur med et meget stramt program hvor alle aktiviteter og måltider er planlagt hjemmefra. Det hele handler om gastronomi, så jeg må gemme historien til en anden god gang. Tak for linket :-)

   Slet
 3. Tak for dine dejlige opskrifter :-) Jeg håber du gider svare på mit spørgsmål: Jeg har lige forsøgt mig med at bage et peberkagehus efter din opskrift og vil gerne høre om det er meningen at kagen skal være blød. Jeg havde troet den ville være mere kiksagtig, men måske jeg har lavet for tykke plader og bagt dem for lidt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, det er mig der takker - jeg er rigtig glad for at du kan lide mine opskrifter :-)

   Uha, nej - den skal ikke være blød. Altså, den er en smule blød når den lige tages ud af ovnen, men den skal blive helt hård når den køler ned. Jeg tror du har ret i at den både har været rullet for tykt ud og bagt for lidt. Håber det lykkedes bedre næste gang ;-)

   Slet
 4. Tak for dit svar :-) Jeg giver den noget mere tid i ovenen, næste gang. Uanset smagte den nu rigtig godt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Super. Du kan også sagtens efterbage dem hvis de ikke bliver hårde nok ved den første bagning ;-)

   Tak, det er jeg glad for at du syntes :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...