tirsdag den 7. september 2010

Lambeth for øvede...

I søndags kæmpede jeg mig ud af min sygeseng for at tage til kagekursus hos Over-kagedåsen Sif. (se hendes kager her) Jeg havde gået og glædet mig siden maj til at skulle lære mere Lambeth og det skulle en smule sygdom ikke ødelægge. Vi var kun 4 deltagere på holdet, så der var virkelig tid til at lære flere detaljer og gå mere i dybden med teknikken.

Som til begynderkurset, begynder det hele med en dummy overtrukket med fondant. Glasuren der bruges er royal icing (rørt af flourmelis og æggehvide). Jeg har selv mit tyllesæt med fra sidste gang.

Allerede da jeg skal sprøjte muslingekanten forneden på 'kagen' begynder hånd, håndled og underarm at brokke sig. Det bliver slet ikke så ensartet og pænt som jeg ved jeg kan lave det. Sif trøster og giver mig et andet perspektiv: det er det jeg kan lige nu. Jeg følger den kyndige kagedames anvisninger, sætter tempoet meget ned, holder mange pauser og så går det langsomt fremad. Vi starter ved bunden og arbejder os op. Der laves en relief-bort nederst først. 'Fundamentet' sprøjtes med en rebtylle og har form som en hval.

Derefter bygges der ovenpå (eller i det her tilfælde udenpå) fundamentet. Først en lang s-formet snirkel med rebtyllen. Derefter sprøjtes der yderligere 2 'lag' ovenpå med en rund tylle.

Dernæst er det den øverste kant der står for skud. Først deles kagen op i lige store dele, der markeres med en nål. Min hånd magtede ikke de tynde tyller og den stive glasur - så jeg brugte en meget større tyl til 'hjælpelinjerne'. Buerne fyldes op med 'fundament', som på bunden, sprøjtet med rebtylle.

Ovenpå fundamentet laves igen 3 snirkler. Først en med rebtyllen, så en med en rund tylle og til sidst en med en mindre rund tylle. Den sidste omgang er jeg virkelig utilfreds med, det blev meget ujævnt. Men det var det der var kræfter til. Bordet blev ryddet og vi holdt en velfortjent pause. Vi fik te og hjemmebagt græskartærte, som simpelthen var himmelsk.

På 'kagens' top skulle der laves et gitter. Det laves med en lille tylle og en lidt blødere glasur. Jeg valgte dog at gøre det med en lidt større tylle. Det gjaldt om at ha' tungen lige i munden når man skulle sprøjte/trække de lange strenge. Heldigvis kan man rette lidt til med en knappenål. Først laver man strenge med (nogenlunde) regelmæssigt mellemrum på den ene led, vender derefter 'kagen' ¼ omgang og laver strenge igen. Det giver en flot rombeform på mellemrummene. Når gitteret er færdigt sprøjter man en kant rundt om. Som det kan ses på billedet gik det helt i ged for mig - men min hånd strejkede og krampede.

Efter at ha' hvilet hånden og sundet mig lidt, fik jeg den ide at redde den ved at lave en en ny kant af blade. Det blev ret vellykket hvis jeg selv skal sige det. Gitteret ser også meget bedre ud så tæt på.

Som det allersidste glasurpynt sprøjtes der blade i mellemrummene og små prikker over den nederste kant og på toppen langs den inderste ditto. Og så skal der pyntes med guld. Spiseligt guldpulver slemmes op i vodka og pensles forsigtigt på. Hmm, det var ikke lige fordi det blev så omhyggeligt. Men nøj hvor var jeg færdig - helt færdig.

Jeg glæder mig til at blive rask og få førligheden tilbage i hånden, så jeg kan øve mig videre herhjemme. Hvor var det fedt at lære mere Lambeth, jeg er totalt fascineret af alt det forskellige man kan lave. Sif er super dygtig til at lære fra sig og jeg er rigtig glad for at jeg kom afsted. Næste kursus er til november og er kun for de super øvede. Jeg skal med som 'underholder' (ønsket af Piskeriset) og ikke som deltager. Det er 'Australsk Teknik' der skal læres på det kursus og det kan mine hænder slet, slet ikke holde til - men jeg glæder mig til at se på. Måske kan jeg sidde og øve lidt mere på det jeg kan i forvejen. Om ikke andet jeg jeg få en gensyn med lærerindens popo - den vugger under forklædet og er en attraktion i sig selv. Folk kommer fra nær og fjern blot for at få et glimt. Det er sandt!

Nu står der 2 fine 'kager i mit glasskab og pynter. Kage-oraklet sagde: "Den der kant forneden - den er indbegrebet af Lambeth". Uh, den slags ros gør mig pavestolt.

Har du fået lyst til at prøve kræfter med Lambeth-teknikken kan du kigge her. Der er desværre alt optaget for i år, men du kan komme på venteliste. Og jeg har hørt en lille fugl synge om at der snart kommer en annoncering om forårets kurser. 

11 kommentarer:

 1. Det er altså imponerende!!! Og hvis man kan klare det med "vat-hænder/arme", skulle jeg måske melde mig til et kursus, til foråret :o)

  SvarSlet
 2. Med de kræfter du nu havde til det så synes jeg bestemt at du skal være superstolt at resultatet!! Det er så imponerende det der! Glæder mig selv helt vildt til at jeg skal på Lambethkursus til November - bor jo i KBH, men har lokket kæresten med til Århus på weekendtur. Han skal dog ikke med til kursus, så ville en hvis legemsdel nok kravle op i kroppen igen :D

  SvarSlet
 3. Jeg er meget imponeret!
  Jeg glæder mig også meget til at få lært mig nogle af de der teknikker.

  SvarSlet
 4. Wauw! Det er du da sluppet temmelig godt fra! Og god løsning med bladene - den vil jeg have i baghovedet, hvis jeg giver mig i kast med noget lignende en dag.

  Rigtig flot!

  Og det bliver nu dejligt med en cheerleader til november - skal jeg også tage hindbærcreme på der? :-P

  SvarSlet
 5. Jeg synes resultatet er flot og hvis du har klaret det i en sygdomsperiode skal du være stolt punktum.
  Hvis ikke jeg i forvejen var solgt til at få et Sif-kursus, så havde du da klaret opgaven til UG med dine dejlige beskrivelser af de to kurser. Jeg er da nødt til at få passet det af med et kursus i foråret, måske kan du så være underholder der også.
  Knus og håb om snarlig bedring til dig

  SvarSlet
 6. Respekt for opfindsomheden. Godt gået, Klidmoster:)

  SvarSlet
 7. Det må være så utroligt spændende at lære, Malou, det er jo en kunstart. Jeg er vildt imponeret ved at se dine billeder.

  Solskinsklem!

  SvarSlet
 8. Huuuu hvor er den flot !!!

  Det er altså vildt fedt at du kan med din hænder !!!

  Du er SÅ sej !!!

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 9. Kære Malou
  Ser nu super flot ud på trods af dumme hænder/håndled.
  Jeg elsker bare den teknik, de kager bliver SÅ fine. Jeg må vist snart have tyllesættet støvet af;)
  Knus Hanne

  SvarSlet
 10. og lige præcis derfor ser du mere end sjældent sprøjtede kanter hos mig. Jeg kan simpelthen ikke holde til det.

  SvarSlet
 11. @Bibbi - Tusind tak skal du ha' :-) Ja, man kan sagtens tage det i små etaper og slappe af ind imellem. Prøv det :-)

  @BillyRubin - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg er også selv ganske godt tilfreds. Uh, jeg håber at du bliver glad for det. Du må sige til hvis du har lyst til at ses til kaffe eller et eller andet når du er i byen.

  @Signe - Tak søde :-) Jeg håber st det lige er noget for dig.

  @Piskehaps - Tusind tak :-) Det er fedt at ha' en mulighed for at redde noget på den måde, ellers havde jeg vist kylet den hen af gulvet :-D
  Uh, så æder jeg dig! Rrrrrrr

  @Signe - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg tror lige at sådan et kursus er noget for dig. Du må dog tale med kagedamen selv om underholdningen, men mon ikke hun siger ja ;-) Tak. Knus

  @Sifka - Wuhu, tusind tak skal du ha' :-)

  @Madame - Det er virkelig kunst. Jeg er meget glad for at jeg har prøvet det. Varme klem

  @Marianne - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg har godt nok betalt prisen med en øm hånd bagefter - men det var det hele værd :-) Tak. Hyggehygge

  @Hanne - Tusind tak kære du :-) Jeg er helt bidt af det. Glæder mig til næste gang, selv om jeg kun skal se på. Knus

  @Pia - Det er godt nok hårdt for fibrohænder. Men jeg skal altså også kun bruge teknikken en gang om året :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...