torsdag den 26. april 2012

Koldskål med lakrids og citron...

I forbindelsen med testningen af de nye kammerjunkere udviklede jeg denne forfriskende koldskål med et snert af lakrids og citron.

Den er nok ikke for alle smagsløg - og helt sikkert mere egnet til dessert end et mellemmåltid.

Så nåede jeg endelig dertil hvor jeg har lagt min skræk for rå æg på hylden. Der findes stort set ikke salmonella i Danmark længere - og da jeg kun køber dem økologisk tør jeg nu godt at lave koldskål med upasteuriserede æg. Vil du ikke tage favntag med rå æg så brug et bæger pasteuriserede æggeblommer i stedet for.

1 æg piskes luftigt og skummende med 4 spsk lakridssirup fra Karlsen's (købt på FoodExpo). Den er noget tyndere end den søde sirup fra Johan Bülow, så bruger man den bør man nok opløse 1½ spsk i 2 spsk vand inden det piskes i ægget.

Jeg kom revet citronskal i fra ca ½ citron + 5 dl kærnemælk. Koldskålen fik lov til at trække et par timer på køl inden servering.

Det er en liflig koldskål med en særpræget, men meget forfriskende smag. Jeg inviterede Max ned på en portion - og han lappede det henrykt i sig, det var lige noget for ham. De almindelig kammerjunkere var desværre ikke noget for mig. De er alt for søde og porøse. Men jeg vil sige at jeg nemt kunne finde på at spise dem som småkager, for de ville være super gode til en kop te eller et glas mælk.

Jeg ved godt at der bliver lavet meget is her på bloggen i tiden. Det er blevet til hele 26 opskrifter i alt på de 3 år Klidmoster.dk har eksisteret - og af dem, hele 7 siden jeg fik min ismaskine først i februar. Og der er mere is på vej - jeg har nemlig været inde og hente nye forsyninger i dag. Det bliver fersken, brombær og muligvis rabarber. Desuden tester jeg lige nu opskrifter på hjemmelavet kondenseret mælk. Det ville være dejligt at kunne lave det selv, for så kan jeg lave en 100% hjemmelavet og økologisk is.
Link
I morgen skal jeg lave desserten (igen) til opskriftskonkurrencen hos Arla med hytteost. Den skulle gerne sidde lige i skabet denne gang, for nu er den blevet finpudset af 3 omgange. Forretten er færdig og klar til at sende ind - og så mangler jeg kun hovedretten. Jeg skal bare lige ha' fat i det helt rigtige stykke kød først. Det skal sendes ind inden d. 15/5, så der er lidt tid at løbe på endnu. Det kommer til at koste alle mine kræfter i morgen, så der skal ikke laves aftensmad. I stedet skal jeg ha' sushi fra Sashimi på en Sweetdeal. Max kommer på besøg i morgen aften da jeg skal på farten lørdag. Så kan han jo passende hjælpe mig med at spise sushien og testsmage desserten.

22 kommentarer:

 1. Bliv endelig ved med at find på flere is-opskrifter. Min ismaskine skulle jo nødig komme til at kede sig. Lige nu står der 12 bøtter is i min fryser og hygger sig indtil konfirmationen på søndag. Jeg har produktudviklet lidt på et par stykker af dem. Hindbærisen har fået tilsat marcipan med skovbær og hvid chokolade, og bananisen er pimpet op med lidt Toblerone, der lå og kedede sig i køleskabet.
  Jeg kan købe kondenseret mælk mindre end 100 m herfra, så jeg er altid klar til at prøve en ny opskrift :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du står klar til at aftage flere is-opskrifter. Der er en med rabarber på vej ;-)

   Mums, det lyder som lækre tilføjelser. Håber de kommer til at bringe lykke i morgen. Tillykke til konfirmanden.

   Åh, det er dejligt at du har det inden for rækkevidde. Jeg skal prøve at lave det selv i morgen og er noget spændt på hvordan det kommer til at blive.

   Slet
 2. Jeg vil forfærdelig gerne smage den koldskål. Naaam, hvor lyder den lækker! (Og så er jeg lige inde i en lakridssirup-periode, hvor jeg slet-slet ikke kan få nok af det) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Den smager simpelthen også bare så godt. Du kan også lave den med lakridspulver. Ikke få nok af lakrids? - I hear you ;-)

   Slet
 3. Uhm, det var en ny måde at få koldskål på, tror liiige det skal prøves :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Håber du kan lide den - den er frisk og god på en varm dag :-)

   Slet
 4. Spændende koldskål. Tror den skal være en overraskelse på en sommerudflugt med familien :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Uh, god ide - håber den smager jer :-)

   Slet
 5. mums! er en KÆMPE fan af lakrids, og idéen med at komme lakrids i koldskålen, havde slet ikke strejfet mig.. den her opskrift må jeg bare prøve!

  Har fulgt dig længe efterhånden, men har nu fået min egen blog, som jeg håber du vil kigge forbi.

  http://missnynne.blogspot.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg er glad for at du kan lide opskriften :-)

   Sikke en dejlig blog du har startet. Der er allerede mange lækre sager ;-)

   Slet
 6. Held og lykke med opskrifterne til Arla konkurrencen. Du fortjener at vinde.
  Jeg tør nu ik´ lige droppe min æggefobi endnu.

  Efter at have læst om alle dine lækre isforsøg, har jeg tigget min mand om en ismaskine, men han er bange for, at den fylder for meget.... han er inspireret af Brd. Price´s Jeg håber da, at man kan få den i lidt mindre udgave ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, hvor er du sød. I går var jeg lige ved at droppe alle planer om at deltage. Det er jo halvdyrt at udvikle opskrifter nå de så kikser ;-)

   Det er også MEGET grænseoverskridende for mig at bruge rå æg - men nu skal det altså prøves!

   Uh, man kan skam få ismaskiner i mange forskellige størrelser - se bare her. ;-)

   Slet
  2. Velbekomme, håber I kan blive enige om en :-D

   Slet
 7. He, ja du laver en god del is! Men bliv endelig ved! Så snart økonomien og køkkenpladsen er der, så skal jeg have en ismaskine. Og så er det jo altid rart med inspiration til isen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Der er en ny is med rabarber på vej.

   Åh, den bliver du glad for. Men pas på, når man har fået sådan en vil man lave is hele tiden ;-)

   Slet
 8. Ej, hvor jeg håber ismaskinen bliver min tl min fødselsdagen! Forresten er jeg spændt på at høre, hvad du siger til Sashimi - er det den sweetdeal med 19 stykker? Den fik vi nemlig i lørdags og var lidt skuffet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg krydser fingre for at du får dit ønske opfyldt ;-)

   Det er nok den samme menu - dog fik vi 36 stykker. Super sushi! Eneste kritikpunkt var at der skulle ha' været 2 gunkan med lakserogn - men de var skiftet ud med tofu-lommer med ris. Hvad skuffede dig?

   Slet
  2. Vi havde bestilt en menu - hvor det kun var laks som indgik. Det var for blødt, der manglede simpelthen lidt knas i det grønne. Fisken var lækker, men det var bare kedeligt at se på - intet som det i fik (kan jeg se nu).

   Slet
  3. Æv, det lyder trist. Jeg ville ikke turde at bestille lutter laks - blev det ikke for fedt til sidst?

   Ak ja, der skal godt med knas til. Kender godt fornemmelsen når det bliver 'for blødt'.

   Det vi fik var virkelig godt - og virkelig pengene værd ;-)

   Slet
 9. Salmonella sidder jo heldigvis ikke inde i ægget, men kun på skallen. Den smitter ægget i det sekund man slår hul på det. Et godt trick er at putte ægget i en kop, koge vand og hælde det over ægget mens det stadig koger, og straks hælde det ud igen. Jeg gør det af et par omgange, selvfølgelig med koldt vand over imellem så det ikke koagulerer. Så er man næsten sikker på at undgå salmonellaen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det er et super godt trick - det benytter jeg mig også af hvis jeg af en eller anden grund ikke kan få økologiske æg.

   Tak fordi du lige mindede mig om det :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...