lørdag den 24. maj 2014

Langtidsstegt dyrekølle med baconflet...

I går havde jeg en flok kagedåser på besøg til en bid mad. Nu hvor jeg bor alene, ser jeg altid ekstra meget frem til at lave mad til andre - så de skulle rigtig forkæles. Det blev de med denne pragtfulde dyrekølle, svøbt i et flettet tæppe af bacon:

Der var ikke et øje tørt da jeg delte det her billede på Facebook og Instagram. Baconflet er virkelig noget der går lige i den gastronomiske trusse på folk - for #AEBMB. Men det er nu altså også et smukt syn, ikke?

Den flotte dyrekølle havde jeg fået af Berit (tusind tak for den) og den havde længe ligget i min fryser og ventet på den helt rette lejlighed. Opskriften jeg ville arbejde ud fra, havde jeg fundet her hos Hanne.

Til køllen: enebær, frisk timian og hvidløg. Til bradepanden: skalotteløg, hvidløg, 0,5 L cider og urtebouillon. 


Jeg gjorde bradepanden klar først. 3 fed hvidløg, en lille håndfuld skalotteløg i tykke skiver, 3 gulerødder i skiver, et par kviste timian, 5 enebær og et drys sorte peberkorn. Det skulle køllen hvile på.

Derefter lavede jeg en krydderblanding til at gnide køllen ind i. 2 fed hvidløg, 1 spsk timianblade, 1 spsk flagesalt, et godt drys friskkværnet sort peber og 7 enebær. 

Det hele fik en hurtig tur *wroom wroom* i minihakkeren. 

Køllen blev afpudset for de værste sener og gnedet med 2/3 af krydderblandingen. Og så skulle der flettes.

Det er nemmest at lave fletværket på et stykke bagepapir først. Du kan se lige her hvordan det gøres. Jeg lavede det aflangt med 7 skiver på den ene led og 8 skiver på den anden.

Køllen blev lagt med oversiden ned på fletværket. Undersiden blev masseret med det sidste af krydderblandingen. Forsigtig tog jeg fat i benet, med den anden hånd under bagepapiret, og vendte hele herligheden om. 

Fletværket blev pakket ind under kanten og køllen blev lagt klar på det ventende leje. Det blev viklet lidt ekstra bacon om benet. Cideren blev hældt i bradepanden sammen med 1 spsk Herbamare urtebouillon-pasta. Bradepanden blev omhyggelig forsejlet med alufolie og sat i ovnen på 85°C i 7 timer. Kernetemperaturen endte på ca 62°C.

Køllen (bleg og ikke spor skøn at skue) blev fisket op af bradepanden og igen pakket i folie. Stegeskyen blev hældt i en bøtte og sat på køl. Vi skulle ikke ha' sauce i går, så den går til et andet formål. Inden servering fik det blege, bløde baconflet en generøs pensling med smeltet SMØR - og køllen fik 25 minutter ved 220°C (varmluft).

UNDSKYLD! Jeg glemte at tage et billede af den færdige hele kølle. Efter forret, bobler og lidt rødvin var det ikke lige sådan at holde fokus. Men som du kan se, blev det et knasende gyldent fletværk.

Selve knoglen var lige til at skære fri. Desværre glemte jeg i skyndingen lige at væde kødet med lidt stegesky. Men det var med at få det varme kød på bordet i en fart.

Det møre kød var lækkert - men et par dråber stegesky kunne ha' løftet det til helt andre højder.

Tilbehøret var en karamelliseret gulerodspuré og 3 salater. Opskrifterne kommer i et senere indlæg, sammen med forretterne. 

Der blev spist, sippet vin, hygget og snakket. Jeg ELSKER de skøre kagedåser - og får altid ladet de mentale batterier så godt op i deres selskab.

-------------------------------------------------------------------

I dag står den på en endagstur til København. Jeg skal over og høre Tori Amos i DR Koncerthuset. Uha, det glæder jeg mig til. 

Rigtig god lørdag til alle der kommer her forbi...


48 kommentarer:

 1. Utrolig flot kølle og en god gennemgang af opskriften, det skal hel sikkert prøves, det bliver så på grillen som Low and Slow.

  SvarSlet
 2. Igen igen skulle jeg ønske jeg havde en kæreste der spiset andet enn kylling, gris og okse - for dette ser jo himelsk ud!

  SvarSlet
 3. Hold da op, det ser totalt godt ud med de flettede bacon rundt om:-)

  Der kan vores hyldebærsuppe med æbler og pærer ikke hamle op:
  http://mariahoffbeck.blogspot.dk/2014/05/hyldebrsuppe-med-ble-og-prestykker.html

  Jeg er jæger og et godt råd til at få sin dyrekølle lidt mere mør er, at komme den i en pose natten over dækket af kiwi skiver og appelsin skiver, det mørner og giver smag til kødet og bacon til dyrekølle er altid lækkert og især med en slat rødvin i fadet også:-)

  Du er velkommen på Team Hoffbeck Blog.
  Ole

  SvarSlet
 4. Hæhæ, "den gastronomiske trusse" - det bliver altså dagens griner for mig ;-) Men det ser jo helt fantastisk lækkert og indbydende ud!
  Vh Louise

  SvarSlet
 5. Ser så lækkert ud!
  Lyder som en skøn aften.

  Jeg burde klart spise mere vildt, for smager så lækkert.

  Lena

  SvarSlet
 6. Ihh, der ser godt ud :) Har lige taget min dyrekølle ud af fryseren, skal laves på fredag :)
  Ang. enebær, skal de være friske el tørrede? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Jeg har brugt tørrede, men man kan sikkert også bruge friske.

   Slet
 7. For resten, kan man give den krydderiblandingen dagen før?

  SvarSlet
 8. Hey Malou
  Tak for hurtigt svar :) Har lige et spørgsmål mere.. Min kølle vejer ca. 1500 g. Hvad vil du tro stege tiden er? 5 timer ved 175 grader?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du steger den i 5 timer ved 175 grader bliver den stendød og uspiselig. Som du kan se er min stegt ved 85 grader. Jeg steger aldrig efter tid - men efter temperatur. Og det kræver et stegetermometer ;-)

   Slet
  2. hovsa.. Mente også 75 grader :)

   Slet
 9. fulgte din opskrift, aldrig har jeg smagt noget så lækkert. Lavede bagt rodfrugtmos til og en super sprød salat af grønne asparges, sukkerærter, hvidkål, glaskål og perlebyg - og selvfølgelig sovs af fonden.. SÅ lækkert! Tak for en super opskrift :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tusind tak for feedback - er super glad for at det blev en succes :-)

   Slet
  2. Hej Anonym, ved du hvor meget din vejede? For selv med termometer skal man jo beregne lidt på tiden :-) Hilsen Lise

   Slet
 10. Vi skal have en dejlig dyre kølle 2,5kg fra en biodynamisk rå buk, i aften efter din opskrift, har ændret til rødvin i stedet for cider, og som tilbehør hassel bagte kartofler, grønne asparges omviklet med bacon, og almindeligt vildt sovs og tyttebær syltetøj, til dessert kommer en af gæsterne med hendes specialer, hjemme lavet chokolademousse med vanilje is til, så der er dømt hygge og tunge maver.

  Michael

  SvarSlet
 11. Det ser godt ud - og skal prøves!
  Hvor meget vejede din dyrekølle? Så kan jeg sjusse mig frem til, hvor tidligt den skal i ovnen (med stegetermometer i)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Jeg må være dig svar skyldig, for jeg vejede den ikke. Men med stegetermometerets hjælp skal det nok blive en succes.

   Slet
 12. hvor mange personer vil du skyde på der er kød til i sådan er kølle?

  SvarSlet
 13. Damme det ser lækkert ud jeg planker opskriften jeg har godt nok en krondyr kølle som er noget større så jeg må expamentere lidt med tiden
  Mange Hilsner Henrik Gartneren

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Håber du får vekslet opskriften så den kan bruges :-)

   Mange hilsner
   Malou

   Slet
 14. Hej
  Kan man mon stege stegen dagen før, og så give den de 25 minutter lige inden den skal spises?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej

   Det er muligt - jeg har dog aldrig selv prøvet.

   Slet
  2. OK. Jeg ved ikke om jeg tør satse... :-)

   Slet
 15. Hej Malou
  Jeg har også lavet dyrekølle langtidsstegt af flere omgange med stor inspiration og succes her fra din blog.
  Har du nogen erfaring med at lave/forstege en kølle "hjemme", for derefter at fragte den et par timer og give den det sidste et nyt sted?
  Mvh
  Lasse

  SvarSlet
 16. Hej Malou
  Jeg har også lavet dyrekølle langtidsstegt af flere omgange med stor inspiration og succes her fra din blog.
  Har du nogen erfaring med at lave/forstege en kølle "hjemme", for derefter at fragte den et par timer og give den det sidste et nyt sted?
  Mvh
  Lasse

  SvarSlet
 17. Det ser ud som en fin opskrift der straks må prøves. Jeg har dog en krondyrkølle på 10 kg, og har endnu ikke helt regnet ud hvordan jeg lige gør med den, men det skal da prøves ved først og fremmest at styre efter kernetemperaturen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, dejligt at du kan lide opskriften. Ja, gå efter kernetemperaturen. Men et forsigtigt bud er at den nok skal ha' 10 timer.

   Slet
 18. Dejlig opskrift. Kødet blev helt perfekt.
  Jeg serverede sovsen til - eller sauce fordi jeg kogte den ind til 1/3 - 1/4 (med en kvist rosmarin) og piskede lidt koldt smør i lige før servering.
  Stegen fik cirka en halv time på 190 grader grill med turbogill (en funktion på min ovn der er god til bruning) - fordi de ovnstegte kartofler skulle have den temperatur. Det virker også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, hvor er jeg glad for at høre at det blev en succes. Oh la la, det lyder lavert med sådan en sauce til. Godt at vide. God påske :)

   Slet
 19. Hej Malou.
  Hvor kan man købe den cider henne? Eller er der et andet alternativ i stedet for??

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Line

   Det er en jeg har købt på et marked. Jeg tænker mig at du via Google kan finde frem til en danske forhandler. Ellers kan den erstattes med en tør cider.

   Slet
  2. Jeg brugte et par dåser med sommersby cider - men Harboe's bilige æblecider kan nok også gøre det. Dem var de bare løbet tør for i rema.

   http://harboes.dk/dk/harboe-drikkevarer/product/147

   Slet
  3. Det er ikke sød cider der skal bruges, men tør - og sommersby er jo sød som sodavand. Så hellere bruge hvidvin.

   Slet
  4. Den smagte pragtfuld alligvel :-)

   Slet
 20. Kan man forberede den dagen evt langtids stege den til en kerne temperatur på 50grader også brune den og få kerne temperatur op på 62grader dagen efter.
  Det vil gøre nytårs aftenen noget nemmere.😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Sorry jeg så ikke at emnet var diskuteret før dog uden svar på om det kan lade sig gøre

   Slet
  2. Jeg må være dig svar skyldig, for det er ikke noget jeg selv har prøvet. Men jeg kan ikke rigtig se, hvorfor det ikke kunne lade sig gøre :)

   Slet
  3. Tak for svar Malou.
   Vi prøver så finder vi ud af det.
   I dag 9 timer ved 70 grader max kerne temperatur 50
   I morgen bruning ved 200 grader til max kerne temperatur på 60 grader.
   Hvis det ikke bliver godt er der forret og dessert nytårs aften 😁
   Godt nytår

   Slet
 21. Folie?? Altså som i det der plastikfilm?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, folie - som i alufolie, der kan tåle varme.

   Jeg må vist heller ændre det i opskriften, for der er godt nok mange der stillet det spørgsmål. Der hvor jeg kommer fra, har det bare altid heddet 'folie' (det af plastik hed 'film') - og når det så skal i ovnen, troede jeg det var tydeligt for enhver at det ikke var det af plastik. Men sådan er det jo, når vi kalder ting forskellige navne :)

   Slet
  2. Tak for hurtigt svar. Havde nu heller ikke tænkt mig at lægge film over😆, men ja forskellige navne...

   Slet
  3. Det var så lidt. Det er nu rettet i teksten :)

   Slet
 22. Prøvede opskriften. Desværre var kødet noget rødt og smagte af lever. Men det var dæleme mørt. Det skal det have.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...