fredag den 16. marts 2018

Boller i fennikel-frikassé med absint...

Jeg sværger - jeg ville bare ha' lavet boller i selleri.....men det stak af. Da jeg handlede fik jeg nemlig øje på en fennikelknold, som jeg på ingen måde kunne modstå. Boller i fennikel - jo, det kunne man jo godt. Men pludselig begyndte flere grøntsager at blande sig, og så skifte retten ligesom karakter og blev til en slags frikassé. Nå ja, og så fik jeg øje på flasken med absint....hvis anis-noter jo ville spille så fint med fennikel. Der var ikke andet end at gå til køkkens og se hvad det kunne blive til...

En herlig ret med saftige boller, sprødmøre grøntsager og smagfuld, aromatisk sauce. Ja tak!

Anis er som sagt det gennemgående tema - i form af fennikel, fennikelfrø og absint. Er du ikke fennikel-fan, som jeg, så drop absinten og brug en god håndfuld dild i stedet. 

Er du derimod fuldfed fennikelfreak - så find din favorit-pastis frem og giv den gas!

De saftige boller først. De blev lavet af Poppelgris fra Hestbjerg Økologi - som er grise, der har et ekstra højt niveau af dyrevelfærd. Jeg har skrevet lidt om grisene før, lige her.
400 g hakket svin
1 æg
1 lille fintrevet løg
½ dl havregryn (blendede)
Urtesalt
Friskkværnet sort peber
Stødt fennikel

Ælt farsen sammen og lad den trække en stund. Form den til 16 boller, på størrelse med golfbolde.

Kog bollerne i bouillon eller fond (her økologisk hønsefond). De kogte boller fiskes op og kogevæsken sies, så alle urenheder og æggehvidestoffer kommer fra. Væsken gemmes til saucen.


Og så til det grønne:

Sådan en fennikelknold rummer så meget smag og tekstur, som bare skal lokkes frem. Det er dog altid en udfordring, ikke at spise for meget af den, mens den gøres klar.....så jeg køber ofte 2, selv om opskriften kun kræver 1. Jeg gemmer altid toppen til grønt drys - og alt det afskårne kommer i min fondpose i fryseren, i bedste Stop Spild Af Mad stil. 

Ud over en hel fennikelknold, brugte jeg 1 stor gulerod, begge skåret i mundrette bidder + ½ dl frosne ærter.

Sauce:

30 g SMØR
2 spsk mel
4 dl kogevæske
½ dl fløde
Urtesalt
Friskkværnet sort peber
Stødt fennikel
Absint 
Dild/fennikeltop

Lav en opbagt sauce og smag den til med et godt skud absint. Lad gulerod og fennikel simre, i den færdige sauce, til den ønskede mørhedsgrad er opnået - og tilsæt bollerne. Til sidst tilsættes ærterne, som blot koges med i ganske få minutter, inden dild og/eller fennikeltoppen tilsættes (husk at gemme lidt til drys).

Jeg serverede retten med kogte hvide kartofler (som jeg ellers spiser utrolig sjældent). Det er ikke et visuelt prangende måltid, men smagen...åh, smagen. 

5 boller er passende til 1 person - så jeg fik 3 måltider ud af denne omgang. De sidste 10 boller røg direkte i fryseren, uden at være forbi saucen. Så der var grønt og sauce til overs. 

Dagen efter blev resterne tilsat mere fond og en smule ekstra fløde + økologiske suppeboller og et drys persille. Ta-dah: fyldig suppe.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så er det på søndag der går løs med Foodexpo i Herning. 3 dages hæsblæsende messe med ALT hvad hjertet kan begære - og hele 3 af de 10 haller, fyldt med ren økologi.

Søndag skal jeg derud med Annes Køkken og hendes mand Tom. Min søster er allerede derude med sit arbejde (BC Roskilde), så hende skal jeg også stjæle mig til noget tid med. Mandag skal jeg ud og overvære konkurrencerne - og selvfølgelig skal jeg heppe på Århus. Det er nu 12 år siden jeg selv kom hjem med en guldmedalje om halsen og kunne kalde mig Danmarksmester. Der er løbet meget vand i åen siden da, og jeg er glad for at jeg stadig får mulighed for at være med på sidelinjen, selv om jeg har lagt mit professionelle virke som gastronom bag mig.

Glæder mig til at netværke, kramme, tale, se, smage og opleve. Ser frem til at få ny inspiration og komme hjem med nye spændende økologiske produkter. 

Ses vi i Herning?  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...