fredag den 16. december 2016

Græskar galore: Bagt suppe, Boller i karry og Vafler...

Jeg elsker at lave mad-stafetter. En god basisret, som nemt kan blive til flere - det er specielt godt når kræfterne er små. Her er en omgang bagt græskarpuré blevet til 3 (well, teknisk set 4) herlige og velsmagende måltider.

En frugtig og spicy græskarsuppe - som så blev til en intens karrysauce - for at ende som vaffeldej. Nemmere bliver det næsten ikke.

Jeg skal fejre nytår hos Anne, sammen med en flok venner - og en af retterne skal være en græskarsuppe. Den kunne jeg lige så godt få lavet og gemt i fryseren, så der var en ting mindre at stresse over. Til formålet blev der indkøbt 2 økologiske hokkaidogræskar. De blev vasket grundigt på ydersiden og fik de grimme pletter skåret af. De blev derefter flækket (hip hurra for kombinationen kokkekniv og kødhammer) og fik indmaden skrabet ud. Begge græskar blev skåret i grove chunks og lagt i et ildfast fad, som blev dækket med folie. Det blev bagt ved 180°C i 1½ time, til det var smørmørt. Da det var kølet lidt af, kom det i en gryden og blev kørt til en glat puré *wroom wroom* med en stavblender.

Jeg brugte straks 4 spsk til en cremede perlebygotto, som var tilbehør til min Osso Buco med julekrydderier og grønkåls-gremolata (den 4. ret).

Græskarsuppe:

800 g bagt græskarpuré
2 dåser kokosmælk
3 dl bouillon (jeg brugte Herbamare)
2 appelsiner
1 citron
3-4 fed hvidløg
1 stor knold ingefær
1-3 spsk Sriracha
½-1 spsk karry
Rørsukker
Salt og peber

Græskar, kokosmælk og bouillon kommes i en gryde. Der tilsættes Siracha (start blidt ud, der kan altid tilsættes mere), lidt karry, fintrevet hvidløg, fintrevet ingefær, fintrevet skal af 1 appelsin og saften af 2. Kog suppen godt igennem og lad den simre ca 10 minutter. Smag til med citronsaft, sukker, salt og peber - og evt mere Sriracha og karry. 

Halvdelen af suppen kom på frost i en bøtte til nytår - og resten kunne jeg så forlyste mig med.

Suppen kan serveres som den er - eller pyntes lidt. Jeg har her brugt lidt cremefraiche (i en engangssprøjtepose) og lidt Sriracha. Sprøjt begge dele på toppen i spiraler - og træk linjer, fra og mod midten, med en tændstik. Drys med koriander, hvis du er til det, eller lidt ristede græskarkerner.

Jeg serverede et par af mine grove snegle med osteremonce til. En rigtig godt måltid til en sølle influenzaramt madblogger.

Dagen efter stod den på suppe igen, for jeg havde ikke andet i huset. Men så skrev min veninden Anne (hende med brillerne) om der var noget jeg skulle ha' bragt til døren - og jeg greb straks muligheden for at få boller i karry på menuen.

Et par timer efter stod der en pose fra Føtex. Den indeholdt æg, hakket svinekød, rød peber og squash. Og så kravlede jeg i køkkenet.

Farsen til kødbollerne blev lavet af:

400 g hakket svin
1 æg 
1 fintrevet løg
½ dl blandede havregryn
urtesalt
Friskkværnet sort peber
Lidt revet muskat


Farsen blev æltet sammen og fik lov til at hvile på køl, mens jeg gjorde resten klar.

Jeg kombinerede dagens nye forsyninger med en pastinak og et par gulerødder fra grøntsagsskuffen + et par løg. En del blev snittet i mundrette bidder - og resten i små tern (se nederst). Jeg tog lidt af græskarsuppen og varmede op - og tilsmagte med ekstra karry. Jeg satte ris over og en gryde vand med lidt Herbamare, til at koge bollerne i.

Jeg formede og kogte 8 store bolller af farsen, som fik lov til at simre til de var 75°C i kernen - ca 7-8 minutter. Grøntsagerne blev sauteret i en smule olie. Jeg puttede 3 boller i græskar-karrysaucen og lod dem simre i et par minutter.

Anretningen var først en bund af sauterede grøntsager og ris.

Med de dejlige kødboller ovenpå - og et drys frisk koriander. Nøj, det var godt. Resten af bollerne røg i fryseren.

Dagen efter stod jeg så med resten af græskarsuppen/karrysaucen, lidt ris og nogle grøntsager. What to do? *Pling* sagde hjernen - jeg skulle da lave vafler!

Græskarsuppevafler:

2½ dl suppe
3 æg
4 spsk hvedemel

Dejen blev pisket sammen og vaflet til 4 hjertevafler.

En god håndfuld koriander (jeg tog lidt fra til pynt), et par spsk cremefraiche, 2 tsk mayonnaise og et drys urtesalt fik en tur med stavblenderen - og blev til en mild koriandercreme. Jeg hentede 6 små kødboller fra en omgang indisk boller i karry, tøede dem op og gav dem lidt stegeskorpe på en varm pande i lidt SMØR. Rig og grøntsager blev stegt sammen med en smule soja. Og så skulle der samles.

Jeg har disse små fikse hotdog-fade - som lige passer til de langstrakte hjertevafler. Først en omgang stegte ris og grønt, så de overskårne kødboller - og til sidst koriandercreme, et skud Sriracha og et drys frisk koriander. Restemad på den kreative og farverige måde!

Og sådan kan man lave en stafet til 3 dage af en omgang græskarpuré i bedste Stop Spild Af Mad stil. Ta-dah! 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Der var lige de andre grøntsager også:

De blev som sagt snittet i fine tern, et sted i størrelsen mellem bruniose og mire poix. De fik en tur på panden til de begyndte at karamellisere en smule - og blev smidt oven i bøtten med den frosne suppe til nytår. Så er den lige klar til at tage op og varme med fyld og det hele. Smart ikke?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og nu vil jeg gøre mig klar. Johan kommer på besøg i denne weekend. Jeg er heldigvis blevet lige akkurat rask nok til at få besøg. I eftermiddag skal vi i Tivoli Friheden og spise streetfood - og i morgen skal vi holde julefrokost som kun vi kan. Der skal steges, brases og spises dagen lang. 

God weekend til alle der kommer her forbi...

1 kommentar:

  1. Prøvede sin suppeopskrift her til aften - awesome lækker. Det bliver en ny familiefavorit. Tak for den :-)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...