onsdag den 7. december 2016

Klatkager med Dolce Latte og havsalt...

♪♫♪ Deeeeeet er risengrød.... ♪♫♪ Ja, og jeg må indrømme at den eneste grund til at jeg laver risengrød en gang om året er at jeg så kan lave klatkager. Og i år har de fået ny form og er blevet pimpet med en at nutidens bedste smagskombinationer: salt og karamel.

Jeg har før lavet klatkager i vaffeljernet med stor succes - og nu da jeg har fået de nye 'donut' plader, som jeg allerede har lavet æbleskiveringe med bacon, løg og ost i, skulle jeg da naturligvis prøve at lave klatkageringe.

Men først skulle der jo koges en grød. Jeg havde vundet en KB juleøl i pakkelegen til kagedåsernes julefrox - og det var det der fik mig motiveret til at få det gjort. Jeg plejer at lave grøden i ovnen i min Römertopf, men de arme arme kan ikke længere holde til at bakse den ind og ud af ovnen. I år prøvede jeg derfor at lave den i min Crock-Pot i stedet. 

125 g grødris
1 L sødmælk
½-1 tsk salt

Kom ris, mælk og salt i - og giv det 3-3½ time på LOW. Lad den passe sig selv den første time og rør derefter i den ca hvert 20. minut resten af kogetiden. Det giver en silkeblød, omend noget udkogt grød. 

Jeg serverede min med en skive økologisk rulleSMØR fra Naturmælk, rørsukker, pumpkin spice (kanel, muskat, ingefær, nelliker og allehånde) + ekstra kanel. Og så naturligvis juleøllen til. Det var ikke tosset...men mættede ikke nok som aftensmad. Der måtte fyldes et par stykker rugbrød, med makrel, på tanken senere. 

Dagen efter lavede jeg så en dej til klatkager:

500 g kold risengrød
2 spsk rørsukker
4 æg - delt i hvider og blommer
75 g mel
evt 1 tsk pumpkin spice 

Grøden røres lind med sukker og æggeblommer. Mel og evt krydderi sigtes i og røres forsigtigt sammen. Hviderne piskes stive og vendes i. Dejen kommes i en sprøjtepose.

Steg dejen i rigeligt smeltet SMØR på en alm pande, blinispande, æbleskivepande eller i vaffeljern, enten som hjertevafler eller her som fine ringe. Server dem lune eller kolde.

Jeg er totalt pjattet med den her Dolce Latte karamel créme fra Woodshade Organics - den kan bla købes her hos Knebelgodt og i den lille fysiske butik på Aarhus Central Food Market. For nemmere at komme den på de små klatkageringe, kom jeg den i en engangssprøjtepose og klippede et lillebitte hul.

De små ringe blev sprøjtet med en passende mængde og drysset med lidt Maldon havsalt i flager.

Uhm, det er muligt at julen har englelyd - men den smager af saltkaramel! Da dejen ikke indeholder ret meget sukker, kan den sagtes bære en masse sødt til, uden at det bliver vammelt.

Er man slet ikke til det der nymodens halløj, serverer man dem naturligvis bare med noget andet. Jeg fik også en omgang med romtopf-marmelade. Det her lille fine glas var mit bordkort fra Annes pragtfulde bryllup på Gram Slot i weekenden.

De lune ringe blev drysset med lidt flormelis og serveret med marmeladen til. Oh la la...

Traditionelt eller fornyelse - it's all good!

Og nu vil jeg gå ud og putte resten i fryseren. så der er lidt til julen også. God onsdag til alle der kommer her forbi...

6 kommentarer:

 1. Lyder lækkert og jeg er glad for at du skriver at de også kan laves på alm pande- jeg har ingen af de andre du nævner.
  Har prøvet at lave klatkager før, men de blev godt nok lidt flade. Glæder mig til at prøve din opskrift!
  Men hvad er pumpkin Spice for en størrelse ?? Græskar krydderi?? :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Jeg tror nu også at disse bliver ret så flade på en alm pande, men jeg lover at de kommer til at smage godt.

   De røde ord i indlægget er links. Så klik på det røde 'pumpkin spice' og hop til opskriften :)

   Slet
 2. De har også den dolce latte i større glas med jævne mellemrum i netto. Find den i deres afd. For økologiske spotvarer. Har tit været heldig og finde den nedsat. Hvis bare man holder øje.

  SvarSlet
 3. den ser bare lækkert ud Malou :P mums..
  MEN, det der Dolce Latte karamel créme, udover hvad der står på glas, hvad indeholder den mere? jeg tænker på tilsætningsstoffer, Enr. for selv om den er øko, så er der altid noget i de ting jeg ikke kan tåler.. :( evt, ved du hvordan man laver? altså hvis det er "bare" karamelsauce så det er jo nemt :)
  Tak sveske

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :)

   Det eneste andet, end de 3 ting der står på glasset, er lidt natron som surhedsregulerende middel. Det er dulche de leche, bare på dansk :)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...