fredag den 6. november 2009

Hjemmelavet julekrydret rødkål...

I år har jeg valgt at blæse på traditionerne og holde Mortensaften i morgen. Det er for stor en middag at stå med en hverdagsaften og jeg skal gemme nogle kræfter til næste weekend. For ikke at stresse for meget i morgen, har jeg lavet rødkålen i dag. Den bliver faktisk også bedre af at stå og trække lidt. Anden bliver langtidsstegt i morgen formiddag, men jeg har altså ikke bestemt mig for resten tilbehøret endnu. Det behøver ikke være alt for traditionelt, nu får vi se hvad det bliver til. Men rødkål kan jeg altså slet ikke undvære til and. Men jeg kan altså ikke spise sådan noget færdiglavet noget fra glas eller spand. Jeg syntes at der er skåret for fint og er alt for sødt. Og det er faktisk nemmere end man tror at lave en spændende krydret rødkål selv.  

Der var desværre ikke skyggen af rødkål i nogen af ugens kasser, så jeg måtte en tur i Føtex. Her fandt jeg et hoved på 1½ kg. Perfekt!

Kålen snittes (ikke for fint og ikke for groft) i ensartede stykker. Jeg foretrækker mellemfine strimler der ikke er alt for korte. Flæk først hovedet og skær det i 8 både, som så snittes på tværs.

Den snittede kål svitses i neutral olie (jeg brugte solsikke) til den falder let sammen. Derefter tilsættes 1 stort glas rødvin (2½ dl), 1 glas ufortyndet rød saft (1½ dl) og 1 dl balsamico. [Note: det er de mængder der er vist på billedet. Jeg tilsatte dog det dobbelte, da den overskydende væske skulle koges ind til en sirup bagefter]. 

Krydderierne klar til at komme i kålen: 2 laurbærblade, 2 kanelstænger, 2 'tomme' vaniljestænger, 2 stjerneanis, 6 hel allehånde, 6 kardemommekapsler og 6 nelliker. Det er første gang jeg prøver at bruge kardemomme, allehånde og nelliker. De første 4 smagsgivere bruger jeg altid.    

For at kunne kontrollere styrken af krydderismagen kom jeg de små krydderier i et kaffefilter med bomuldssnor omkring. Så kunne den hives op når den ønskede smag var der. Det er også meget nemmere end at stå og fiske de små ting op af gryden. Og op skal de, for de kan være voldsomt ubehagelige at tygge i.    

Kålen simrede under låg til den var knapt mør. Den er bedst med lidt bid i. Det tog ca 1½ time ved svag varme med et par omrøringer i ny og næ. Til sidst smages kålen til med friskkværnet peber og salt. Det er også vigtigt lige at finjustere sur/sød balancen. Jeg brugte lidt ekstra balsamico og nogle dråber agavesirup.

Den færdige kål drænes for den overskyende kogelage og afkøles. Lad endelig de store smagsgivere blive, der kan godt tvinges lidt mere smag ud af dem inden de kasseres. 

For at køle kålen hurtigt af, kom den lige ud på altanen i ½ time. Nu står den og trækker smag i køleskabet. I morgen vil jeg fryse det vi ikke spiser, i portionspakker. Så er der nem rødkål til decembers julemad. Uh, den smager krydret og godt - skulle lige tage mig sammen for ikke at guffe en masse i mig ☺

Jeg tilsatte ½ dl sukker til den siede kogelage og kogte den ind til en kraftig sirup. Der kom ca 2 spsk af siruppen i hver bøtte rødkål. Det gør den blank og giver lige det der ekstra *umpf*. 

Resten af siruppen kom i et skoldet glas og blev sat på køl. Det er teknisk set en rødkåls-gastrik og kan både bruges til at smagsætte saucer, gryderetter og dressinger. Den kan sågar spises på vaniljeis! Hvis der snart skal laves rødkål igen, kan den også bruges som base for en ny omgang. 

Så prøv endelig kræfter med at lave hjemmelavet rødkål. Er man til det mere traditionelle kan kan nøjes med at lave den med ribsgele og almindelig lagereddike. Det smager alligevel 100 gange bedre end noget industriprodukt. Til den lidt mere avancerede kan der bruges vanilje, kanel og laurbær. Man kan også eksperimentere helt vildt og komme chili, tørret frugt eller kommen i. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Der er sikkert mange der dropper den hjemmelavede rødkål til jul pga tidspres i køkkenet. Det kan være hektisk med alle de delelementer en julemiddag består af. Men hvorfor så ikke lave den i god tid og fryse den ned? Hjemmelavet convenience - kan det blive meget bedre?     

7 kommentarer:

 1. Det er da en sk*degod idé at fryse den ned! Det havde jeg slet ikke tænkt på, at man kan gøre! (note til mig selv: jeg har altså brug for en større fryser!)

  Tak for inspirationen :-)

  SvarSlet
 2. Kære Malou
  Herlig ide med at lave en ordentlig portion rødkål.
  Jeg skal have gåsebryst på tirsdag, så jeg skal da vist også have fat i et rødkål, den må jeg lave mandag.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 3. Hvor ser det lækkert ud. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave min egen rødkål til jul... Men, min meget stædige og kræsne mand svæger til glas rødkål :-/ .... Tror sgu bare jeg tager fusen på ham en af dagene... Så han kan lære at der også findes andet ( og noget godt) ;-)
  Tak for grundig vejledning -SS-

  SvarSlet
 4. Din rødkål er hermed gemt (eller i hvert fald opskriften ;-) ) til senere inspiration. For den lyder lækker!

  Jeg lavede det engang på den traditionelle måde med ribsgele og lagereddike, men det var ikke et hit, syntes jeg. Det kan din metode godt blive ;-) .

  God weekend!

  SvarSlet
 5. Kære Malou!

  Hvor ser det LÆKKERT ud, jeg beundrer at du har mod på den slags! :-) Jeg må ærlig tilstå, at hos os, står den på købt rødkål.....

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 6. Jeg kan også anbefale at vende kvarte, friske figner i lige inden servering - de skal bare varmes igennem, og giver et lækker modspil til rødkålen :-)

  SvarSlet
 7. @Piskeris - Ja, er det ikke en super idé? Jeg overhørte en samtale i bussen og hapsede idéen. Det er SÅ dejligt lige at kunne tage en portion op, hvis man pludselig får trang til rødkål. Velbekomme :-)

  @Kære Vibeke - Uh, det er så dejligt at ha' i fryseren. Det lyder lækkert med gåsebryst. God fornøjelse med rødkålen :-) Knus

  @Vibeke - Ha ha, sådan havde min mand det også. Men jeg skal love for at piben har fået en anden lyd :-) Hvis du snitter det meget fint og ikke bruger for gennemtrængende krydderier er jeg sikker på at han også lader sig omvende. Velbekomme :-)

  @Bente - Tak, den er bestemt umagen værd at lave. Jeg er heller ikke til den helt almindelige variant. Men kanel og vanilje gør altså noget helt magisk ved kålen. Tak, i lige måde :-)

  @Kære Birthe - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg magtede ikke at lave det samme dag, men det er SÅ fedt at ha' i fryseren. Problemet er at det er vanedannende, det på glas smager 'forkert' når man er vandt til den krydrede udgave. Men jeg køber da også et glas i ny og næ :-) Knus

  @Signe - Mums, det kunne jeg rigtig godt forestille mig. Jeg har prøvet at udbløde nogle af de soltørrede i rødvin og give til, men jeg tror nu jeg vil foretrække de friske :-) Knus

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...