søndag den 19. juli 2009

Fredagsfryd...

Uha, hvor er her blevet fint. Det var en tiltrængt oprydning og rengøring - så nu er der for alvor dømt ferie. I går fik jeg Signe på besøg til frokost. Jeg havde bestilt 2 kg blåmuslinger med ugens kasser, så dem ville jeg lave en asiatisk inspireret ret af.

Først snittede jeg ingefær (ca 5 cm), hvidløg (5 fed) og chili (2 store) samt 2 bundtløg (løg og top for sig). Jeg satte så en dåse økologisk kokosmælk over i en lille gryde. Der kom en hel chili, 4 skiver ingefær og 2 fed hvidløg i skiver i. Det stod og kogte tykt i ca 20 minutter.

Muslingerne blev vasket grundigt, sand og skæg blev fjernet. De åbne og knuste blev sorteret fra samt dem der ikke lukkede sig efter et tap mod bordkanten. I en kæmpe gryde varmede jeg lidt olivenolie. Først svitsede jeg selve løget, hvidløg, ingefær og chili. Muslingerne kom i og blev overhældt med ca 2 dl hvidvin. Låget blev lagt på og muslingerne dampet i ca 5 minutter. Til sidst blev de fintsnittede løgtoppe drysset over.

Muslingerne blev serveret med fuldkornsnudler vendt i kokoscremen (siet for smagsgiverne og tilsmagt med salt og peber).

Hold da op hvor var der mange. Det var en rigtig god måde at lave dem på, så det bliver ikke sidste gang. Bagefter fik vi et par kugler nougatis med kaffelikør hældt over. Og så stod den på snak, latter og hygge til Signe skulle køre hjem. Hun gav mig et lift til torvet så jeg kunne få handlet lidt ind. Det gik hverken værre eller bedre end jeg fik øje på bøffer i køledisken. Og så var der ingen vej tilbage...

I ugens Dogmekasse var der hestebønner. Det er nogle kæmpe basser og de kræver lidt arbejde, men det er bestemt umagen værd. Jeg kendte engang en pige der bare snittede dem med bælgen på og kylede dem i en wokret. Argh, det lærte hun noget af - for det var ganske uspiseligt.

Bælgen er tyk og foret med blødt 'fuss'. Inden i ligger disse store bleg-grønne bønner. De kan i teorien godt spises sådan her, men det er sådan barndomstraumer opstår for nogen. 

Man piller forsigtigt den seje hinde af - og der er de:

De smukke, og meget velsmagende hestebønner. De kræver ikke meget tilberedning, helst så simpelt som muligt. De smager af sommer, ærtebælge og klorofyl på den der retromåde. Jeg dampede dem i 1 minut og vendte dem i olivenolie, citron, salt og peber mens de var lune. 

I denne uge havde jeg bestilt ekstra tomater. Så jeg lavede en hurtig tomatsalat med feta, mynte og bundtløg. Der var også nogle oliven der trænkte til at blive spist, så nu skal jeg på jagt efter nogle nye.

Vores fredagsbøffer var et par små stykker oksemørbrad, som kun skulle ha´ ganske kort tid på panden. Max foreslog at det var nok hvis jeg stirrede olmt på dem i et stykke tid. Han er godt nok sjov - not! (Well, lidt sjovt var det vel). Og så huskede jeg kryddersmørret denne gang. Hestebønnerne blev vendt med spæde blade og lidt mere citron. 

Signe havde en rigtig lækker værtindegave med. En pose the jeg havde smagt hos hende og en flaske hjemmelavet jordbærsirup. 

Vi har lige smagt siruppen på et par kugler is. Ih du altforbarmende - det er englespise. Vi måtte hælde mere på hen ad vejen, det smagte hele tiden af mere. Nu har jeg allerede lagt planer for resten. Til pandekager og vanilieis, på panna cotta og i en fræk vodkadrink. Tak Signe, det var vel nok en lækkerbidsken ☺

20 kommentarer:

 1. Hahaha - 1-0 til Max!
  Den teknik vil jeg nu gerne se på Madbio hos Aarstiderne ;-)

  Det er så dejligt du fortæller grundigt om hestebønnerne. Jeg har aldrig smagt dem før og ville sikkert gøre som hende du fortalte om med wok-retten.

  Den der sirup... man kan næsten smage den bare ved at se på billederne!

  SvarSlet
 2. Wow, sikkw mwgwt du har fået fra hånden - og jeg forstår så udmærket din frustration mht vinduerne. Jeg ville bestemt også have udskudt enhver tanke om rengøring med de udsigter :o) Men dejligt at få det gjort!
  Skøn mad og venindebesøg - de der muslinger lyder som en himmerigsmundfuld. Og siruppen - den gad jeg godt smage!
  Rigtig god søndag til dig og manden med de rigtig gode forslag :-D

  SvarSlet
 3. Mundvand !!!
  Tak for en god ide med de hestebønner :-)

  SvarSlet
 4. Imponerende at I kunne spise sådan en menu efter den frokost - jeg kunne kun klemme et stykke pizza ned til aften, da jeg stadig var mæt!
  Jeg har planer om at servere min del af siruppen til Anarkistens gærpandekager, når nu hende den forfløjne spejder kommer hjem i dag!
  Tusind tak for en hyggelig eftermiddag :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 5. Hej Vita

  Nej nej, der står bestemt ikke 1-0 til ham - for jeg stirrede til gengæld olmt på ham!

  Jeg er ikke sikker på at Aarstiderne vil sætte pris på den tilberedningsmetode, selv om den er ret effektiv :-)

  Tak, jeg tænkte nok der var nogen der kunne bruge et tip om hestebønner. Det er jo lige nu de dukker op i div kasser.

  Uh, det er en fantastisk sirup - den smager af sødmefulde sommerminder!

  Jeg håber at det bliver en god fest i dag!

  Knus
  Kikært

  SvarSlet
 6. Hej Nina

  Ja, det er faktisk lidt imponerende hvor meget vi nåede. Nu vil jeg bare glemme alt om de dumme vinduer. Det er bare fedt at holde ferie herhjemme nu :-)

  Tak, det var nogle rigtig lækre muslinger. Siruppen ligeså :-)

  Også god søndag til dig!
  Manden med de gode forslag skal holde 'kone-fri' dag, ikke som straf - men jeg skal ud af huset :-D

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 7. Hej Miri

  Sidder du nu der og savler :-D

  Tak, dem skulle du altså smage. De er meget lækre!

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 8. Hej Signe

  Ha ha, vi spiste også først kl 21.30 - der skulle lige klemmes en lur ind efter jeg havde handlet :-)

  Det lyder som en glimrende anvendelse for siruppen, det var også min første tanke. Dem kunne jeg nemlig også godt tænke mig at bage :-)

  Tak, i lige måde :-)
  Og tak for liftet, jeg fik lige 8 spyd til lanterner på altanen.

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 9. Aaaaaaaaij, Malou. Sidder her og maven RUMLER. Vist tid til morgenmad!! Uhm, det ser lækkert ud. Øjen-fryd, det er lige hvad det er. ;-)

  Hav en dejlig søndag.
  Knus fra Bibo-land. ;-)

  SvarSlet
 10. Hej Bibo

  Ha ha, blev du lige sulten der :-D

  Tak, det var lækkert det hele. Guf for både mund og øje!

  Du må også ha´ en dejlig søndag ;-)

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 11. Hold da op hvor lækkert, både frokosten og aftensmaden.
  Det med hestebønner vil jeg prøve, hvis jeg da kan få fat i dem!
  Jeg vil prøve at lave en ribssirup, for jeg har så mange ribs og lidt af dem skal jeg have brugt, resten får fuglene!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 12. Kære Vibeke

  Ih tak, det var også bare godt begge dele :-)

  De hestebønner er utroligt lækre, bestemt alt umagen værd.

  Det lyder som en god ide med ribssirup. Uhm, det kunne også være godt på is :-)

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 13. Kære Malou
  Jeg var lige inde og bestille en kasse på årstiderne, Dogmekassen, for der er hestebønner i næste uge, og så bestilte jeg muslinger! Jeg har ikke fået friske muslinger i "hundrede år", så jeg glæder mig!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 14. Kære Malou!
  Hvor ser det godt ud med de muslinger, det er jo stadig noget jeg har til gode med at smage! Hestebønnerne ser også super lækre ud, jeg må se om jeg kan støve nogen op engang :-)

  Jeg må hellere skynde mig at komme op til dig, så jeg kan nå at smage den jordbærsirup ;-D

  Din mad ser som altid godt ud, jeg glæder mig så meget til at jeg får æren af at smage den engang.........
  Rigtig god ferie til Jer, håber at vi måske kan få lejlighed til at ses, J har jo endnu en uges ferie :-)

  Knus
  Birthe

  SvarSlet
 15. Jeg har aldrig smagt hestebønner - jeg anede ikke, hvordan de skulle 'åbnes'! Men tak for dit gode fif... det er helt klart noget, der skal prøves!

  Is med snask kan man vist aldrig få nok af, tror jeg ;-)

  SvarSlet
 16. Det lyder nu slet ikke dårligt med de blåmuslinger! :-)

  Jeg mindes at have smagt hestebønner, da jeg var barn, men det er jo en del år siden efterhånden. Faktisk tror jeg ikke rigtig, jeg er stødt på dem siden, men tak for advarslen mht. bælgen - jeg kunne nemlig have fundet på nøjagtig det samme som den pige, du kendte ;-)

  SvarSlet
 17. Det lyder godt Vibeke.

  Det glæder jeg mig til at se hvad du får ud af :-)

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 18. Kære Birthe

  Tak, de var rigtig lækre. Det må du altså smage engang! Hestebønner ligeså :-)

  Wee, jeg er glad for at du var så hurtig og nåede at smage siruppen :-D

  Tak, jeg elsker jo at lave mad. Det var rigtig dejligt også at lave mad til dig/jer - det gør jeg gerne igen ;-)

  Knus
  Malou

  SvarSlet
 19. Hej Nille

  De er bare så lækre og umagen værd. Og nu ved du hvordan de skal behandles :-)

  Du har vist ret: is med snask kan man vist aldrig få nok af ;-)

  Glad sommerhilsen
  Malou

  SvarSlet
 20. Hej Piskeris

  Tak, det var bestemt ikke en dårlig måde at lave muslinger på :-)

  Ha ha, sådan laver man dem vist kun en gang :-D

  Hygge
  Malou

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...