torsdag den 19. april 2012

Pommes Anna med parmesan og rosmarin...

Det sidste element af mandagens middag var denne Pommes Anna. Den passede perfekt til min Beef Wellington og portvinssaucen. Det er en lidt tidskrævende kartoffelgarniture at lave - men kan sagtens gøre klar dagen før.

Pommes Anna kan laves på flere måder (høj, lav, rund, firkantet, med og uden tilsat smag) - fælles for dem er at det er tynde skiver af kartofler, bagt i lag med SMØR imellem. Her får du min version med ikke mindre end 30 lag kartoffel.

En af grundene til at valget faldt på en Pommes Anna var at der i denne uge var ikke mindre end 4 poser kartofler af 400 g med fra Aarstiderne. Dem skrællede jeg 3 af og lagde i vand. Der fik de lov til at ligge mens jeg gjorde resten klar.

Traditionelt består krydringen kun af salt og peber - det tillod jeg mig at pille ved. Så der blev fundet lidt hakket rosmarin og masser af parmesan frem.

1½ dl revet parmesan, 2 tsk hakket rosmarin, et godt skud sort peber og en smule salt. Pas lidt på med saltet, for osten er jo salt i sig selv.

Smukt gult økologisk SMØR smeltes. Brug rigeligt - kartoflerne skal confitere (svømme) i det. Og det overskydende hældes bare fra til sidst og kan genbruges.

En kartoffel af gangen tages op og snittes i papirtynde skiver. Jeg bruger min mandolin på den tyndeste indstilling. Man kan sagtens lave skiverne lidt tykkere hvis man har lyst til det. I et smurt fad lægges kartoflerne taglagt med en smule overlapning. Der pensles med SMØR mellem hvert lag og drysses med lidt af parmesanblandingen mellem hvert andet. Ind i mellem tog jeg en spatel og trykkede lagene sammen.

Jeg veksler mellem at lave rækker på tværs og langs af fadet. Det er med til at skabe en stabil Anna som er nem at skære ud bagefter. Jeg havde kartofler til 15 lag.

Inden fadet kommer i ovnen kommer der pres på. Først et lag bagepapir.

Og så et mindre fad ovenpå. Fadet kom nu i ovnen i 1 time på 170°C.

Derefter fjernes først fadet - og bagefter bagepapiret. Pas på, det kan godt hænge lidt i.

Pensl overfladen med endnu et tyndt lag smeltet SMØR og sæt fadet tilbage i ovnen i 30-45 minutter. Skal den serveres med det sammen bagefter kan den med fordel laves godt sprød.

Jeg hældte alt det overskydende SMØR fra og vendte den færdige Anna ud på et fad.

Jeg ville gerne ha' lidt højde på, så jeg skar 2 stykker ud og lagde ovenpå hinanden. Man kan naturligvis lave den højere i et mindre fad, men så skal den ha' meget længere i ovnen.

Mens min Wellington trak efter stegning kom Anna en sidste tur i ovnen. Og så var den lige til at anrette sammen med resten.

Der skulle også en smule grønt til. Ugens kasse bød på denne spæde lilla broccoli.

Jeg delte den i 'blomster' og skrællede stilkene med en urtekniv inden de fik i 30 sekunder i kogende letsaltet vand. De kom straks i koldt vand for at stoppe kogningen og duppet tørre med et stykke køkkenrulle.

Og så var der endelig mad. Uhm, det er simpelthen den ultimative kartoffel - fast i formen og alligevel cremet. Den kan laves så sprød eller blød som man ønsker, her til Wellington foretrækker jeg en mellemting.

Da jeg stod i lære lavede vi tit Pommes Anna til selskaber. Så blev de lavet dagen før i store bradepander som stod i køleboksen natten over - lige klar til at skære ud og varme. Det er en meget taknemmelig kartoffel når man skal køre 100 tallerkenanretninger på en gang.


Og så er det slut med den fancy mad for denne omgang. Det er jo primært hverdagsmad jeg laver og spiser. Det har bare været rigtig sjovt lige at lave lidt at det mere tidskrævende og luksusprægede for en gang skyld.

I dag står menuen 'bare' på pasta med tomatsauce. Ikke hvilken som helst slags sauce - men den her labre sag jeg har fundet hos Signe. Tomatsauce med SMØR? Ja tak!

44 kommentarer:

 1. Som jeg engang sagde til Sif, jeg får sådan lyst til at suse ud i køkkenet og gå igang med det samme! Men forskellen på dengang og nu er at jeg godt tør og også gør det.

  Sikke en inspiration!

  SvarSlet
  Svar
  1. You go girl! Det er simpelthen den bedste feedback en madblogger kan ønske sig.

   Tusind tak :-)

   Slet
 2. Det er vist lige en kartoffel efter min smag. Tusinde tak, Malou, det ser virkelig lækkert og indbydende ud.
  For et par måneder siden fik jeg, blandt andet, Pommes Anna på Sechzehn i Århus og det var den mest triste, grålige, tørre omgang kartoffel jeg længe har fået. Måske du skulle smutte fordi og vise dem hvordan den skal laves lækkert😄.
  God dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg er glad for at du kan lide min version :-)

   Ak ja, det bliver nemt gråt og kedeligt hvis man er nærig og sparer på det gode SMØR - og det er der desværre mange der gør. Det er min holdning at hvis man vil ha' sådan en ting på menuen - så skal den sgu laves ordentligt!

   Ha ha, tror ikke deres kok vil bryde sig om at blive belært af en cater :-)

   Tak, også god dag til dig.

   Slet
 3. Hvor lyder det lækkert, Malou! Vi har lige investeret i et mandolinjern, og det kan passende prøves på din opskrift her! Varme klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Åh ja, det var en god ting at lave på et nyt mandolinjern.

   Varme klem

   Slet
 4. Uhm, det er jeg nødt til at prøve at lave.. "bare pasta og tomatsauce" er nu også godt :) især med dine skønne opskrifter.
  Elsker nu mest af alt hverdagene :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Ha ha, ja - det er også godt. Aww, tusind tak :-)

   Her er det også hverdagsmaden der fylder mest.

   Slet
 5. Supper lækkert, skal lave dem. Nyder din opskrifter hverdag.

  SvarSlet
 6. Rigeligt med smør - også jeg er en stor smørso. Nu tør jeg godt selv gå i gang med Pommes Anna - tak for udførlig vejledning - tror selv JEG kan finde ud af:-).

  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at møde endnu en SMØRso :-D

   Tusind tak, det er lige til at gå til hvis man bare er lidt tålmodig med alle de lag. Pøj pøj med projeket :-)

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 7. Hvor lyder de bare lækre. Jeg elsker både kartofler, parmesan og rosmarin. Så det er jo bare at få dem lavet. Mange tak for inspirationen.
  m.v.h.
  Ulrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Det er også ene gode sager der er i - håber de smager dig. Velbekomme, jeg er rigtig glad for at du kan finde inspiration her.

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
 8. Kære Malou
  Mmmm... pommes anna. Det er jo nærmest yndlingskartoffelretten i min bog. Jeg laver dem normalt bare helt traditionelt, men din udgave med parmesan og rosmarin lyder så fantastisk, at jeg bestemt må prøve det næste gang.
  Kh Nadia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nadia

   Jaha, lige mine ord: uhmmmmm.... :-D

   Den er så god i sig selv at det ikke er nødvendigt at pille ved den - fik bare lige lyst til lidt spræl. Drømmer også om en version med et snert af røget paprika. Og så den rigtigt perverse udgave - med andefedt.

   Kh Malou

   Slet
  2. Haha, glæder mig til at læse om udgaven med andefedt :)

   Slet
 9. De ser altså for lækre ud... har aldrig prøvet at lave dem, men med din vejledning ser det jo pærenemt ud;-D

  I øvrigt jeg er en af dine trofaste læsere, og kan kun sige stor applaus til dig ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   ja, det skulle være til at finde ud af hvis du bare følger vejledningen ;-)

   Aww, hvor er du sød. Bedre feedback kan jeg ikke ønske mig ;-D

   Slet
 10. Tak for en god blog og en lækker opskrift, nytårs kartoflerne er nu snart på vej i ovnen og så slog det mig.... hvor ville jeg dog ønske at flere huskede at skrive om der er tale om varmluft eller ej. Der er jo kæmpe forskel på 1 time ved 170○c varmluft eller 1 time ved 170○c alm ovn. Hmm jeg satser på ikke varmluft og smider dem i ovnen og ser hvad der sker....

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Her på bloggen er det altid alm ovn, med mindre andet er nævnt - og sådan tro jeg godt du kan regne med det er de fleste steder.

   Slet
 11. Hej! Är sugen på att prova ditt recept. Men vad rekommenderar du för potatis? Bakpotatis? Alltså mjölig eller fast? TACK!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej :-)

   Det var dig der sendte en mail også, ikke? Håber du kunne bruge svaret :-)

   Slet
 12. Osse jeg har brugt de sidste par timer på at rive kartofler og lægge i lag - nu står de i pres i køleskabet og venter til nytårsmiddagen i morgen. Glæder mig og håber resultatet bliver godt. Det lyder ihvertfald totalt lækkert.
  Kærlige hilsner fra endnu en smørso ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, dejligt - det er nu sådan en dejlig kartoffel at lave i forvejen. Du skal dog bage dem samme dag som du samler den - ellers ilter kartoflerne og bliver trælse at se på.

   Håber den blev god :-)

   Slet
 13. Kan man bruge bagekartofler?

  SvarSlet
 14. Hvis jeg først skal bruge dem dagen efter, bager du dem så først den time med et fad oven på og derefter de 30-45 uden inden du stiæler dem på køl til dagen efter? Og stiller du dem i pres natten over?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, bager dem helt færdige under pres på dag 1 - og skærer blot ud og varmer på dag 2.

   Slet
 15. Hvis min Pommes Anna gerne vil falde fra hinanden når jeg skærer ud - hvad har jeg så gjort forkert?

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er den enten ikke mør nok - eller har ikke været nok i pres.

   Slet
 16. De ser bare så lækre ud, så det er da lige dem jeg skal lave til nytår :-) Hvor længe ville du give dem hvis de skal have den højde de har som når du sætter to sammen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Det kan jeg desværre ikke udtale mig om, da jeg ikke har prøvet. Men den skal nok bage lidt længere. Du må prøve dig lidt frem ;-)

   Slet
  2. Jeg tager den på gefühl ;-) Tak for svar :-)

   Slet
 17. Super inspirerende. Tak 💐

  SvarSlet
 18. Hejsa...

  Så er vores nytårs "kartoffel fundet"
  Den Sauce du har bruge, har du en opskrift på den?? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Wee, dejligt - håber den falder i god jord. Det kan du tro - de røde ord i teksten er links. Der er link til saucen i 2. linje ;-)

   Slet
 19. Hvor mange personer er opskriften til?

  SvarSlet
  Svar
  1. Bum bum, 4-6 personer vil jeg sige - det er kun meningen man skal ha' et lille stykke. Det er alt for voldsomt ellers.

   Slet
 20. Tak for svar! Hvor stor et fad har du lavet portionen i? - bare ca? Så kan jeg ligge lidt til da vi bliver 6 voksne der elsker pommes anna :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha, det er et lillebitte fad. Du kan med fordel gange godt op ;-)

   Slet
 21. Er igang med at lave denne opskrift, som skal serveres imorgen, skal smøret så hældes fra efter de 30 min i ovnen uden pres, eller skal jeg lade det blive ved, sætte den i Pres og i køleskab natten over?

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...