onsdag den 9. december 2009

Guf og hjemmekogte lakridskarameller...

Åh, sikke en lang dag. Nu er jeg endelig færdig med dagens projekter og kan sidde lidt ned inden jeg skal sove. Jeg er håbløst bagefter med at blogge, besvare kommentarer (74 stk) og læse indlæg i blogland. Det håber jeg at jeg får mere tid til i morgen. 

Dagens pakke fra pakkekalenderen var et lille glas appelsin/kanel marmelade. 

Det aflivede jeg med det samme. Uh, det var lækkert og julet. Det er rigtig sjældent at vi har hvidt brød i huset, men lige i dag var der en rest.

I går fik jeg nemlig et flip. Jeg MÅTTE bare ha' hvidløg i store mængder. Det skulle det modsatte af julemad på bordet. Så der blev købt lidt auberginepuré, oliven og kikærter på dåse til en omgang hummus. Puha, auberginepuréen var fedtet og kedelig - der skulle førstehjælp til, hvis den skulle blive spiselig. Men et kunstigt citronåndedræt og et skud hvidløg gav den nyt liv. Jeg lavede en hurtig hummus af 1½ ds kikærter med tahin, hvidløg, citron, spidskommen, chili og tykmælk, for at spare på olien. Vi fik store klodser af brød og et par gode stegte øko pølser til. Åh, det var godt. 

I dag har jeg haft en veninde til frokost og hygge. Jeg lavede posekylling med en masse grøntsager. Det var alt-i-en, så der kunne være godt med rester til aftensmaden. Jeg brugte 15 kartofler, 4 pastinakker, 3 porrer og 4 gulerødder samt ½ ds kikærter. Grøntsagerne kom i en gigant stegepose sammen med ½ L hønsefond og en kylling (fra Aarstiderne) krydret med urtesalt og friskkværnet peber + 2 laurbærblade. Hele herligheden fik 1 time på 200°C. Stegeskyen blev hældt fra, jævnet og serveret til som sauce. Nem og hurtig mad. Senere pillede jeg skroget og kogte en fond på det. I morgen vil jeg lave en purésuppe af de sidste grøntsager og lidt fond. Det er fedt at kunne få 3 måltider til 2 pers ud af 1 kylling. 

Til aftensmad fik vi så kold kylling og rester fra i går. Max havde fundet et glas blandede øko oliven i den lokale og de var SÅ smukke i farverne. 

Og så skulle der altså jules lidt alligevel. Vi får alle rollespillerne + kærester/hustruer på besøg d 18/12 og der skal jeg jo diske op med et eller andet. Hos Anne au Chocolat har jeg fundet et par ting jeg bare må lave, nemlig karameller og bounty. I dag gik jeg i kast med karamellerne, men gav dem et twist. Opskriften lyder på rørsukker, det skiftede jeg ud med mørk muscavado for at få en mere intens smag.

1 dåse kondenseret mælk (ca. 395 g) kommes i en gryde sammen med 120 g smør, 2 spsk honning og 150 g mørk muscavado. Lad det hele smelte over svag varme til alt sukkeret er opløst. Her valgte jeg så at tilsætte 2 spsk lakridspulver for at lave lakridskarameller. Derefter skrues der godt op for varmen og karamelmassen koger i 10 minutter under konstant omrøring. 

Den kogte karamel kommet i et firkantet fad foret med bagepapir. Stivner på køl i mindst 4 F-I-R-E timer. Det er længe at vente på at smage noget der dufter SÅ godt.

Når karamellen er helt stiv, vendes den ud på et skærebræt og bagepapiret trækkes af. Skæres i mundrette bidder og pakkes på køl i nyt bagepapir. 

De afskårne kanter trillede jeg til kugler (Well, jeg åd halvdelen først = instant halsbrand). De skal overtrækkes med chokolade til verdens første lakrids-guldkarameller. Og så var det i gang med det næste projekt.....

Åh, mums - jeg sidder i stuen hvor det lugter brunt og brændt. Ovnen er lige blevet slukket efter at ha' bagt 164 pebernødder. Den sidste plade fik lige ½ minut for længe og blev for mørke (læs: brændte) i bunden. Men hold da op hvor de smager! Opskriften fandt jeg her hos Signe, som har den fra Politiken. Jeg skal bage endnu en portion i morgen, for det er de bedste pebernødder jeg nogensinde har smagt. 

10 kommentarer:

 1. Hold da op hvor du fylder lækkerier på os ! Tak :-)

  SvarSlet
 2. Nam-nam, godt det kun er på skærmen, alle lækkerierne står, ellers røg det lige ned ;o)

  Varme juleklem!

  SvarSlet
 3. Hvor er karamellerne blevet flotte, Malou :-)

  SvarSlet
 4. Har du nogen erfaring med forskellen på at koge karameller på kondeseret mælk/smør og så på at koge dem på fløde. Jeg tænker at fedtindholdet må ende med at være nærmest det samme? Kender du noget til konsistensforskelle ud over dem der kommer af at variere kogetid? Jeg har nemlig inden ide om hvor man opdriver kondenseret mælk i Frederiksværk og nærmeste omegn - og så tænkte jeg bare at det kunne være du var klog på forskellen.

  SvarSlet
 5. Jeg bliver simpelthen så sulten, når jeg kigger på din blog... :-D

  SvarSlet
 6. Hej.

  Jeg følger jævnligt din blog og elsker at læse om al din lækre mad. Men hvor køber du kondenseret mælk henne? Håber du kan hjælpe mig, for jeg har et par opskrifter jeg gerne vil ha testet...
  På forhånd tak:-)

  Ps. Jeg bor også i Århus, så det er ikke et problem at finde frem til en evt. butik:-)

  SvarSlet
 7. @Miri - Tusind tak skal du ha' :-)

  @Signe - Tak skal du ha :-) Jeg må desværre være dig svar skyldig. Karameller er ikke noget jeg har spor erfaring med, de her er de første jeg nogensinde har lavet. Men spørg Anne via mit link, hun har styr på de søde sager!

  @Madame - Tusind tak skal du ha' :-) Jeg rider på en bølge af køkkenglæde i tiden og det smitter jo af på bloggen. Varme juleklem retur til dig :0)

  @Anne - Tak skal du ha', jeg fulgte din opskrift nøje :-) Men de er meget bløde, tror du jeg kan smelte dem og koge dem noget mere?

  @Piskeris - Tak, i lige måde :-D

  @LaTascha - Tak for de pæne ord, jeg er glad for at du kan lide min blog og min mad. Jeg har købt den her dåse i Super Best i Grøfthøj, men den fås sikkert også i de andre. Den står sammen med de udenlandske specialiteter. God jagt :-)

  SvarSlet
 8. Hey Malou, jeg havde slet ikke set dit svar. Sorry!
  Hvis karamellerne bliver bløde (en anden gang), vil jeg nok anbefale dig at starte forfra og koge dem lidt mere. Eller.. du må meget gerne prøve dit eget forslag, men jeg kan ikke garantere for resultatet :)
  Kh Anne

  SvarSlet
 9. Hey Anne

  Det er helt ok. Jeg smeltede dem i en gryde og kogte dem et par minutter. Nu er de perfekte :-)

  Kh Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...