mandag den 21. juni 2010

Rabarber Galore...

Smagen af sol, sommer og idylliseret barndom. Sødme, syre, aroma og tekstur. Rabarberne har det hele i rigt mål. Tine gav mig en favnfuld nyhøstede med hjem som jeg kombinerede med et bundt fra ugens kasse. Wow, der var mange - hvad skulle jeg dog stille op med dem? Heldigvis havde jeg findet et par idéer rundt omkring i blogland, så det var bare med at gå i gang.

Det blev både til saft, sirup, mos, relish, bagt kompot og en pose til fryseren.

Jeg snittede de fineste og tyndeste til den bagte kompot (th). Forrest dem til relish, det er nogle lidt større stilke som jeg har skrællet, da jeg gerne vil undgå for grove fibre. Til saften brugte jeg de groveste, snittet i tynde skiver + skrællerne. Og dem der bare skulle fryses var sådan lidt af hvert.

Opskriften på saften har jeg fundet her hos Piskeriset. Jeg justerede lidt efter min frugtmængde og tilsatte en 'tom' vanillestang.

700 g rabarber
350 g rørsukker
1,4 L vand
10 kardemommekapsler
1 'tom' vanillestang, klippet i små stykker
1 dl friskpresset limesaft

Jeg havde hovedet under armen og blandede det hele sammen og satte det over at koge. Bagefter kom jeg i tanke om at limesaften først skal i når saften er kommet af varmen, men nu var det ligesom for sent.

Saften koger ca 5 minutter og tages af varmen. Den skal stå og trække til den er helt kold og de forskellige ting har taget godt smag af hinanden. Gryden stod først i 1 time på altanen, men det battede ikke nok - så den kom i en balje med koldt vand for at køle hurtigere ned.

Saften sies gennem en fintmasket si og så er den klar til at komme på flaske. Jeg gemte 'mosen', den kunne jeg spise noget af til morgenmad blandet op med lidt skyr. Saften blev delt op i 3 portioner. Jeg fik det fif af Zette at hælde saft på en tømt sprutflaske, så det prøvede jeg. Resten blev fordelt i 2 sodavandsflasker, ca 4 dl i hver. De kom straks i fryseren, så der er saft til senere. Den kan nemlig kun holde sig ca en uge på køl og det ville være ærgerligt at skulle smide noget ud hvis det ikke nåede at blive drukket.

Relishen er kraftigt inspireret af en opskrift jeg fandt her hos Marie Melchior. Jeg valgte dog at udskifte nogle af krydderierne og ingredienserne.

300 g rabarber
½ dl rørsukker
½ dl eddike (jeg brugte bare alm lagereddike)
1 tsk anisfrø
1 tsk brune sennepsfrø
6 kardemommekapsler

Det hele simrer under låg ved svag varme i ca 30 minutter. Smag til med lidt salt og godt med friskkværnet peber. Kommes på at lufttæt skoldet glas. Jeg forestiller mig at den skal spises til indisk mad når jeg kommer hjem fra Roskilde.

Den bagte kompot og sirupen laves i et hug. 500 g rabarber vendes med 250 g rørsukker og kornene fra ½ vanillestang. Bages i ovnen ved 160°C i 20-25 minutter. Rør forsigtigt rundt af og til, men pas på når sukkeret er ved at smelte helt - frugen skal beholde formen, ikke koge ud til en mos.

Når rabarberne er møre, fiskes de op af sukkerlagen med en hulske og køles ned. Sukkerlagen sættes tilbage i ovnen indtil den ønskede konsistens er opnået. Den kommer på på glas og stilles på køl.

Puha, sikke en omgang. Jeg var helt død bagefter. Men nu har jeg mange lækkerier i køleskabet og fryseren. Har lige nuppet et glas af saften - wow, det er en smagfuld oplevelse. Der er vist ingen fare for at det ikke bliver drukket inden det bliver dårligt.

21 kommentarer:

 1. Uhhhmmmm, rabarber. Det er så sommerdejligt. Godt du kunne bruge rådet. Jeg må dog lige sige, at je har en decideret saftkoger, hvilket nok gør min saft mere kogende end når den har været gennem sigten - men jeg håber, det alligevel virker med sprutflasken for dig

  SvarSlet
 2. Overdådigt med alle den rabarber, flot du har lavet det hele, det ser lækkert ud!

  SvarSlet
 3. Det lyder vanvittig lækkert, men sikke et arbejde - jeg kan godt forstå, at du var halvdød bagefter! For mig er rabarber også idylliseret barndom :-)
  Varme solskinsklem fra Nordsjælland!

  SvarSlet
 4. Kære Malou
  Hvor fantastisk. Jeg er lige kommet hjem med et stort bundt irsk rabarber fra det farmers market, jeg besøgte igår. Dejligt med masser af inspiration. Leger med tanken om rarbarberis. Det tror jeg, jeg vil prøve en af dagene :)
  Kh Nadia

  SvarSlet
 5. Mmmmm... rabarber. Jeg elsker rabarber. Og skal da vist lige ha' lavet en "ovn-kompot" og lidt sirup her en af dagene.
  Jeg har i øvrigt en fantastisk opskrift på rabarber-sorbet. Måske jeg skulle smide den på bloggen en af dagene.

  SvarSlet
 6. Uf, altså, alle dine dejlige opskrifter :-D

  Man (jeg) kan jo slet ikke nå det hele, men urtesaltet skal jeg i hvert fald have lavet. Kan det holde længe? Det kan det vel, hvis urterne er tørrede godt nok?

  SvarSlet
 7. Mums. Der er mange himmelske muligheder med de lange sure røde stængler ;-)

  SvarSlet
 8. Hæhæ, sikke mange lækre ting du har haft gang i! Rabarber er bare så godt!

  SvarSlet
 9. Uhm det ser sørme skønt ud:-)

  SvarSlet
 10. Hej Zette

  Oh yes, det var lige i skabet :-)

  Havde jeg ikke fibro ville jeg også hælde den varm på flaske - men jeg tør sgu ikke stå med det varmt så dumme som mine hænder er.

  SvarSlet
 11. Hej Kimm

  Tak skal du ha', jeg er også godt tilfreds med rovet.

  Kom lige til at købe et kæmpe bundt til fryseren i dag :-)

  SvarSlet
 12. Hej Madame

  Tak :-)

  Ja, det var et større arbejde end jeg lige havde forventet. Men nu kan jeg slappe lidt af og nyde de lækre sager.

  Åh, er det ikke bare en af de ting man vil huske altid som det skønneste fra barndommen :-)

  Varme klem

  SvarSlet
 13. Kære Nadia

  Jeg glæder mig til at se hvad du finder på. Is lyder som en skøn ide. Jeg leger selv lidt med en sorbet - men kan ikke helt finde ud af om der skal æggehvider i.

  Kh Malou

  SvarSlet
 14. Hej Pia

  Ja, det er nu du må i gang - de begynder at blive for grove fra nu af. Uh, det ville være skønt med en opskrift på sorbet :-)

  SvarSlet
 15. Hej Ellen

  Ha ha, tak skal du ha' :-)

  Hvis urtesaltet bliver tørret godt i ovnen kan det holde sig i flere år. Man siger som tommelfingerregel at urter skal bruges inden for et år, men saltet øger holdbarheden markant.

  SvarSlet
 16. Hej Ditte

  Tak skal du ha' :-)

  Ja, der kan lokkes mange ting ud af dem. Det er dejligt med lidt i fryseren.

  SvarSlet
 17. Hej Piskeris

  Tak skal du ha' :-)

  Jeg tror sørme at jeg er blevet nyforlibt i rabarber :-D

  SvarSlet
 18. ER meget beæret over at du er inspireret af min relish. Glæder mig til at prøve din version.
  KH
  Marie

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...