fredag den 3. oktober 2014

Bagværk mod Buræg: Græskar-krydderkage med fudge frosting...

I denne måned kører Dyrenes Beskyttelse kampagnen "Bagværk mod buræg" for at opfordre folk til at købe med økologiske æg - eller helt uden æg. Jeg meldte mig straks under fanerne som kagebager, for jeg er ægtivist og har også bagt en 'farvel til buræg' kage . Kagen her forener desuden en masse andre af de ting jeg brænder for: opskriftsudvikling, Stop Spild Af Mad, kreativ anvendelse af ingredienser og fingerfærdighed. Da det er blevet efterår var det meget passende at bruge årstidens orange darling: græskar.

Det helt gik op i en højere enhed og blev til den skønneste svampede græskar-krydderkage med fudge frosting og pynt af håndformet Salt Water Taffy.

Kagen er naturligvis bagt med økologiske æg - og på nær natron og sirup er alle de øvrige ingredienser også øko. Opskriften er lavet til en springform på 20 cm.

Da det skulle være en krydderkage, var det oplagt at teste den Cookie Spice fra Mill & Mortar jeg lige har fået ind af døren. Blandingen består af ingefær, kardemomme, kanel og hvid peber - og kan sagtens bruges til andet end peberkage. Jeg skal både bruge den i græskarsuppe og til en fræk jule-is.

Græskar-krydderkage:

300 g græskar (revet vægt)
225 g muscovadosirup
3 økologiske æg
3 spsk neutral olie
200 g mel
¼ tsk fint salt
½ tsk vaniljepulver
½ - 1 tsk Cookie Spice
½ tsk natron
1½ tsk bagepulver
Revet skal af en lille citron 
75 g blandede nødder
75 g soltørrede abrikoser

Æg og sirup (eller tilsvarende mængde mørkt sukker) piskes luftigt og skummende. Olien piskes i til sidst.

De tørre ingredienser sigtes sammen og røres i.

Græskarret skrælles, rives og afvejes. Abrikoserne skæres i små tern, nødderne hakkes og citronskallen rives. Det hele vendes i dejen.

Har du ikke en slip-let springform, som her, skal den fores med bagepapir eller smøres grundigt. Dejen fordeles i formen og bages i ca 45 minutter ved 180°C. Test med en tandstik eller kødpind om den er bagt i midten - den skal komme helt ren op.

Lad kagen køle lidt i formen inden den fjernes. Køl den derefter helt af. Den afkølede kage kan pyntes med glasur, smeltet chokolade eller blot serveres med koldt SMØR. Jeg havde dog helt andre planer.

Jeg havde nemlig en god rest fudge frosting tilbage fra den skæppeskønne Nutella-kage i køleskabet Den skulle i og på kagen. Og så fik jeg en sjov ide: jeg ville lave lidt pynt af noget af den Salt Water Taffy som Chris fra Memphis Roadhouse havde haft med hjem til mig fra USA.

Kagen blev flækket og fik et generøst lag frosting. Den blev lagt sammen og blev derefter dækket udenpå.

Jeg brugte en spatel og 'klappede' forsigtigt overfladen for at opnå den rustikke effekt. Og så til pynten.

Æsken med Salt Water Taffy indeholdt 6 orange - så det kunne blive til 6 små græskar. Jeg fandt et par grønne og en brun også.

Taffy er en slags karameller. De er meget lækrere at spise end f.eks pynt af fondant. Det var lidt et sats, for de er ikke længere så smidige som de var i sommers da jeg fik dem. Men med lidt tålmodighed og håndvarme gik det an. Jeg fandt en guide her som jeg kunne lure lidt på. Pynten kan også laves af andre karameller, fondant eller indfarvet marcipan.

Hver orange 'karamel' blev trillet til en kugle, fik et hul i midten og fik lavet riller med en tandstik.

De små græskar fik derefter en lille brun stilk.

Græskar har, som vinstokke, sådan nogle snirklede spiralgrene - den lavede jeg af en grøn 'karamel' og viklede om tandstikker.

De blev meget bløde i hænderne og måtte derfor på køl en stund før de kunne bruges. Jeg kom den øvrige pynt på kage så længe. Først rullede jeg dog lidt mere grønt ud til at lave lidt blade under de små græskar.

De små græskar blev lagt til rette på toppen.

De små spiraler blev forsigtigt lirket af tandstikkerne og fæstnet til de små græskar. Og så var kagen klar med 100% spiselig pynt.

Svampet, krydret og fyldt med gode sager. Og så slog det mig lige: kagen vil da være perfekt her til Halloween.

Skal du bage uden buræg og støtte op om kampagnen? Du kan tilmelde dig lige her. Del gerne et billede af det du bager på Instagram mærket #bagværkmodburæg
6 kommentarer:

 1. Hold nu op hvor ser den altså enorm lækker ud!
  - Du har fået mine tænder til at løbe i vand med alle de billeder af den skønne kage, elsker sådan nogle krydrede svampede sager.

  Jeg har også meldt mig, men forstod det som at man skulle have kagen med ét sted? Har du tolket det som at det via bloggen får en del mere omtale end via en "sportsklub, arbejdsplads, uddannelsessted"? :-) For det overvejer jeg nemlig, eftersom jeg jo ikke hænger ud nogle af de nævnte steder pt ...

  Fra en ægtivist til en anden,
  kyskys.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tusind tak for de søde ord - jeg har virkelig kælet for detaljerne denne gang :-)

   Ja, man skal ha' kagen med til noget. Og jeg har lige pakket den ind, så den kan komme med til møde med Anne og Malene her om lidt. Så skal vi samle lidt ind til den gode sag :-)

   Kyskys

   Slet
 2. Fuld opbakning herfra - køber kun økologikse æg!
  God weekend:-)

  SvarSlet
 3. Altså du go'ste (som man siger på fynsk!) - den kage er da det vildeste, jeg længe har set! Og amen i øvrigt til det med øko æg!

  Et lille mærkeligt spørgsmål om noget helt andet: Er det meningen, at højre kolonne på din blog skal stå og hoppe/sitre?

  Kh Louise

  SvarSlet
 4. Åh, den er så fin! ♥
  Jeg må prøve taffy på et tidspunkt (hvis jeg kan få fingre i det :))

  SvarSlet
 5. God weekend,

  nøj en lækker kage, vi elsker kager med "rigtige" æg, vi har økologiske høns, så...
  Din kage er flot med de små græskar, og græskar kage er rigtig god i smagen. Vi har selv græskar cupcakes fra sidste Halloween.

  Tak for inspirationen.
  Maria & Lasse

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...