mandag den 12. marts 2018

Vegetarisk tex-mex med seitan...

I dag er det Kødfri Mandag og jeg disker op med en lækker omgang vegetarisk tex-mex - med smæk på smagen og masser af smovs. Det er en slags hybrid mellem soft tacos, quesadillas og fajitas - hvor labert krydret 'kød', sprøde grøntsager og smeltet ost, går op i en højere enhed.   

Uhm.....

Det vegetariske 'kød' vinder støre og større indpas, både i køledisken og på middagsbordet. Nogle af produkterne, f.eks det hakkede plantefars, forstår jeg simpelthen ikke (og jeg magter ikke at rulle mig ud og mene noget om det nu, det må komme senere - men jeg har mumlet lidt om det her). Men som barn af 70'erne er jeg vokset op med kikærter, tofu og seitan, som er nemmere at forholde mig til. 

Alt godt til tex-mex fra skuffer og skabe. Avocadoerne var bare desværre ikke modne nok endnu, så de fik lov til at ligge.

Fyldes skulle bestå af seitan, grøntsager, bønner og krydderier. 

Før i tiden kunne man kun få seitan i helsekostforretninger, i asiatiske butikker eller lave det selv. I dag er det helt anderledes tilgængeligt. Jeg er ret begejstret for det her grillede seitan, som jeg har fundet i min lokale Spar.

Seitan er groft sagt 'hvedekød' - lavet en dej på hvedemel, som skylles helt fri for stivelse, så der kun er gluten tilbage - som så koges i sojasauce. Jeg er vokset op med det fra dåse som mock duck ('falsk and'), som blev brugt i asiatiske retter. Det her er grillet og skåret i skiver - meget nemt at gå til.

Skiverne af seitan blev skåret i strimler. Jeg matchede mængden med både peberfrugter i strimler og løg i tynde både.

Det var meningen at jeg ville ha' blandet bønnerne i fyldet - men endte blot med at varme dem for sig og komme øverst. Krydderblandingen bestod af ½ tsk løgpulver, ½ tsk hvidløgspulver, ½ tsk stødt spidskommen, ½ tsk stødt chipotle (røget og tørret rød jalapeño) og ½ tsk urtesalt.

Løg og peberfrugt blev sauteret hårdt og hurtigt, i en smule olivenolie og taget af varmen. Den strimlede seitan fik samme tur, tilsat krydderiblandingen, inden den fik selskab af grøntsagerne. 

Og så var der lækkert fyld med både knas og bid.

3 små hvide majs-tortillas blev dækket med revet cheddar og varmede til osten smeltede.  

En passende mængde fyld blev lagt på og der blev toppet med lidt varmede chilibønner. Jeg dryppede med 2 x Cholula (chipotle + hvidløg) og lidt skyr.....og sluttede med et lille drys koriander.

Lækre og indbydende.

Og lige til at klemme sammen og spise. Ikke nogen spor dårlig frokost....

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er SÅ dejligt at ha' fået hul på både madlavningen og bloggeriet igen. Er meget inspireret i tiden og sprøjter idéer ud i min lille røde notesbog. Kogebogens indhold er langsomt ved at være på plads og det giver mulighed for mere nyt til bloggen igen. Forsøger at finde en rød tråd for forårets retter, men opgiver nok....det bliver bare mere af det samme gak som før.

Og nu vil jeg gå til køkkens. Har bagetrang. Ja, det er en ting. 

God mandag til dig der kommer her forbi.... 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...