torsdag den 8. maj 2014

Svinekæber Rogan Josh...

Her får du opskriften på nogle helt fantastiske smørmøre svinekæber, lavet ligesom hjemme i Indien - men masser af smag og varme krydderier. Rogan Josh stammer fra provinsen Kashmir og er traditionelt lavet med lam eller ged. Her får du min udgave:

De labre kæber blev serveret med en skyr-raita, sundwich-naan, salat, mangochutney, syltede perleløg og sprødt knas.

Jeg havde et kg svinekæber. De kan erstattes af samme mængde lam, ged eller okse, skåret i store chunks.

Kæberne blev lige gået efter med en kniv og fik pudset de værste hinder af. Der er ingen grund til at tage det hele, for det 'smelter' væk under den lange tilberedning.

Rogan Josh er oprindeligt en rød ret der får sin farve fra tørrede chilier. Jeg sværger dog til en mildere udgave, som er rød af tomat. Grundingredienserne er: løg, hvidløg, ingefær, flåede tomater og tomatpuré.

Og så til det rigtig sjove: krydderierne. ASA har sendt mig nogle krydderier til at lege lidt med, så jeg så det som en oplagt mulighed for at gang i noget muskatblomme.

Alle smagsgiverne:

20 grønne kardemommekapsler
2 sorte kardemommekapsler
1 hel kanelstang
20 sorte peberkorn
10 nelliker
1 hel muskatblomme
3 laurbærblade
1 spsk st. spidskommen
1 spsk st. koriander
2 tsk garam marsala
½-1 tsk cayennepeber
2 tsk gurkemeje
2 tsk salt
9 fed hvidløg
1 lille knold ingefær

Øvrige ingredienser: 1 dl flåede tomater, ½ dl tomatpuré, 200 g løg (hakkes fint) og 5 spsk olie.

Olien varmes og de hele krydderier steges i et par minutter til køkkenet fyldes af en aromatisk duft.

De hakkede løg tilsættes og steges med til de bliver let gyldne. Svinekæberne brunes sammen med. Hvidløg og ingefær blendes *wroom wroom* til en pasta med 2 spsk vand og tilsættes.

De 2 slags tomat og 2 dl vand tilsættes.

Hele herligheden blev hældt i min Römertopf, som blev sat i en kold ovn. Kæberne fik lov til simre i 4 timer på 80°C.

De færdige kæber blev forsigtigt fisket op - og så var der Rogan Josh. Retten var egentlig øremørket til et andet projekt og skulle direkte i fryseren.....men duften fik has på mig. Jeg besluttede mig derfor at spise noget at det til aftensmad og lavede lidt tilbehør til.

En kølende raita er et hit til en krydret ret - og her er den lavet på skyr. Jeg tog ca 2 dl og rørte med 1 fed revet hvidløg, lidt salt, peber og tørret mynte.

½ agurk, 3 cocktailtomater og ½ lille rødløg blev skåret i små tern og vendt i. 

Et ekstra drys mynte på toppen - og så var der skyr-raita. Jeg magtede ikke at spise ris til, men drømte om naan. Hvidt brød er ikke noget jeg gør så meget i, men løsningen lå lige til højrebenet:

Det blev til sundwich-naan - jeg tog den alm opskrift på sundwichbrød og dryssede blot med lidt nigellafrø (løgfrø ell. jomfru i det grønne) inden jeg lukkede vaffeljernet.

Og så skulle der naturligvis serveres nogle af min hjemmelavede lækkerier til: mangochutney og sødsyltede perleløg.

Det blev også lige til en hurtig Stop Spild Af Mad salat af lidt træt hjertesalat, ½ runken rød peberfrugt og butter beans til overs fra sundwichbrødet. Den blev vendt med hyldeblomsteddike og olivenolie - og drysset med sort og lys sesam. Som et ekstra lille sprødt indslag blev det til et drys Bombay mix. Sikke et festmåltid.

I dag står menuen på noget med fisk. Jeg har både laks og rødtunge, men har ikke besluttet mig endnu. Måske ender det endda med at blive endnu en ret hjemme fra Indien?3 kommentarer:

 1. Elsker elsker elsker svinekæber!
  Det bliver jo SMØRmørt!

  - Anne

  SvarSlet
 2. Hold nu op, hvor ser det lækkert ud. Havde gerne spist med i går. Godt gået.

  SvarSlet
 3. Mums for den da- lyder som gudommelig mad- elsker Rogan Josh :-)

  Kh Sara

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...