onsdag den 8. oktober 2014

Stegt paneret flæsk med grønkålssalat...

Modsætninger mødes: den stribet flæsk og den grønneste kål. I disse dage diskuteres det ivrigt hvad danskernes nationalret skal være (for fy fy, det må bestemt ikke være spaghetti med kødsauce) og der ligger den stegte flæsk vist stadig lunt i svinget. Der hvor jeg kommer fra, er den fede flæsk banket og paneret, uden mulighed for aflad via afsmeltning. En mættet fedtfælde uden lige. Fik man så en tonstung persilleSOVS til var skaden uoprettelig og halsbranden nært forestående. Her får du mit bud på en nyfortolkning af det gyldne sprøde flæsk - med en nymodens kålsalat som tilbehør. 

En saftspændt grøn efterårssalat med masser af fylde og knas. Det er ikke en helt ny kreation, men en videreudvikling af den her grønkålssalat med hokkaido. Her har den dog fået et ekstra skud syre og salt i form af granatæblekerner og feta + en vinaigrette med bla fuldkornssennep. Perfekt til at holde den fede flæsk i skak.

Grønkål, hokkaido, appelsin, granatæble, rødløg, feta og ristede kerner + tørret frugt.

Hokkaidogræskarret blev skrællet, snittet og bagt som her i 10 min på 200°C (varmluft). 5 stilke grønkål blev skyllet grundigt og ribbet. 1 appelsin blev skåret i fileter og saften presset af den overskydende skal. ½ granatæble blev befriet for kerner - se her hvordan. 1 lillebitte rødløg blev snittet i halve ringe og en smule feta sat til afdrypning. I den lille runde skål er der ristede kerner og tørret frugt.

Grønkålen blev smidt i minihakkeren af et par omgange og *wroom wroom* kørt til en grov råkost.

Det stadig lune græskar blev vendt i en vinaigrette af: 2 spsk olivenolie, 4-5 spsk æblecidereddike, 2 tsk fuldkornssennep, urtesalt og friskkværnet sort peber. Den skal være til den meget sure side, for græskarret 'stjæler' meget af syren med sin fade smag.

Vend det marinerede græskar sammen med kålen og de øvrige ingredienser - men hold de ristede kerner tilbage. Anret og køl ned. Og så til det stribede flæsk:

Dagens planlagte faste blev straks lavet om til en 16:8-dag da jeg faldt over det her tilbud. Hele min organisme skreg på flæsk. Jeg kastede 2 pakker i indkøbskurven og løb (well, stavrede) mod kassen.

Flot flæsk, ikke? Jeg havde med vilje udvalg de 2 magreste pakker.

Når man skal give flæsk tæsk er det nemmest at komme det i en pose som her. Så kan det modstå et par dask med siden af kødhammeren uden at gået helt i stykker - og uden at svine (hvilket betyder ingen rengøring - SCORE!).

Tæsket flæsk. Det skulle naturligvis steges i en 50/50 olivenolie og SMØR kombination. Her var det så lige ved at gå galt for mig, for jeg havde fuldkommen glemt at købe æg til en tretrins-panering (mel, æg og rasp). Heldigvis kom jeg i tanke om min mormors go-to panering i slige omstændigheder: meljævning. Jeg lavede derfor en tyk jævning af mel, vand, urtesalt og friskkværnet peber.

Flæsket blev sovset godt ind i meljævningen.

I stedet for alm rasp brugte jeg japansk panko. Det giver en ekstra sprød skorpe.

Den rasp-pudrede flæskeskiver simrede lystigt i det gyldne fedtstof i en rum tid. De blev flittigt vendt.

Sprøde og færdigstegte blev de lagt til afdrypning på fedtsugende papir.

Knasende sprød gylden gris, stegt i SMØR. Come on - du ved du ikke kan sige nej! 

Der var vist bred enighed om at flæsk var noget man godt gad kigge lidt nærmere på - med tænderne.

De ristede kerner blev drysset over salaten, som straks blev serveret til det sprøde flæsk.

Ja tak! 

Hvad mener du skal være Danmarks nye nationalret? Du kan følge debatten lige her.3 kommentarer:

 1. For SØREN hvor er det smuk mad Malou!

  Danmark nationalret? Hmmm... den er svær. På stående fod ville jeg give mange penge for lunt rugbrød med varme fiskefrikadeller og remoulade… men koldskål, frikadeller og kartoffelsalat, suppe og min farmors hjemmebagte rosenbrød ligger jo også ret lunt i svinget :)

  /Kristina.

  SvarSlet
 2. Forstår godt at misser ville have en bid med:-)
  Virkelig lækker måde at vende flæsket i, det må vi bestemt prøve en dag. Og lækker frisk salat til.

  Maria og Ole
  "En verden af kunst"

  SvarSlet
 3. Hvor ser det bare lækkert ud.
  Noget helt andet..Hvordan kan det være at økologisk grønt ofte er pakket ind i plast. Eks. græskarret behøver vel slet ikke være pakket ind i noget, men de andre ting; var det ikke bedre, rent miljømæssigt, at pakke dem ind i papir? Spørger bare af nysgerrighed :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...