fredag den 11. december 2009

ABC i ord og billeder: L...

Petunias billedleg ABC er i denne uge nået til L. 

Mit L bliver hele tre ting: Lam, Linser og Længsel.

Lammet først. På min top-3 over livretter ligger lammekølle. Jeg er jo vokset op på en fårefarm og har gnasket lam hele min barndom. Nu er tiderne skiftet, jeg er voksen og ordentligt lammekød er dyrt. Men når vi virkelig skal ha' noget lækkert (der ikke er bøf) så kommer der lammekølle på bordet. I mange år fik vi endda lam juleaften, for jeg kunne ikke holde højtiden ud og ville gerne lade som om det slet ikke var jul. 

Den her lamsebamse er fra påske. Krydderurter, hvidløg og citron legede med.

Efter en tur i ovnen i en stegepose, var lammet smørmørt og lækkert. Åh, det skal jeg vist lave snart igen!

Og så er der linserne. Den ultimative hippieføde. Jeg fik mit kælenavn 'Klidmoster' fordi jeg elsker kikærter og linser. Glem alt om udkogte, melede, uappetittelige grønne linser. Her er det den fine sorte slags det drejer sig om.

Belugalinser er vejen frem hvis man gerne vil forsøge sig med linser. En fremragende 'begynderlinse' der hverken er melet eller har sej skal. Kog dem i 10 -12 minutter i letsaltet vand og brug dem i gryderetter, salater eller som tilbehør i stedet for ris eller bulgur. 

Her er de marineret i en olie/eddikemarinade mens de var lune. Når de er kølet af, vendes linserne med fintsnittede grøntsager. Og vupti - en sund og mættende salat for både carnivorer, vegetarer og veganere. Der kan med fordel vippes feta i tern og tomater i også. Det er det pureste guf.

Og til sidst L for Længsel. Jeg har haft en længsel efter at få en god jul. At det ikke bare var noget der skulle overståes. I år har jeg endelig fundet ind til kernen af mig selv og fundet den ægte juleglæde. Så nu får den for fulde gardiner. Der bliver julet igennem i hæsblæsende tempo. Der er blevet lavet hjemmelavet julefrokost, konfekt, julebag og jeg skal komme efter dig. Jeg vil så gerne starte nogle nye traditioner som jeg kan glæde mig over i fremtiden, så jeg prøver nogle ting af. Et juletræ pyntet med sort pynt og hugtænder (yes, det holder) og nu også et peberkagehus.  

Jeg har brugt hele min søvnløse nat på at lave det og er faktisk ret stolt. Det bliver bestemt en tradition fremover at bage sådan et. Øvelse gør mester, men det her var bestemt ikke noget dårligt 1. forsøg. Der kommer en vejledning en af dagene.

Min pakke i pakkekalenderen i dag er en fancy krydderblanding til glögg. Det blogger jeg om d 18/12 når vi skal ha' gæster. Nu vil jeg gøre mig klar til at skulle til julemarked i Den Gamle By med en flok kagedåser. Åh, glade dejlige jul - tak fordi du kom tilbage til mig!

Se andre bidrag med L her.

24 kommentarer:

 1. Blev hungrig av att titta och läsa i din blogg idag.
  Pepparkakshuset är riktigt fint.
  Härligt inlägg.
  Trevlig helg!

  SvarSlet
 2. Hvor er det blevet flot, det hus!

  Og skønt at høre om dit julehumør :-)

  SvarSlet
 3. Min mave kommer sørme til at rumle. Jeg må igang med min lasagne a la Bibo. ;) Godt indlæg for L.

  SvarSlet
 4. Nå ble jeg sulten igjen enda jeg spiste middag for litt siden. Det pepperkakehuset ditt er helt fantastisk flott!!! Kjempebra!

  SvarSlet
 5. For et stilrent og skikkelig laget pepperkakehus. Imponerende. Og så flott at du finner og lager den julestemningen som passer for deg.

  SvarSlet
 6. Jeg er vildt imponeret af dit første forsøgs peberkagehus! Det er en enkelt gang lykkedes mig at komme så vidt som til at bage delene til ét, men jeg har endnu aldrig fået lavet et egentligt kagehus - det må jeg have til gode til engang når jeg bliver bedstemor og kun skal have (børne)børn i huset for sjov og når jeg har lyst.

  SvarSlet
 7. Dejligt, dejligt indlæg!
  Belugalinser er jeg osse vild med. De smager nam nam :P
  For dæwlan en flot kagehus - du er sgi prof!!! Gad godt se dit træ, det lyder ret fedt ;)

  SvarSlet
 8. For et flott pepperkakehus! Lam og linser var et godt valg - begge deler er nam!

  SvarSlet
 9. WAUW! Hvor er dit peberkagehus flot. Og sikke da et tålmodighedsarbejde - det er vist ikke noget for mig ;-).

  Ha' en dejlig weekend!

  SvarSlet
 10. Det ser bare superlækkert ud mmm. Tak for at dele det med os. Hav en god week-end.

  SvarSlet
 11. Dit hus er godt nok smukt! åh det bringer bare julestemningen frem :) de lyder spændende de der beluga linser, de må prøves!

  SvarSlet
 12. Ååå for en lammestek...

  Og det pepperkakehuset var utrolig flott! det må du være stolt av! :-)

  SvarSlet
 13. å være med på dette abc i bilder er ikke for folk som slanker seg...en blir jo sulten hele tiden....LEKKERT . F

  SvarSlet
 14. Lammekølle er noget af det bedste, jeg ved. Linser er jeg ikke rigtig kommet i gang med at spise.

  SvarSlet
 15. Jeg blev glad af at læse - og hvor er huset fint.

  SvarSlet
 16. Vi fik lam i tirsdags - det er en af mine absolutte farvoritter. Men din linseret ser altså også forrygende ud. Jeg holder af linser, men kender ikke denne type - skal prøves! Jeg ønsker dig en velsignet jul!

  SvarSlet
 17. Jeg har aldrig prøvet, at lave en kagehus - og jeg tør da næsten ikke begive mig ud i det efter, at have set dit. Det er for vildt. Dit navn burde være klidkagehusmoster - jeg er dybt misundelig over dine evner. Hilsen Bente

  SvarSlet
 18. Hej søde Malou,
  Åååh jeg bliver helt sulten af at kigge på det billede af dit lam. Uhhm.. Forsøgte mig igen med peberkagehuset. Efter selv at have prøvet at rulle ud og bage delene, tager jeg hatten af for din huskonstruktionsevner. Lad os bare sige, at havde mit været til den virkelige verden, var det vist ikke blevet godkendt. Det er virkeligt svært at få dem lige.
  Kh Nadia

  SvarSlet
 19. Hvis du har tid og lyst, ligger der en lille udfordring til dig på min blog ;-) .

  SvarSlet
 20. Linser er jeg helt ukjent med. Men lam har jeg såvidt begynt å like i voksen alder. Kjempeflott pepperkakehus du har laget. Ha en flott uke!

  SvarSlet
 21. @Maria - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Piskeris - Tusind tak :-) Åh, det julehumør bobler så dejligt i maven.....eller måske er det konfekten ;-)

  @Bibo - Tak skal du ha' :-)

  @Sommertid - Tak skal du ha' :-) Du må i krig med linserne.

  @Petunia - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Turid - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg har også virkelig gjort mig umage med det.

  SvarSlet
 22. @Ea - Tusind tak :-) Uden at lyde alt for hovskisnovski, så var det altså ikke særligt svært at lave. Det tog bare lang tid. Jeg er sikker på at dine kommende børnebørn vil elske sådan et hus!

  @Bibbi - Åh, ja - det er bare de lækreste linser. Tusind tak skal du ha' :-) Jeg MÅTTE bare prøve at lave sådan et hus. Der skal nok komme et billede af træet på snart.

  @Lise - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Bente - Tusind tak skal du ha' :-) Du kan tro det var et pillearbejde, men jeg elsker den slags udfordringer.

  @Anja - Tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 23. @Line - Tusind tak skal du ha' :-) Det er bare de skønneste linser.

  @Linsky - Tusind tak skal du ha' :-) Ja, du kan tro at jeg er meget stolt af det!

  @Living next to me - *fnis* heldigvis feder det ikke at læse med. Tusind tak :-)

  @Henny - Lammekølle er også noget af det bedste :-) Du skulle tage at prøve med de her linser, de er skønne.

  @Signe - Tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 24. @Tro Håb og Kærlighed - Åh, ja lam er et hit. Linserne er nu heller ikke tossede. Tak, i lige måde :-)

  @Bente - Det er altså ikke så svært hvis man bare er omhyggelig. Tusind tak skal du ha' :-) Klidkagehusmoster kommer straks på listen over mulige navne!

  @Nadia - Hej Søde, ja lam er bare så lækkert. Tusind tak :-D Så du vil ikke blogge om dit hus? Man kan altså også skære det forsigtigt til når det er bagt.

  @Bente - Ja tak, jeg vil meget gerne lege med. Jeg skal bare lige ha' det til at passe ind :-)

  @Qehenne - Du skulle prøve de her linser, de er dejlige. Tusind tak :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...