søndag den 18. juni 2017

Vandmelonsalat med feta - i udskåret melonskål...

Sol og sommer gør noget ved mig...og jeg får lyst til at lave salater til grillmad på altanen. Og ingen sommer uden en vandmelonsalat! I år har den atter fået sin egen skål, udskåret af selve melonen. Jeg troede ellers at den slags projekter var blevet umulige pga de arme arme - men det skulle vise sig at en drøm blev løsningen på det problem.

Det færdige resultat blev en laber salat i en fin skål. 

For nogle dage siden drømte jeg at jeg var til eksamen i billedkunst og fremtryllede en skulptur af en vandmelon....med linoleumssnitteudstyr. Da jeg vågnede gik jeg straks i min kreative gemmer og fandt mit kit. Før min trafikulykke var jeg ret så kreativ - efter, not so much. Det er som om jeg har glemt hvad jeg kan - som sikkert hænger sammen med den lille hjerneskade jeg pådrog mig. Blev lidt ked da jeg åbnede min krea-kasse, fra kunstskolens tid, for den er fyldt med alskens farver, maling, stifter, kul og akvareller + lærreder, dyrt papir og materialer til modellering, filt, linoleum, snit, tryk og Fimo. Det er ikke rigtig min kasse mere - men en kasse tilhørende hende jeg var engang. Hende med de gode arme, den gode hukommelse og ingen kroniske smerter. Men i går kunne jeg bruge noget fra kassen - så det benyttede jeg mig af...

Det var aldrig faldet mig ind at sådan et sæt til at lave linoliumssnit med, kunne bruges i køkkenet. Jeg Googlede 'carved watermelon bowl' og fandt den her side - og kunne næsten ikke tro mine egen øjne. Ikke alene brugte hun den samme slags værktøj - det var også hibiscusblomster hun havde lavet. Jeg har netop gang i et større tema i køkkenet med hibiscus, så det passede som hånd i hanke.

Jeg tegnede derfor en hibiscusblomst i fri hånd på min vandmelon - og snittede den med det skarpe værktøj. Beklager at jeg ikke lige fik taget flere billeder af processen - men jeg valgte at økonomimisere med mine kræfter. 

Planen var at lave blomster hele vejen rundt. Den plan havde de arme arme desværre kun hån til overs for. Vi blev derfor enige om 1 blomst foran og en slags kant rundt i stedet for. Først fjernede jeg det overskydende vandmelon.

Og så greb jeg ud efter en teknik jeg har brugt før - til den her melonskål. Det var dog meget nemmere med de små jern, end med kniv. Jeg magtede dog ikke at lave hele kanten rundt - så det blev kun til 4 cirkler på hver side af blomsten.

Næste trin, var at udhule melonen. Jeg skær frugtkødet ud i grove tern og gravede det op med en ske. Det der sad tilbage, blev skrabet af med et parisiennejern (kuglejern).

Frugtkødet blev blendet *wroom wroom* og sat til afdrypning. Det blev til den fineste saft, som skal bruges i dag.

Jeg valgte at lave en kant rundt om blomsten og kanten + og et par vertikale striber. Og så var skålen færdig. Den blev sat på køl, mens jeg lavede salaten.

Den skulle flikkes sammen af den fraskårne melon, ½ agurk, feta hvid salatost, ananaskirsebær, løgtop (brug forårsløg) og bronzefennikel + en vinaigrette på hjemmelavet hyldeblomsteddike (friskplukkede hyldeblomster uden grønne stilke, trukket med eddike i ca 3 mdr og siet) og et skud god olivenolie.

Vandmelon i tern, agurk (uden kerner) i mindre tern, drænet feta salatost, ananaskirsebær (nogle i halve, andre hele), snittet løgtop og finthakket bronzefennikel (erstat med dild).

Salaten blev vendt sammen med en vinaigrette af hyldeblomsteddike (erstat af alm eller æblecidereddike), olivenolie, urtesalt og friskkværnet sort peber. Den blev fyldt i den afkølede melonskål - og pyntet med lidt ekstra bronzefennikel.

Salaten blev taget med ud på altanen, så jeg kunne tage lidt billede i dagslys.

Økologisk vandmelonsalat og økologisk tatovering.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kender du ananaskirsebær - som også hedder Physalis? Det er nogle rigtig lækre sur/søde bær, som kan bruges både i det salte og det søde køkken. Jeg har engang fået den mest fantastiske Salsa Naranja ('orange sovs') lavet på dem - og som jeg havde glemt alt om, indtil Johan bloggede som Salsa Verde her den anden dag - og sammenlignede de grønne tomatillos med ananaskirsebær. De stammer nemlig fra samme botaniske familie.

Både ananaskirsebær og tomatillos ligner små klokkeformede rispapirlamper når de hænger på planten. De små orange bær indeholder 30 mg C-vitamin pr 100 g. De er dog ret dyre - og fra den anden side af kloden. Det er ikke ret tit jeg køber dem, da det ikke er et bæredygtigt eller økologisk dyrket bær.

MEN - i år får jeg mulighed for at smage dansk dyrkede ananaskirsebær, for første gang.

For se lige hvad jeg har på min altan Altancatrez. Det er en af de planter, jeg har fået lov til at teste for Growing Home. Det ville være SÅ fedt hvis den kunne komme i deres faste sortiment fremover. Før den kom her på min altan, har den stået på friland. Det er spændende at se hvor meget frugt den kommer til at bære.

Den er allerede ved at sætte frugt nu. Og der er flere blomster på vej. Glæder mig rigtig meget til at smage, når de engang er modne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Der er blevet lavet lidt om på altanen. Krydderurterne stod for tæt - og Fonzie kunne ikke rigtig lade dem være. Jeg skulle råbe FY ca 40 gange i timen.

Jeg kunne hurtigt se at det ville blive en kamp jeg ikke kunne vinde. For hele idéen med at lave Altancatrez, er jo at jeg skal kunne åbne altandøren og IKKE holde øje med det kræ. 

Så løsningen blev at jeg allierede mig med en veninde og en lejet borehammer fra Bauhaus. Det gav mig 3 ekstra små altankasser på altanens sidevæg - og 2 små til grilludstyr og drikkevarer.

Jeg har investeret i nogle solide altankasser med reservoir i bunden, så jorden ikke så nemt tørrer ud i sommervarmen. Ved samme lejlighed, hjembragte jeg også økologisk muld til urter + noget naturlig gødning.

Citronmelissen fik sin egen kasse at brede sig i, de 2 planter citronverbena fik deres egen kasse og så kom den udsatte ananaskirsebær i den 3. og sidste kasse.

I stedet for de 2 planter citronverbena, blev salvien plantet ud i den store kasse - og bronzefennikel + grøn basilikum fik lidt mere plads. Det blev også boret et hul og isat ravpluks + skrue, til venstre, så jeg bedre kan sikre hegnet i kanten.

After Eight mynten og den labre lakridstagetes (aka mexikansk estragon) bor nu i hængekrukkerne. De er begge testplanter. 

Det nye bord også blevet leveret - så nu er Altancatrez for alvor klar til sommeren. Rygtet vil vide at den kommer i dag. Så inden længe vil jeg smøre mig ind i faktor 30 og sætter mig herud.

God søndag til alle der kommer her forbi...

2 kommentarer:

 1. Lækker salat. Må prøve med de ananaskirsebær som andet end tilbehør til desserter.
  Er ret vild med dem. Må også se om jeg kan finde en plante til min lille bitte terrasse.
  Tak for inspirationen til både mad og altan/urte muligheder. God søndag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Ja, du må se op du kan få opsporet en plante. Dejligt at du kunne bruge inspirationen. Tak, i lige måde.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...