torsdag den 9. september 2010

Fuldkornssuppe...

Så fik jeg endelig lavet lidt mad jeg kan blogge om. Siden jeg kom hjem fra Sjælland har vi levet at ting fra fryseren, rugbrødsmadder og take-out. Jeg har været så syg at jeg ikke har kunne lave noget som helst. Det har også knebet med appetitten. Nu er den dog ved at vende tilbage, så der skal noget godt til. Kasserne var fyldt med gode ting til suppe og jeg havde en god øko kylling liggende, så valget var nemt : en god kraftig efterårs-suppe med masser af fyld.

I ugens kasse var der en lille knoldselleri med. Der var faktisk mere top end der var knold. Lige et tip: smid endelig ikke toppen ud - der er en masse god smag i den. Står du ikke lige og skal koge en suppe eller fond, så smid den i fryseren til den dag du skal. Jeg kantede hele gryden med toppen inden jeg lagde kyllingen til rette.

1 stor pastinak, 2 løg, 2 gulerødder, 3 fed hvidløg, en dusk timian og lidt sorte peberkorn kom ned til fuglen. Gryden blev fyldt med koldt vand, til det netop dækkede, og sat til at simre i 1½ time.

Fuglen fiskes op og afkøles lidt inden den pilles fra hinanden. Suppen sies og koges kraftigt ind. Fyldet blev snittet af ½ fennikelknold, 1 stor gulerod, ½ selleriknold og 1 porre. Jeg ville gerne ha' endnu mere fyld i og fandt en pose 'blandede bolcher' i skabet. Det var en sjov blanding jeg havde fundet i Metro sammen med min søster.

Det er en blanding af 60 % korn: perlebyg, spelt og Kamut® + 40 % bælgfrugter: gule og røde linser samt gule og grønne ærter. Blandingen er parboiled (forkogt) og er klar på ingen tid. Kom den ønskede mængde i rigeligt spilkogende, letsaltet vand og kog 10 minutter. Si det overskyende vand fra og så er det klart til brug. Jeg forestiller mig at det kan bruges varmt som tilbehør til stege- og gryderetter samt koldt til salater.

De snittede grøntsager koges i ca 4 minutter i en indkogte (og affedtede) suppe. Kornblandingen og den ønskede mængde kylling tilsættes og varmes med. Juster smagen med salt og peber.

Et sundt, nærende og lækkert måltid. Det indeholder både vegetabilsk og animalsk protein, kulhydrater og grove kostfibre + velvære og velsmag.

Argh, jeg er ved at få spat af bloggers nye editor. Mine indlæg bliver slet ikke som jeg vil ha' dem. Billederne er underlige, passer ikke længere i rammerne og teksten flugter ikke. Jeg kan ikke komme til at rette rammerne da jeg bruger et 'gammelt' design. Overvejer alvorligt at starte op på en frisk i Wordpress og eksportere hele dynen til eget domæne. Nu får vi se hvor galt det går.

Tak for alle de dejlige kommentarer - jeg har nydt meget at læse dem. Det er bestemt ikke i ond vilje jeg ikke har svaret, det kniber bare meget med kræfterne i tiden. Måske ser alt meget bedre ud i morgen?

11 kommentarer:

 1. der er ikke noget hønsekødssuppe ikke kan kurere :)

  SvarSlet
 2. Uhm, suppetid...
  Det er det bedste ved, at temperaturene falder, det er at jeg kan spise suppe hver uge igen:)
  Jeg skal da li i Metro ved lejlighed og kigge efter sån en pose, for den lyder skøn til suppe...

  SvarSlet
 3. Er enig med både Ida og MissMuffin!
  Håber du har fået det bedre - Geçmiş olsun her fra Tyrkiet (god bedring, red.)
  Mange hilsner fra
  Eva
  PS: Så netop de sødeste småbitte knoldselleri i går nede i vores lokale Carrefour, og hvis der er noget dette land især kan byde på, er det de MEST fantastiske linser og tørrede bælgfrugter - så jeg skal helt sikkert lave din suppe... mumsfilibaba ;-)

  SvarSlet
 4. Jeg har en kylle-rylle liggende - tror vist lige der skal koges suppe ;o)

  P.S.: Wordpress er sk... godt!

  SvarSlet
 5. Kære Malou
  Det er skønt, at det nu er suppetid. Jeg elsker efterårsretter.
  Spændende med fyldet.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 6. Kære Malou!
  tank, engang. Du kan få mad som jeg er sikker på indeholder minus kalorier, til at virke som noget fra Bdr. Price. Det er altså kunst. Selv kornene ser spændende ud. Jeg har ellers indædt NÆGTET at så meget som HØRE om linser, siden min mors mikro makro periode, og kollektiver engang i 80érne. Men nu; Det kunne være...måske :O)

  Rigtig god bedring!
  Stinne

  SvarSlet
 7. Den suppe ser virkelig god ud, og jeg er sikker på at den kan kurere selv den værste forkølelse med alle de gode ting der er i :-)

  SvarSlet
 8. Hvor ser den dejlig ud din suppe!
  Håber du forhåbentligt snart får det bedre :)

  SvarSlet
 9. Det ser godt nok fristende ud og så lige på en dag med rusk og regn! Årets første suppe her i huset blev en hokkaido græskarsuppe for den kender og elsker vi, men det kan være jeg skulle forsøge mig med en klar suppe næste gang - den blanding af korn, linser og ærter ser rigtig god ud.

  Hvad er der med din Blogger editor? Jeg synes ikke min har ændret sig - måske det er noget du kan vælge fra.

  SvarSlet
 10. Kære Malou,
  Dejligt, at du er på benene igen!!! Sikke en appetitlig suppe du har lavet - og flotte billeder!!

  Kh
  Berit

  SvarSlet
 11. Kære Ida, MissMiffin, Eva, Bibbi, Hanne, Stinne, Therese, Becky, Ea og Berit.

  Det var en super dejlig suppe. Tusind tak for ros og søde kommentarer - det sætter jeg meget pris på. Jeg beklager at jeg har været så længe om at svare, men det har virkelig været en svær periode.

  Mange hilsner
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...