torsdag den 23. september 2010

Syltede drueagurker x 2...

Blogland bugner med inspiration til lækre syltede sager. Jeg har utålmodigt gået og ventet på at kunne få fat i drueagurker, så jeg kunne komme til at afprøve nogle af de opskrifter jeg er stødt på. Jeg blev bare ved med at gå forgæves. Der var skærmdild i kassen for et par uger siden og den gemte jeg i fryseren til jeg fik held i sprøjten. I lørdags var Sif og jeg så til torvedag inde på Ingerslevs Boulevard og der var jeg så endelig heldig at finde drueagurker endda i 2 størrelser.

Jeg købte 12 store (700 g) og ½ kg af de små. De store skulle laves til amerikanske dildpickles, set her fra Miras Madblog og de små syltes a'la Sif som her.

For nemheds skyld slog jeg opskrifterne sammen og kombinerede fremgangsmåderne - men brugte Sifs lage til begge varianter. Agurkerne blev vasket grundigt med en stiv børste, prikket med en kødnål og lagt en stor skål. De skulle først i en saltlage. Lagen blev kogt op af 1 liter vand og 150 g havsalt. Da lagen var kølet helt ned blev den hældt over agurkerne som derefter trak i 18 timer i køleskabet.

Sif har faktisk skrevet en ode til syltning af drueagurker - den skal du naturligvis ikke snydes for:

Dru’agurk
Ved du hvad
Du kan sagtens være glad
Mens de andre visseligen
Kemisyltes i industrien
Syltes du med kærlighed
Det’ der virkelig noget ved

Økologisk eddike koster ca det dobbelte af almindelig lagereddike - men jeg syntes det er pengene værd. Den almindelige eddike indeholder både aroma og konserveringsmidlet E 223, som er natriumdisulfit. Det er kendt for at udløse kløende udslæt, underlivskramper, diarre, lavt blodtryk og forhøjet puls. E 223 kan også fremprovokere alvorlige astmaanfald, så det har jeg ikke ligefrem lyst til at komme i min krop. Den økologiske eddike indeholder vand, forgæret alkohol, salt og krydderolier - intet andet. Syltelagen blev kogt af 1,5 liter eddike, 400 g rørsukker og 100 g rørsukkersirup. Jeg fik lyst til at skrue op for krydderierne i begge opskrifter, så jeg lavede 2 forskellige blandinger.

Til de store: 1 lille tørret chili, 1 spsk sennepsfrø, 1 tsk fennikelfrø, 1 tsk korianderfrø, 1 tsk anisfrø og ½ tsk sorte peberkorn

Til de små: 1 lille tørret chili, 1 spsk sennepsfrø, 1½ tsk anisfrø, 8 hele allehånde og 3 laurbærblade.

Til de store hev jeg også den gemte krondild op af fryseren. Jeg pillede også 8 fed hvidløg. Det blev også til et par skiver peberrod til begge slags agurker. Det er med til at forhindre bakterievækst.

Alle sylteglassene blev steriliseret i kogende vand. Jeg bruger mine store tænger til at håndtere de varme glas med. Glas + gummiringe skylles derefter i 1 spsk vodka. Man kan selvfølgelig også bruge atamon.

Agurkerne tages op af saltlagen, skylles godt og fordeles i de varme glas. Krydderierne kommes ved og der fyldes op med den kogende syltelage. Agurkerne sættes derefter på køl og trækker i 7-10 dage. Åh, jeg kan næsten ikke vente. Glasset til højre har jeg gemt til netop dette formål. Min søster og jeg købte nemlig sådan et glas og spiste i foråret. Den kraftige smag af krondild og hvidløg glæder jeg mig til at smage igen. Og til en helt anden pris. Vi gav nemlig 69,95 kr for det glas der - NIOGTREDSFEMOGHALVFEMS - men vi ville altså smage dem. Jeg slap med 35 kr for alle mine agurker på torvet.

Jeg har lidt fortrudt mit indlæg i går. Det var ikke meningen at jeg ville hælde vand ud af øerne på den måde. Det der skete var at jeg faldt i et hul af selvmedlidenhed og det er både ukonstruktivt og farligt med fibromyalgi (se bare her). De 3 ugers influenza og inaktivitet har udløst flere smerter fordi jeg er gået i stå. Havde ellers været så godt i gang og var blevet vænnet til at bevæge mig meget. I dag tog jeg så tyren ved hornene og cyklede op i Kvickly og handlede. Det var super godt at få brugt benene og knæene lidt igen. Desværre var der en uforskammet ung mand der lige syntes han skulle fyre en 'kæk' bemærkning af: "Pas på din cykel ikke braser sammen under dig sådan som du har overlæsset den". Tak for lort siger jeg bare. Jeg fatter simpelthen ikke hvorfor man skal fyre sådan noget pis af. Jeg er da udmærket klar over at jeg ligger, for ham, i den uattraktive ende af vægtskalaen, men behøver han projicere sin egen frygt for at blive overvægtig ud på mig? Jeg gik hjem og tudbrølede. Heldigvis fik jeg en masse god feedback og støtte, så jeg kom hurtigt ovenpå igen. Og gik i køkkenet og syltede mig glad. Fersken-chutney og vanillesyltede grønne tomater. Mere om det en anden dag. Lige nu sidder jeg nemlig og laver nye opskrifter. I morgen skal jeg ha' gæster til frokost og vil udvikle 3 slags vegetarisk smørepålæg på basis af hestebønner. De er lige kogt færdig og nu skal jeg ud og pille dem. Tjaw!

15 kommentarer:

 1. Ej Moster K, det kan godt være du åbnede rullen med tudekiks, men denneher blog bliver aldrig nogensinde sørgelig læsning.
  Altså. Dvs. Udover at jeg lige har syltet en del ting med helt almindelig eddike. Men jeg fortrænger bare min nyerhvervede viden om E223, så er jeg glad igen :-)

  SvarSlet
 2. Hej Malou,
  Hvor ser de bare yummie ud, dine syltede agurker :-) Og elsker at læse om dine besøg på Ingerslevslevs Boulevard (boede på Frederiksbjerg i mange år - både på Frederiks Allé og Harals Jensens Plads - så får totalt Århus-hjemve, når jeg læser dine beretninger). Har som du ved også syltet agurker, efter en lidt anden metode end din - din kommer snart på bloggen. Ville gerne have haft lige så mange fine hele krydderier, som du har brugt i dine - men kunne ikke engang finde laurbærblade hernede... altså!
  Du må' ha' en skøn dag :)
  Kh. Eva

  SvarSlet
 3. Der skulle stå "de", og ikke "din"
  :-)
  Bare lige for god ordens skyld!

  SvarSlet
 4. Uhmm, syltede agurker minder mig om bedstemor :o)

  Ser meget frem til at høre om de syltede grønne tomater. Dem er jeg TOSSET med, med de er nærmest umulige at opdrive - både i syltet og rå version...

  SvarSlet
 5. Det ser supergodt ud, og jeg elsker syltede drueagurker! Jeg plejer at få dem fra mine forældre, men måske jeg skulle prøve at lave dem selv for en gang skyld?

  Og så vil jeg slet ikke beskrive, hvad jeg ville have gjort ved den kække fyr...!

  SvarSlet
 6. Jeg forstår simpelthen ikke, at der findes så umådeligt mange mennesker med så dårlig en opdragelse..
  Håber virkeligt han skammer sig inderst inde over at være sån en røv!

  Det der E223, det er ski da mega uhyggeligt!
  Jeg køber primært øko, men nogen ting er bare for dyre for mig så jeg må købe ikke øko-varer. Nu skal skabene gåes igennem for E223, for jeg har flere af de symptomer med jævne mellemrum!

  SvarSlet
 7. Kære Malou, jeg synes det lyder dejligt, at du var ude at cykle, og jeg tror jo på, at det er godt for os. Men sikke en torsk du mødte!!! Jeg var slet ikke klar over forskellen på økologisk eddike og almindelig lagereddike - det er rystende. Du magter så meget, som jeg aldrig får gjort. Se nu alt det skønne du tryller frem.
  Varme klem til dig!

  SvarSlet
 8. Tudekiksen er oplevet værre andre steder. Med din sygdom har du også lov til at have dårlige (og meget dårlige...) dage.
  Vi har altid den almindelige billige eddike på lager; den bruges i vaskemaskinen og til afkalkning af bruseren. Hvis jeg ikke kan få den økologiske, køber jeg gerne den klare, der er ikke helt så meget knald i.
  Jeg troede faktisk at agurkerne skulle koges, ligesom til sennepspickles, så der blev jeg lige lidt klogere.
  *Ånde-ae* herfra
  Møs

  SvarSlet
 9. Kære Moster K
  Det er så underligt at nogen vil konservere eddike, som jo netop bruges til at konservere med. Det er jo selvkonserverende for pokker.
  Hansesbarnet ELSKER syltede agurker. Han kan spise et helt glas ad gangen, hvis ikke han bliver stoppet i det. Så jeg vil også have drueagurker og jeg har ledt mange steder, men i det mindste har jeg da fundet asier.
  Og i øvrigt ser det som sædvanligt pisselækkert ud og du må gerne brokke på din blog for du gør det kvalificeret og nuanceret. Og det er det nu de færreste som kan.

  SvarSlet
 10. Du skal på ingen måde fortryde dit indlæg.. Det er din blog og jeg kan virkelig godt lide din ligefremhed og ærlighed...
  Jeg er til gengæld rigtig trist over den kommentar du fik.. Jeg har selv prøvet det og ved hvor ondt det gør..
  Jeg ville ønske at jeg kunne komme med visdomsord i den retning, men har aldrig oplevet det store klarsyn, når det gælder andres uopdragenhed..
  Det eneste jeg kan sige er, at jeg virkelig godt kan lide din blog og at nogle mennesker bare er bitte-bitte-små indvendig..
  Kærligst Lea

  SvarSlet
 11. Spændende læsning om øko-eddike kontra almindelig - og som altid en dejlig blog.
  Jeg håber der findes et særligt helvede til de mennesker, der lader deres sørgelige mindreværd og underskud gå ud over andre. Hvem mon de er? Jeg har modtaget rigelige mængder af lorte-bemærkninger i
  mit liv, men jeg har aldrig opført mig sådan overfor andre. Og jeg kender mange, der kan sige det samme. Er det bare sådan en lille, ækel minoritet, der forpester hverdagene for en masse? Sådan foretrækker jeg at tænke
  på det.
  Og god bedring: Det er en stor bedrift at leve et godt og
  meningsfuldt liv med sådan en nådeløs sygdom!

  SvarSlet
 12. Det er sgu i orden at have medlidenhed med sig selv.. for det her gør sgu da ondt ind i mellem.. Det er bare sådan det er.. og giver man efter for sine følelser, er der også en god chance for at bearbejde dem færdig, i stedet for at undertrykke dem..

  Just my oppinion..

  De der hestebønneting, dem glæder jeg mig til du skriver noget om.. :)

  SvarSlet
 13. Selvfølgelig bliver du ked. Det bliver vi alle en gang i mellem også selv om vi ud ad til ser "normale" ud. Tænkte jeg bare kort, da jeg lige strejfede forbi dig.

  Se omvendt på det med din førtidspension. Med den i lommen har du fred til at arbejde med det, der betyder noget i hverdagen og der kommer ikke p.t. nogen efter dig og plager dig på samme måde, som de gør, hvis man er sygedagpengemodtager eller på alm. dagpenge. Det er da til at råbe HURRA af. Måske får du så på et tidspunkt vendt bøtten og kommer derhen, hvor du gerne vil være.

  PS. Nu har jeg ikke selv været sindsygt overvægtig, men tilpas meget til, at maven kom i vejen og jeg ikke helt kunne det, jeg kunne som ex-stram ål (vi snakker 20 kilos overvægt). Men så var det, at jeg endelig fik sneget mig ned i et fitnesscenter, med mave, lår og det hele og sammen med en, der bulede endnu mere ud end mig.
  Jge tog det i mit helt eget tempo og ignorerede de stramme sild på løbebåndet, for man kan kun det man kan i det øjeblik, man gør det. Og ved du hvad, i dag kan jeg ikke undvære det. Det gør mig godt. Det kan anbefales og man kan faktisk gøre noget ved sin krop og sin situation.

  Det sværeste er selvfølgelig bare at komme ud af døren.

  Kærligst og ærligst

  SvarSlet
 14. Hej Tine, Eva, Bibbi, Piskehaps, MissMuffin, Madame, Signe, Signe, Lea, Anonym, AC og Susing.

  Tusind tak for alle de søde og indfølende kommentarer - de reddede bestemt dagen.

  Jeg øver mig i at blive bedre i at ignorere idioter og deres bemærkninger. Men på de dårlige dage er det svært ikke at blive meget påvirket af dem.

  Jeg kan kun anbefale de syltede agurker. De smager simpelthen så englene savler. De har det helt rigtige bid og knas - ærgrer mig allerede over at jeg ikke lavede 3 gange så mange.

  Endnu engang tak for alle de rare ord.
  Malou

  SvarSlet
 15. Hold da bare helt kæft for en idiot! Det har jeg også prøvet, det gør så ondt selvom man siger til sig selv, at man ikke skal lade det gå en på.

  Nogle mennesker er bare nogle kæmpe spassere for at sige det lige ud - og dem kan man heldigvis undgå det meste af tiden.

  Du kan jo en masse ting, f.eks sylte de mest indbydende udseende drueagurker i mands minde, skrive en fantastisk blog og få mig til at skraldgrine! for bare at nævne nogle meget få ting. Så ud til højre med ham og hurra for dig!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...