tirsdag den 15. december 2009

Madam Mangors vaniljekranse...

Vaniliekranse har for mig altid været en lidt ligegyldig småkage. Industrifremstillet er den ligefrem en pine at klemme ned, så hellere undvære. Men jeg fik en stor åbenbaring i Den Gamle By i fredags. Her kunne man hos bageren købe store vaniliekranse bagt efter Madam Mangors gamle opskrift. Det er de bedste vaniljekranse jeg nogensinde har smagt, så dem måtte jeg altså selv prøve kræfter med:

Opskriften er Madam Mangors originale, dog undlader jeg de foreskrevne 15 gram bitre mandler. Dejen æltes sammen af:

500 g mel
1 æg
375 g smør
250 g sukker
½ stang finthakket vanilje (eller marven fra en hel)
250 gram søde mandler (meget finthakkede).

Jeg brugte marven fra en saftig, fed polynesisk vaniljestang. Den 'tomme' stang gemmer jeg og kommer i min julerødkål.

Dejen bliver rustik pga af mandlerne. Man kan jo smutte dem, hvis man gider - det syntes jeg bestemt ikke er nødvendigt. Lad dejen hvile på køl i mindst 1 time.

Tril dejen til tynde stænger der formes til kranse med et stort hul i midten.

Bag dem langsomt lysebrune ved 180°C, ca 6-7 minutter. Afkøl og opbevar i lufttæt beholder. Jeg var ude hos Sif i går til te og hygge. Jeg tog lidt vaniljekranse med og de blev godkendt med nyde-lyde af bagerdamen selv. Større anerkendelse kan en småkage vist ikke opnå. 

7 kommentarer:

 1. Årh mand, de er fine! Og dem fra DGB var jo ganske ovenud fantastiske. De her må være lidt bedre endnu, de er jo fra selveste Klidmosterens hånd!

  SvarSlet
 2. Jeg har en gammel kødhakker , som kun bruges til vaniliekranse og den driller hvert år !
  Og jeg har aldrig tænkt på at rulle dem i hånden.....
  Tak :-)

  SvarSlet
 3. Kære Malou

  Julemoster - det er bare det helt rette navn til dig!! Du får godt nok julet totalt igennem. Jeg havde egentligt ikke tænkt mig at bage vaniliekranse, men med den opskrift, så får jeg virkelig lyst til det.
  Er det til at finde bitre mandler nogen steder?
  De er super flotte dine kranse!!
  Knus Hanne

  SvarSlet
 4. Jeg har også undret mig over de bitre mandler - det lyder ikke som om du har brugt dem i dine vaniliekranse. Har faktisk aldrig bagt en småkage i mit liv, men jeg overvejer MEGET KRAFTIGT at bage disse søndag, så jeg kan servere dem til kaffen juleaften.

  SvarSlet
 5. @Ibs - *bukker* Tark, de smager nøjagtig som Madam Mangors. Åh, smiger virker - hvis der er flere tilbage efter gæsterne i dag må du gerne smage ;-)

  @Miri - Velbekomme :-) Jeg har aldrig bagt den før, netop fordi jeg ikke har en kødhakker. Så det her er en super god løsning :-)

  @Kære Hanne - Ha ha, ja det er ikke det værste navn. Det er Sif der har fundet på det :-) Uh, du skulle prøve dem her, de er SÅ gode. Mon ikke man kan få bitre mandler i helsekost butikker? Jeg undlader dem bare. Tusind tak :-)

  @Anonym - Nej, jeg kan ikke så godt lide de bitre - så jeg springer dem bare over. Uh, du vil ikke fortryde det hvis du bager dem. De er skønne :-)

  SvarSlet
 6. Havde egentlig en aftale med mig selv om at jeg kun skulle bage jødekager, men da jeg så disse omdirigerede jeg lidt!! hehe, de er jo fabelagtigt gode. Og elsker at man ikke behøver smutte mandler og alt muligt.
  Jeg sprang de bitre mandler over og brugte en hel fed vanillestang som jeg blendede. De blev kørt igennem kødhakkederen og fik de fineste stjerne riller...MUMS, blev til 4 plader og de er næsten allerede væk...så må nok nå en omgang mere imorgen til juleaften. Tak for skøn blog og fantastiske og inspirerende opskrifter!!!! Glædelig Jul, Ann

  SvarSlet
 7. Hej Ann

  Jeg bagte endnu en omgang juleaftensdag og brugte dit tip. Så der kom lige en vaniliestang i blenderen sammen med sukkeret.

  Tak for de pæne ord, jeg er glad for at du kan lide min blog :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...