torsdag den 8. december 2016

Julefrikadeller...

Julen er hjerternes fest - men så sandelig også grisens! Vi propper os med flæskesteg, medister og sylte til den helt store guldmedalje. Enkelte steder finder den ydmyge frikadelle dog også vej til de danske juleborde...dog mest til børnene. Her får du mit bud på en julet delle, som både vil gøre sig godt som supplement til julemiddagen og til julefrokosten:

Saftige, velsmagende frikadeller af glad gris - med et strejf af jul.

Jeg skulle egentligt bare lige købe et par småting, men så var der kød på dato - og så slog jeg til. Det blev der en ordentlig omgang fars ud af:

600 g hakket svin
2 æg
1 dl mælk
1½ dl fintvalsede havregryn
1 løg
1 stor pastinak
½ tsk st nellike
1 tsk st allehånde
½ tsk revet muskat
Salt
Friskkværnet sort peber

Den store pastinak blev revet helt fint - og løget blendet. Jeg valgte også at tilsætte 1 tsk cookie spice (ingefær, kanel, kardemomme og hvid peber) til blandingen.

Farsen blev rørt sammen med håndmikseren, isat dejkroge - og fik lov til at hvile en time på køl, mens jeg gjorde det samme på langs.

Den veludhvilede fars blev formet til 20 dejlige deller, som blev brunet godt af i 50/50 olivenolie og SMØR. De blev derefter lagt på en plade og bagt i ovnen på 175°C i ca 9 minutter - til de havde en kernetemp på 75°C.

På nær 2, røg de alle i fryserne til jul. Men der blev lige til en enkelt mad til aften. Godt rugbrød med juledeller, hjemmelavet rødkål og hjemmesyltede agurker.

*Haps haps*.....den kalder bare på en øl og en snaps.

Skal du ha' gris på gaflen til jul?

2 kommentarer:

  1. Olie-smør kombien er key, og helst liiidt for brankede <3

    - A

    SvarSlet
  2. Nope. Vi er så utraditionelle i min familie at vi får Roastbeef med hvide kartofler og bearnaise, med årene er brune kartofler også blevet en fast del, mens det grønne indslag har varieret gennem årene. Jeg vil i år prøve om jeg kan få lusket en (kål)salat ind på bordet.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...