fredag den 10. oktober 2014

MadbloggerUdfordrigen #4: Tandoori rødspætter med gul kamut og skyr-raita...

I den 4. udgave af MadbloggerUdfordringen hedder opgaven: en fiskeret til 4 personer. Skagenfood har været så venlige at sende 50 madbloggere en kasse med fisk hver - og vi vidste ikke på forhånd hvilken fisk vi fik tilsendt. I går kom min kasse som indeholdt flåede rødspættefileter. Dem besluttede jeg mig for at lave ligesom hjemme i Indien, med en lidt utraditionel anvendelse af krydderiblandingen Tandoori.

Den færdige ret var et orgie i farve og smag: Tandoori rødspætteruller med kogt gul kamut, kikærte-knas (Bombay mix), skyr-raita, frugtig salat og syltede perleløg med kardemomme.  

Fisken var som sagt en herlig bunke flåede rødspætter. Jeg tog den mindste fra til en insisterende kat. De resterende blev drysset med en smule salt og peber på skindsiden inde de blev rullet sammen fra hale mod hoved.

De færdige ruller blev lagt tilrette i et ildfast fad. Og så til saucen:

Saucen er tomat og flødebaseret med fyld af løg, forårsløg og æble - og smagsat med hvidløg, ingefær og Tandoori.

Jeg valgte at bruge denne økologiske blanding fra Mill & Mortar. Den indeholder sort sesam, paprika, spidskommen, nelliker, koriander, kanel, ingefær og karryblade. Krydderblandingen bruges typisk blandet med yoghurt til at marinere kødstykker i som derefter grilles eller bages. Det betyder dog ikke at det ikke også kan bruges i gryderetter og saucer som her.

Jeg beklager det lidt uskarpe billede.


Ingredienserne til saucen:

1 mellemstort finthakket løg
3 forårsløg
4 cm revet ingefær
1-2 fed revet hvidløg
2 spsk olie
2 spsk Tandoori
2 spsk tomatkoncentrat
Skal og saft af 1 citron
1 ds hakkede tomater
1 stort æble i tern
4 dl fløde
Salt/peber

Forårsløgene snittes fint - tag noget af det grønne fra til pynt og salat. Tag ca 2 spsk hakkede tomater og lidt hvidløg fra til raitaen.

Varm en pande op med olien og sauter de 2 slags løg, ingefær og hvidløg til det begynder at tage farve. Tilsæt Tandoori og tomatkoncentrat. Lad blandingen varme godt igennem inden de hakkede tomater tilsættes.

Tilsæt æble, citronsaft + skal og fløde. Lad blandingen koge ind ved svag varme under omrøring. Det tager en rum tid.

Saucen skal være ret så tyk, for fisken vil afgive noget væde og tynde den lidt op. Den færdige sauce smages til med salt og peber. Juster evt med mere citron eller Tandoori.

Den varme sauce blev hældt over rødspætterullerne og sat i ovnen på 160°C i 30 minutter. I mellemtiden lavede jeg raita og salat:

Raitaen blev lavet af 1 dl skyr, ½ agurk i små tern, de 2 spsk hakkede tomater, lidt revet hvidløg, et drys spidskommen, lidt urtesalt og et squeeze citron.

Salaten blev lavet af et hoved fintsnittet hjertesalat, en smule æble i tynde både, en appelsin skåret i fileter, ½ agurk (uden kerner) i tynde skiver, lidt grønt fra forårsløg og en håndfuld granatæblekerner. Dressingen bestod af en smule hyldeblomsteddike, olie og urtesalt.

I stedet for ris valgte jeg at koge kamut til. Det er en gammel hvedesort som her var forkogt. Den blev kogt i letsaltet vand i 9 minutter sammen med et brev Yellow Rice også fra Mille & Mortar. Det er en nem lille blanding af gurkemeje, karryblade, kardemomme, sort peber og nelliker.

Den færdigkogte kamut var smuk gul og aromatisk duftende. Husk at fiske de hele krydderier op inden servering, de er ikke rare at bide i.

Efter 30 minutter var fisken boblende og klar. Den fik lov til at stå på køkkenbordet i et par minutter til afkøling mens jeg gjorde de sidste ting klar. 

Til sådan en krydret ret gør det sig godt med en sød chutney. Sådan en havde jeg desværre ikke på lager, men kunne erstatte med mine sødsyltede perleløg med bla kardemomme og stjerneanis.

Da det var en ret 'blød' ret valgte jeg at tilføre noget knas i form af Bombay mix. Det er en stærk blanding af friteret kikærtedej og tørrede ærter + peanuts. Det grønne forårsløg skulle både pynte og give lidt tekstur også. 

Den færdige farverige anretning.

Fisken var helt perfekt tilberedt. Jeg spiste den her portion, tog fra til i dag og kom resten i fryseren. Det er en meget taknemmelig ret at opvarme. Der skal bare laves lidt tilbehør og *vupti* så er man hjemme i Indien igen.

Det var mit bud på en lidt anderledes fiskeret. Du kan kigge med lige her på Facebbok og se hvad de andre madbloggere bidrager med. 

--------------------------------------------------------------------

Du kan følge med i hvad jeg laver her:

Facebook: https://www.facebook.com/Klidmoster.dk
Instagram: http://instagram.com/kmoztar
Min 5:2 blog: http://www.klidfaster.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...