torsdag den 14. april 2016

Vaflet struds - it's a thing...

Ja ja, ved godt jeg fablede noget om en asiatisk pastasalat som det næste indlæg - men den har altså måtte vige pladsen til fordel for det her vanvidsprojekt: vaflet struds. Det vaflede fjerkræ udgjorde kødet i en ret så alternativ burger som jeg lavede i går - med masser af saft, kraft, smag og knas:

Brioche-bolle, butterbean-spread, marineret vaflet struds, dampet broccoli, råmarinerede gulerødder + grillet rød peber og et godt drys dukkah. En burger lidt ud over det sædvanlige, ikke sandt? 

Og hvordan pokker komme man så på at vafle en struds? Jo, ser du - jeg proklamerede, på et tidspunkt, højt og flot overfor min madbloggerkollega Johan at der ikke fandtes det jeg ikke kunne vafle....hvortil han tørt svarede: "stik mig en vaflet struds, så skal jeg nok blive imponeret". Nu er jeg ikke ligefrem kendt for at lade en udfordring fare, så svaret blev: "jeg skal fandme give dig vaflet struds... og det bliver frækt som bare fanden!"

Dem er kender mig, ved at den slags idéer straks bider sig fast og SKAL realiseres på den ene eller anden måde. Det udviklede sig dog hurtigt til en inside joke - og vaflet struds blev pludselig svaret på mange spørgsmål. Men så for et par dage siden skrev Johan drillende til mig og at NU var der struds at få i Netto. Og det var sgu et tegn - projektet var a go! Godt så - jeg trængte lige til sådan en distraktion, så jeg cyklede straks ned på torvet i går, og smed det famøse fjerkræ i kurven. Nu skulle jeg hjem og vafle struds! 

250 g afrikansk struds, frisk fra frost, til 59 kr. 

Struds er magert, stort set frit for kolesterol og tager imod smag med kyshånd. Men forstegt ligefrem? Ok, godt så - så slap jeg, trods alt, for overdrevet meget kødsaft. Nok ret smart, når det nu skulle i vaffeljernet og ikke på panden (det gamle jern druknede næsten i saft, da jeg vaflede en torsk). 

Jeg overvejede flere forskellige retter: nudler med vaflet struds og sriracha-marinade, vaflet struds med kold 'kartoffelsalat' eller vaflet struds med tex-mex tilbehør. Men så fik jeg den idé at lave en burger - med masser af fyld.  


Mens strudsen tøede op i koldt vand, lavede jeg tilbehøret.

Først en omgang syltede rødløg. Jeg havde besluttet mig for at gå sådan lidt mellemøstligt/nordafrikansk-ish for at matche strudsens oprindelse, så jeg fandt sort peber, spidskommen, gul og sort sennep frem. Til 3 rødløg, kogte jeg en lage af: 1 dl æblecidereddike, 1 dl vand og 1 dl rørsukker + krydderier og lidt salt. Løgene blev snittet i, ikke for tynde, ringe på mandolinen og fik lov at simre med i lagen i 2 minutter. Løg + lage kom i et sylteglas og blev sat på køl. Lige inden servering, dryppede jeg lidt af dem fri for lage.

Jeg syntes ikke det ville passe med en decideret 'burgerdressing' og tænkte straks lidt på en tykkere ting a'la humus - men havde ingen kikærter på lager. Men jeg havde en dåse butter beans, så dem tryllede jeg lidt med i stedet:

1 ds butterbeans, græsk yoghurt, grillet rød peber (fundet i bunden af fryseren - kan f.eks erstattes af strimlet syltet rød peber), hvidløg, citron og ras-el-hanout (kanel, kardemomme, spidskommen, sort peber, koriander, chili, paprika, fennikel, anis, kommen, muskatnød, allehånde, nelliker, ingefær, rosenblade og safran). Bønnerne blev drænet og skyllet - og blendet *wroom wroom* sammen med peberfrugt, 1 spsk yoghurt, saften fra ½ citron, 1 tsk ras-el-hanout, lidt urtesalt og rigeligt friskkværnet sort peber. Derefter blev hvidløget revet fint, rørt i - og der blev smagt til med lidt ekstra salt og peber. Det gav en lækker og krydret spread - som ville kunne spises både som smørepålæg eller bruges som dip til f.eks rå grøntsager. 


Og så til resten af burgerens fyld:

Der skulle ikke bare 'salat' i - for det skulle være et substantielt måltid. Jeg valgte at bruge broccoli, gulerødder og den sidste grillede peberfrugt. Peberfrugten blev skåret i strimler og gulerødderne høvlet til spåner med en tyndskræller. Begge dele blev marineret i lidt citronolie, citronsaft, salt og spidskommen. Broccolihovedet blev skåret over midt på - og jeg skar 3 tynde 'skiver' af, som blev dampet let i saltet vand og kølet hurtigt ned. Og så fik jeg den idé at drysse med lidt grøn dukkah (ristede mandler, pistacienødder, sort ristet sesam, grøn fennikel, sukker og salt) til sidst.

Med alt fyldet på plads, manglede jeg kun strudsen...

Jeg befriede fuglen fra sit plastikfængsel og gemte straks det mest ukurante stykke på køl (se længere ned hvad det blev brugt til). Det pæne stykke blev skåret midt igennem. Jeg lavede en marinade på olivenolie, citronsaft, ras-el-hanout, urtesalt og friskkværnet sort peber - som de 2 halvdele blev møffet godt ind i.

Vaffeljernet fik klikket pladerne til belgiske vafler på plads og blev varmet rigtig godt op. De 2 stykker struds blev dupper fri for væde og smidt i jernet - og vaflet ca 3 minutter. Det duftede himmelsk!

Og så var der kun tilbage at samle burgeren. Til mit store held, havde jeg fundet den sidste af de her brioche-boller i fryseren. Bonus!

Underbollen fik et godt lag butterbean-spread, inden den dampede broccoli blev lagt til rette ovenpå. Den vaflede struds fulgte og derefter de råmarinerede grøntsager - og så som det næstsidste, de syltede rødløg.

Som den berømte prik over i'et - et let drys at den grønne aromatiske dukkah.

Inden overbollen blev lagt på toppen, fik den også et generøst lag af den labre bønne-spread.

Og så var der sørme vaflet struds! 

Sikke en burger - det hele gik op i en højere enhed.

Vil du smage? 

Jeg nød hver en bid, mens jeg måtte holde 3 lækkersultne katte stangen. De måtte såmænd gerne få struds, men jeg vurderede at den kraftige krydring var for voldsom for sarte kattemaver.

Det var virkelig dejligt med sådan et projekt i går. Jeg nød at handle ind til det, udtænke tilbehøret, planlægge arbejdsgangen og nusse rundt i køkkenet. Og det var så ekstra dejligt at det endte ud med sådan et smagfuldt og tilfredsstillende måltid.

Jeg har ellers ansat en idé-moderator som skal slå hårdt ned på den her slags luner - men jeg har med vilje forsøgt at holde projektet her under hendes radar...for det skulle altså prøves. 

Tak til Fjordrejen.dk for denne herlige kreation!
Lad mig lige slå en ting fast: SMAG er ALT for mig. Jeg gider ikke bruge penge, tid og kræfter på at lave noget som er blah. Det er muligt at 'vaflet struds' startede som en joke (som ligefrem blev illustreret), men det har været vildt sjovt at få konceptet til at holde vand. For filmen knækker for mig hvis den slags kun ender som en gimmick - hvilket man på ingen måde kan sige at det her er. 


Og det sidste stykke struds?
Det fik jeg da til morgenmad! Flækket, krydret med salt og peber - og vaflet. Spejlæg, Scriracha og karse på toppen. Bum!

Det var bare at prikke hul på æggeblommerne og lade det flydende æggeguld blande sig med den hotte sauce - og løbe ned over den vaflede struds (og muligvis hagen). Uhm...det var kræs for både mig...og kattene.  

Værsgo Johan: 2 x struds - er du så imponeret nu?    2 kommentarer:

 1. Tak! Du er jo fuldstændig rablende g(eni)al! Jeg tager hatten af og må nødtvunget indrømme at jeg er imponeret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Yes - det lykkedes! Det er mig det takker. Det var en pragtfuld udfordring.

   Næste, tak! :)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...