lørdag den 11. juli 2009

Hjemmelavede fiskefrikadeller...

Flad - men glad!, det er dagens motto. Det har bare været en dejlig langsom dag. Jeg har været rundt og læse 'gamle' indlæg i blogland (når man har været væk i 5 dage er der pludselig 500 indlæg der ligger og venter). Hos Vita og Birthe blev jeg vældig inspireret til at lave en kombination af deres retter med blomkål, rejer og deller af kød/fisk. Så det blev til en omgang maskeret blomkål med fiskefrikadeller.

I fryseren havde jeg en rest hellefisk og en hel brosmefilet. Laksen fandt Max i den lokale.

Det ene stykke laks og halvdelen af hellefisken skar jeg i små tern. Jeg ville godt have en fiskefars med lidt struktur.

Resten af fisken blev befriet for ben (med min geniale lakse-tang), skåret i mindre stykker og smidt i 'Big White'.

Fisken blev først kørt sej med lidt salt. Derefter tilsatte jeg 2 hele æg, 1 spsk Honey Dijon, 3 spsk majsstivelse, 1 spsk sigtet speltmel og godt med friskkværnet peber. Fiskefarsen kom op i en skål og blev rørt med fisketernene, 3 spsk hakket dild og 1 finthakket løg med top.

Fiskefarsen hvilede derefter ca 1 time på køl. Blomkålen kogte jeg i 5 minutter i letsaltet vand. Dressingen blev rørt af: 2 ½ dl creme fraiche (18%), 1 tsk dijonnaise, 1 spsk fuldkornssennep, citronsaft, salt, peber og en håndfuld hakket dild.

Det afkølede blomkålshoved overhældes forsigtigt med halvdelen af dressingen. 200g rejer toppes op ovenpå og pyntes med lidt dild.

Fiskefrikadellerne blev stegt i en blanding af olivenolie og smør. Det giver en flot gylden farve.

Det smagte FORRYGENDE! Der er SÅ længe siden jeg har lavet blomkål på den måde, men det er let og lækker sommermad. Der er heldigvis deller nok til i morgen. Det er nok ikke fordi jeg trænger til så meget aftensmad, for jeg skal til konditorisøndag hos Anarkisten.

Se hvad jeg havde med hjem fra Kjøvenhavnstrup. Min søster har kort til Metro, så vi var derude og hamstre. Latexhandsker (som jeg er storforbruger af) koster det halve af hvad de koster på apoteket. Jeg købte også én dåse øl til Max - med 5 L i. Og så fandt jeg de her skønne bolcher uden E-numre eller kunstige tilsætningsstoffer.

Mums, det er bare gode sager. Og de smager godt - alle sammen. Det er ikke som med nogle af de billige (læs: dårlige) blandinger, hvor man hurtigt guffer alle favoritterne og lader de kedelige ligge tilbage.

Vi har lige forlystet os med Temalørdag på DR2 om årets Roskilde Festival. Det var med en frydefuld gysen og den store fornemmelse af sejr det blev set. Hvor var det bare det hele værd!

Nu vil jeg geare lidt ned (ikke spise flere bolcher....well, et enkelt måske) og gøre klar til i morgen. Jeg skal ind til byen og hente 'Himmel, se havet!' ved toget og følges med hende ud til Anarkisten. Wee, endnu en ny blogger som jeg får lov at møde. Herligt ☺

26 kommentarer:

 1. Ha' en dejlig dag hos Anarkisten, Malou - det må være rigtig spændende!

  Fisk er jo ikke lige mig, men dine bolcher lyder vildt lækre!

  Varme klem og god søndag ;O)

  SvarSlet
 2. Sjovt, vi fik en lignende omgang blomkål forleden - det er bare lækkert! Fiskefrikadeller har jeg aldrig forsøgt mig med på egen hånd, men vi elsker fiskehandlerens. Måske skulle jeg prøve? Din gennemgang her er dejlig pædagogisk, så jeg tror, jeg ville kunne finde ud af det.
  Rigtig god blog-dag - det bliver uden tvivl hyggeligt :o)

  SvarSlet
 3. Kære Malou!

  Mums det ser godt ud! Jeg kan også godt lide fiskefrikadeller med lidt struktur :-)

  De ser lækre ud de bolcher.....

  Hav' en god søndag hos Anarkisten, jeg er sikker på at du må være på et "sugar-high" når du kommer hjem. Tag lige og spis et stykke kage for mig også, det mætter jo ikke på dig når det er til mig ;-)

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 4. Kikært min kikært

  Hvor ser de lækre ud dine fiskedeller!

  Stilling naturbolcher er rigtig gode. De har forhandlet dem i mange år hos Ganefryd. Mon ikke de stadig gør det.

  Dorte og jeg har nogen gange været forbi hos dem (altså stilling naturbolcher og købe ind når vi er kommet forbi). MUMS!

  De har også sukkerfrie varianter.

  SvarSlet
 5. Du var da heldig, at du fandt nogle af Metros billige varer - dem kan der ellers være rigtig langt imellem! Mit adgangskort har ligget i dvale meget længe, fordi vi synes, deres varer generelt er alt for dyre (men vi er også gode til at finde tilbud, udsalg osv. i hverdagen).

  Ha' en rigtig dejlig søndag - for jo, det er altid dejligt at møde flere bloggere irl :-).

  SvarSlet
 6. Kære Malou
  Ja det er nogenlunde sådan, at jeg laver fiskefrikadeller, jeg elsker også, at der er noget i dem, det kan være som du har gjort, eller det kan være rejer, af og til, ryger der noget røget laks i, og uanset, så smager det pragtfuld.
  Det med bolsherne kunne jeg nu også godt være lidt med på, for det er rigtigt, der ligger altid nogen tilbage, som man ikke er så vild med, men det er begrænset hvad jeg spiser af bolcher, chokolade er mit "ømme" punkt!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 7. hov! jeg har faktisk tænkt på at jeg skulle ha maskeret blomkål siden jeg fik kassen i onsdags.... det må være et tegn...

  SvarSlet
 8. Dét ser godt nok lækkert ud. Elsker fisk, men får dt alt for sjældent. Måske skulle jeg prøve denne ret efter ferien.

  God søndag.

  SvarSlet
 9. Dejlige fiskefrikadeller.
  Fødevarelovgivningen er sådan at producenten i vidt omfang selv må vælge om E-numrene angives (det er egentligt bare god service fra producenten, når de oplyses). Bolcherne som ser lækre ud er altså fydt med E-numre - de er bare ikke opgivet.
  Beta-caroten E160a (og er ikke et godt stof fordi det omdannes tl a-vitamin og det er ikke heldigt at få for meget af, hvilket burde har været mærket på emballagen i form af en advarsel til rygere).
  Ammoniumchlorid har ikke et E-nummer, men derimod et DK-nr, som er omtrendt det samme som et E-nummer - bare nationalt. DK-87.
  Vegetabilsk kul E153
  Ammonieret karamel (ikke ammoniseret) E150c.
  Citronsyre E330.

  Nem referenceliste: http://www.foedevarestyrelsen.dk/NR/rdonlyres/94EDCD18-5DE1-4250-A962-F965C35490DB/0/Positivlisten2008_rettelseaf152155til157160.pdf

  Og egentligt bare fordi jeg synes det er noget fusk at stille sin vare op så den ser ud til at være noget de andres ikke er, når den i virkeligheden er lige så meget en kemikaliesuppe som de andre produkter.

  undskyld mit sure opstød, men jeg synes det er noget fuskeri.

  Signe

  SvarSlet
 10. Mmmmm - endnu engang lækker mad... maskeret blomkål, det er godt nok mange år siden jeg sidst har smagt det... lyder rigtig dejligt med dagens menu ;-)

  SvarSlet
 11. Waurv - det ser jo bare fantastisk ud det hele!

  SvarSlet
 12. Olivenolie og smør er nemlig den hemmelige ingrediens til brune dunser. :)

  SvarSlet
 13. Kære Malou
  Uhm, de ser skønne ud de fiskefrikadeller og en god idé med de lidt grove tern blandet i. Det vil jeg prøve næste gang.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 14. Tak Madame - du kan tro det var en dejlig dag. Godt selskab, kage og en masse gode grin - og der er endnu en omgang d 30/8 :-)

  Uha, jeg husker godt dit fiske-traume. Jeg tænker på det hver gang jeg ser en reje :-)
  Det er nogle skønne bolcher, bestemt pengene værd.

  Varme klem og god torsdag til dig :0)

  SvarSlet
 15. Hej Nina

  Det er en skøn retro-ret, jeg havde glemt alt om det indtil jeg så det i blogland :-)

  Det er forbavsende nemt at lave fiskefrikadeller, det er heller ikke noget jeg har gjort så meget i før. Men de her blev bare super gode. Næste gang vil jeg have grofthakkede rejer eller røget laks i.

  Tak, det blev en skøn dag :-)

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 16. Kære Birthe

  Ih tak, det var også bare lige i vinkel. Fiskefrikadellerne kunne endda godt ha´ været endnu grovere. Det bliver de næste gang. Jeg har kig på de lakse-fiduser du laver, hvor alt fisken er skåret i hånden.

  Det er bestemt også nogle super gode bolcher....

  Tak, du kan tro det blev en hyggelig dag. Nu har jeg jo mødt mange af de deltagende flere gange og kemien bliver bedre og bedre. Vi åd og lo, trust me - jeg spiste mindst 3 stykker for dig :-D

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 17. Kære Vita Wrap (nu i orange)

  Tak, det var bare de bedste fiskefrikadeller jeg nogensinde har lavet!

  Jo, de har den vist stadig hos Ganefryd - men kun i små portioner. Her er 900 g :-D

  Orv, har I ligefrem været forbi og købt dem ved 'staldøren'. Hvor cool! Jeg har fundet deres hjemmeside og tror også jeg vil bestille nogen direkte. Jeg kan ikke så godt tåle sukkerfrit slik, det giver avs i maven.

  Knus
  Kikært

  SvarSlet
 18. Hej Bente

  Du har helt ret, der er generelt alt for dyre. Men der er lige et par ting det godt kan betale sig at køre efter, latexhandsker f.eks. ;-)

  Tak, du kan tro det var hyggeligt at møde dem her. Det er en broget skare med med en god fælles kemi og humor.

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 19. Kære Vibeke

  Jeg nupper straks din idé og bruger rejer eller røget laks næste gang :-)

  Det er den perfekte bolche-blanding. Jeg kan lide dem alle sammen. Det er også chokoladen der er mit svageste punkt. Så det har jeg sjældent i huset :-)

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 20. Hej Pernille

  Det er bestemt et tegn! 'The cauliflower Omen' - den film gad jeg godt se :-)

  Vi ses på søndag, ikke?

  SvarSlet
 21. Hej Fru E

  Tak, det var også rigtig lækkert :-)

  Jeg må indrømme at fisk heller ikke kommer alt for tit på menuen her. Det er en skam, for der er så mange dejlige retter.

  Glad sommerhilsen
  Malou

  SvarSlet
 22. Hej Signe

  Tak, de var bare SÅ lækre :-)

  Jeg har ikke noget imod sure opstød, så længe de er så konstruktive som dit!

  Du har helt ret, selvfølgelig er der E-numre i. Jeg fokuserer bare mest på de kunstige farver og tilsætninger. Jeg vil ikke ha´ azorfarver og allergifremkaldende konserveringsmidler indenbords hvis det kan undgåes.

  Jeg syntes også at der skulle være en ensretning i lovgivningen - der burde stå både E-nummeret og hvad det dækker over. Men det er måske for voldsomt for den almindelige forbruger?

  Jeg glæder mig til du kommer til frokost i morgen!

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 23. Hej Kirsten

  Tusind tak, det var simpelt skøn sommermad :-)

  Maskeret blomkål er totalt undervuderet!

  Glad sommerhilsen
  Malou

  SvarSlet
 24. Hej Tina

  Tusind tak, det var også et hit her :-)

  Glad sommerhilsen
  Malou

  SvarSlet
 25. Hej Morfar

  Yes, endnu en der har forstået det!

  Mon jeg kan smøre mig ind i den samme blanding og blive gyldenbrun?

  Glad sommerhilsen
  Malou

  SvarSlet
 26. Kære Hanne

  Tak, det var et hit kan jeg godt sige dig.

  Det skulle du bestemt prøve næste gang!

  Knus
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...