torsdag den 22. december 2016

Bagt Mont d'Or...

Oh la la....her kommer der en rigtig laber osteopskrift. Det var den mit osteindlæg skulle ha' sluttet med, men jeg kunne ikke få fat i en Mont d'Or på det tidspunkt. Men i sidste weekend havde jeg god ostekarma og fik skaffet den helt rigtige: 

Her er den bagt, så midten er smeltet og nærmest som en ostefondue. 

Og hvad er Mont d'Or (direkte oversat Det Gyldne Bjerg) så for en størrelse? Det er en 'sæsonost' fra Jurabjergene på grænsen mellem Schweiz og Frankrig - og fremstilles kun fra midten af august til midten af marts, hvor køerne ikke giver så meget mælk. Årets øvrige mælkerige måneder bliver mælken brugt til Comté. Du kan læse meget mere om den pragtfulde ost her hos Ostesnak. Jeg var så heldig at finde denne lille sampak i Salling Super - med bådes ost og vin. Det syntes jeg er virkelig smart, for så behøver man ikke åbne en helt flaske vin, når der blot skal bruges lidt.

Osten er blød og cremet - og kan sagtens spises om den er. Men den bliver totalt magisk af at blive bagt. Den her var købt ind til at være en del af den julefrokost Johan og jeg holdt i lørdags. Men vi nåede muren og lod den udgå - og lavede den i stedet til en sen brunch dagen efter.

 Først prikkes osten i overfladen. 

Dernæst hældes et glas hvidvin på.

Man kan vælge at stikke lidt smagsgivere i osten inden den ryger i ovnen. Jeg har set den lavet med krydderurter og hvidløg - men kastede mig ud i en lidt mere julet version med stjerneanis og nelliker.

Osten blev bagt i 30 minutter på 200°C - men set i bagspejlet måtte den godt ha' bagt lidt længere, så den øverste skorpe var blevet lidt brunere.

Den var dog helt perfekt og smeltet indeni.

Jeg serverede tynde skiver ristet rugbrød, små grove riskiks og krydrede julekiks til.

Så var det bare med at skovle den smeltede ost op og gå i krig med den.

Det var dog nemmere at dyppe brødet direkte i osten. Her agerer Johan håndmodel. Dugen med de skumle nisser er i privateje og nådigt udlånt af Tine.

Vi spiste og spiste - men måtte give fortabt. Jeg sendte resten af osten med Johan hjem, så den blev brugt til noget fornuftigt.

Og således gik de til at jeg blev ægte ostevoksen. Og se, jeg har endda fået diplom på det:

Det er så fint - og lavet af Trine fra Nerdy Treats. Det er lige før jeg bliver nødt til at printe det ud og hænge på min væg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og nu da jeg er blevet rigtig ægte ostevoksen, har jeg noget vildt fedt at annoncere:

Jeg har vundet både kategorien 'Ost - til brinner' med min Croque Malou - og er blevet udvalgt i den anden kategori 'Ost - på farten' med mine grove snegle med osteremonce. Det er SÅ vildt. Jeg vinder en rar sum penge - og den store ære at ha' vundet en opskriftskonkurrence med ost. Man kan vist roligt sige at 2016 blev året hvor jeg erobrede osten. Yay!

Rigtig glædelig jul til alle der kommer her forbi...

13 kommentarer:

 1. Har du set det afsnit Spise med Price hvor har en ost der minder lidt om din?? Adam trimmer den let, og så flækker de den og lægger den sammen med tørsaltet fransk bacon og kartofler. Og bager den til det hele er smeltet sammen. Det er een af de første sæsoner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, men ud fra din beskrivelse lyder det som Tartiflette - som man laver med osten Reblochon. Jeg har fået det serveret et par gange, men det er lige lovlig 'ostst' for mig :-D

   Slet
 2. Det ser latterligt godt ud😳😍

  - K

  SvarSlet
 3. Verdens bedste osteret. I live it <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal helt sikkert lave den igen. Pragtfuld <3

   Slet
 4. Mont d'Or smager kriminelt godt :-) Tillykke med din nye status som Ostevoksen og tillykke med konkurrencegevinsterne. Det er virkelig godt gået af en tidligere ostehader :-)

  SvarSlet
 5. Hvad brugte du af vin? Var det en arbois for at blive i jura temaet? Eller var det noget sødt (jeg gætter på kunne være super lækkert med Sauternes eller andet guf)

  SvarSlet
  Svar
  1. Som du kan se på billederne, er det en Arbois.

   Slet
 6. Nøøj, hvor er jeg lækkersulten nu. Har flere gange spist Comte ost i Jura, når vi var på ferie der. Faktisk kender vi en bonde der, som laver Comte oste m.m., har været i hans hjem, da vi er venner med familien. Den her ost må jeg altså finde.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...