fredag den 13. november 2009

Sweet pepper relish....

I denne uge kunne man bestille poser a 1 kg røde peberfrugter hos Aarstiderne. Jeg bestilte 2 poser og fik 11 kæmpestore pebre leveret. Når man tænker på de 2 bittesmå cellofan-indpakkede staklinger man betaler fra 18 - 25 kr for i supermarkederne, så var det et super godt køb.  

Og smukke var de også. Jeg lagde en i køleskabet og brugte 5 til en omgang grillede, marinerede pebre (opskriften kommer senere) og de resterende 5 til en relish.

Det er en opskrift fra min barndom. Vi spiste den i rå mængder på leverpostejsmadder og som tilbehør til varm mad. Da endnu et af mine barndomshjem gik i opløsning, skyndte jeg mig at hugge opskriften og komme den i en flyttekasse (sorry, det er ikke meningen at være melodramatisk - men jeg er altså blevet slæbt land og rige rundt mange gange). Opskriften er skrevet på en gammel skrivemaskine og har den skønneste stavefejl. Det kan godt være at der står relich, men vi kaldte den aldrig for andet end 'sweet release'. Jeg fandt opskriften i sommers da vi ryddede op i kælderen. Og så besluttede jeg mig for at lave en portion. Men som nævnt, er økologiske peberfrugter ret *fnis*pebrede, så det blev ved tanken. Indtil i dag! 

Peberfrugterne blev gjort i stand og skåret i små tern. De blev lagt på køl i en saltlage (3 spsk salt til 1 liter vand) i 4 timer. Saltet trækker væske ud af peberfrugterne og gør dem sprøde. Lagen blev kogt af 6 dl eddike, 375 g rørsukker, 2 spsk sennepsfrø, 2 tørrede chilier og 1 spsk sorte peberkorn. Når lagen når kogepunktet tilsættes 3 store løg i tern. Nu simrer lagen til løgene er klare (ca 30 min).

Peberfrugten drænes og tilsættes kogelagen. Når blandingen når kogepunktet, tages det af varmen og tilsættes 5 ml atamon. 

Kommes på skoldede glas, der lukkes med det samme. Relishen skal stå på køl i en lille uge før man begynder at spise af den. Det bliver svært at vente ☺

Jeg glæder mig SÅ meget til i morgen. Max har inviteret mig på min yndlings restaurant Fureby til en 8 retters menu. Så jeg skal forkæles med både svampesuppe, røget vildand, foie gras, vildsvinepate, fisk, hjort, chokolade lava-kage og petit fours. Mon ikke lige det er til at holde til?  

7 kommentarer:

 1. Kære Malou
  Du har været flittig, det ser godt ud med sådan et lager, - jeg har været doven, jeg købte nogle glas med grillet syltet peber, som jeg har haft lyst til længe, så må jeg se, hvad de skal bruges til.
  Herligt med invitationen, han er nu rar ham Max! Og otte retter, det bliver sikkert som en drøm.
  Jeg glæder mig til at se "referatet"
  Jeg har inviteret min datter, svigersøn og veninde ud at spise i aften, men vi må "nøjes" med tre retter:)
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 2. Spændende sager! Men nu er der jo igen en opskrift til samlingen... jeg skal snart have et års orlov, så jeg kan kokkerere mig gennem alle de spændende retter, jeg har samlet :-D

  Rigtig god fornøjelse med restaurantbesøget - er kun en stor smule misundelig ;-)

  SvarSlet
 3. Det ser vel nok lækkert ud, det der sweet release :-)
  God tur i aften, skønt med sådan en forkælende husbond.
  Knus

  SvarSlet
 4. Kære Malou!

  Jeg har tilladt mig at tagge dig i en lille blog-leg, du kan se hvad det går ud på her:
  http://newyorkerbyheart.blogspot.com/2009/11/julepynt.html
  Rigtig god fornøjelse i aften :-)

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 5. Kære Malou

  Skøn anekdote:o)
  Kan godt forstå, at det bliver svært at vente.
  Glæder mig til at høre om dit restaurantbesøg - jeg er en lille bitte smule misundelig;o)
  Knus Hanne

  SvarSlet
 6. Av det må prøves! Det ser drøn lækkert ud :-)

  SvarSlet
 7. @Kære Vibeke - Du kan tro jeg var flittig. Men det gav bagslag senere på aftenen. Uhm, jeg elsker de grillede røde pebre. Det var super godt på Fureby, der skal nok komme en beretning. Jeg så godt jeres 3 retter, det så FANTASTISK godt ud :-) Knus

  @Piskeris - Uh, jeg havde helt glemt hvor lækkert det var. Har allerede spist næsten 2 glas :-) Så jeg har bestilt flere peberfrugter til på fredag. Uh, det kunne være du kunne få madlavningsoverlov? Tak, det var SÅ godt på Fureby :-)

  @Signe - Tak, skal du ha :-) Det er den bedste release ever! Tak, du kan tro vi blev forkælede - så meget at vi slingrede derfra. Knus

  @Kære Birthe - Tusind tak, jeg vil meget gerne lege med. Uh, jeg ville også frygtelig gerne skrive om julepynt - men jeg skal nok få et af de andre ord til at virke :-) Tak, det var en forrygende aften. Knus

  @Kære Hanne - Tak :-) Øh, jeg kunne heller ikke vente, har allerede spist næsten 2 glas. Det smager bare SÅ godt. Jeg skal nok skrive noget om Fureby, er bare ikke lige på toppen. Knus

  @Eva og Alex - Mange tak :-) Det smager skønt!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...