fredag den 16. juni 2017

Restehviskeren præsenterer: Genbrugs-lasagne med mornaysauce på ostefondue...

Der er hverken mange kræfter eller penge på kontoen - for NorthSide var dyr på alle måder (der kommer et par indlæg fra weekenden inden længe). Men jeg har rester i fryseren og masser af idéer til nem mad. I går stod jeg med resten af min ostefondue med 3 slags ost og surt øl og fandt på at lave en kæmpe lasagne, i bedste Stop Spild Af Mad stil, så jeg har nem mad til de kommende dage. Som sagt så gjort:

Men møje og besvær, blev det til utrolig meget lasagne. Jeg spiste straks et stort stykke til aftensmad, med en hurtig blandet salat til.

Det hele startede med en rundtur i køleskabsskuffen, tørlageret og fryseren. Jeg skriver ikke en decideret opskrift, da det jo er nogle ret specifikke rester jeg har brugt - men måske kan du lade dig inspirere til at bruge dine egne rester på en ny måde.

Jeg havde 3 poser færdig bolognese i fryseren - som desværre var virkelig kedelig. I min iver over at lave den så lækker som mulig, havde jeg ladet den simre 10 timer i min Crock-Pot, med det resultat at der overhovedet ingen struktur var tilbage. Dem hev jeg op, sammen med 2 pakker hakket oksekød. For at drøje på kødet og skrue lidt op for proteinindholdet, fandt jeg også 2 dl Soy4you frem.

Af det grønne, blev det til: en flaske mosede tomater, træt bladselleri, løg, hvidløg og masser af krydderurter. Det var ren luksus at kunne gå ud på altanen og høste salvie, timian, basilikum og bronzefennikel.

Urterne, sellerien og løget blev hakket fint. Løg og selleri blev sauteret klare i en smule olivenolie og sat til side. Det hakkede oksekød blev brunet godt af og tilsat den færdige bolognese, sammen med de mosede tomater, urter og hvidløg. Det hele fik lov at simre i 2 timer.

De sidste 15 minutter fik Soy4you og krydderurterne, lov til at simre med. Der blev smagt til med urtesalt, friskkværnet sort peber og balsamico-glaze. Og så manglede der 'kun' en omgang bechamelsauce. 

Jeg havde ca 2 dl ostefondue tilbage og et lille ekstra stykke lagret hvid cheddar. Det skulle tilsættes til en bechamelsauce og gøre den til en mornaysauce - så det blev en virkelig luksuriøs lasagne. Hvedemel var jeg løbet tør for, så det blev til fuldkornsmel i stedet. SMØR og muskatnød havde jeg heldigvis også på lager.

Seriøst, jeg må ha' været midlertidigt pløk da jeg planlagte den her lasagne. Med de her dårlige arme er det jo nærmest umuligt at lave opbagt sauce af en hel liter mælk. Det trak godt nok tænder ud. Men der blev lavet sauce - god sauce.

I Inco havde jeg fundet disse økologiske pastaplader - som jeg så har haft liggende i flere år efterhånden. De passer ikke rigtig i nogen af mine fade. Men nu skulle de bruges, så jeg knækkede af dem så det nogenlunde passede.

Og så var det bare med at få smækket lasagnen sammen.

Eller rettere: lasagnerne - for der var fyld nok til 2. Den lille her, frøs jeg 'rå'. Så kan den tages op på en dum dag og give nem comford food der.

Den store blev dækket med folie og bagt i 30 minutter på 175°C - fik fjernet folien og bagt videre til den var gylden-ish på toppen (ca 20 minutter). Jeg er virkelig glad over at jeg sansede at sætte den i en lille bradepande - for den boblede over.

Mens lasagnen boblede i ovnen, lavede jeg en salat. Den bestod af hjertesalat, agurk, små broccolibuketter, cherrytomater og blomster fra rød basilikum. Den fik et par dråber olivenolie, lidt balsamico-glaze og et drys urtesalt.

Så snart lasagnen var til at røre ved, var der aftensmad - jeg pyntede med et topskud basilikum. Min smadrede sauce-skulder fik lidt god italiensk rødvin at fedte nerveenderne ind i. 

Det var virkelig en god lasagne. Smækfyldt med smag og ostet godhed. Det var både rart at få transformeret den kedelige bolognese til noget lækkert og få brugt trætte rester fra grøntsagsskuffen + den sidste rest ostefondue.

Og det fede er, at der nu er nem mad til flere dagen. Heldigt nok, når jeg nu har kvæstet min arm fuldstændig.

I dag til frokost har jeg bare fået den kold. Det her er en bane fra fadet, skåret ud i 3 stykker. Så er det lige til at bide af. Nemt og godt.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Har netop i dag haft en visitator på besøg i 1½ time - til samtale og test/kortlægning af mit funktionsniveau. Med lidt held bliver jeg nu bevilget ½ times ekstra hjemmehjælp hver 14. dag, til opvask af gryder + pander, ophængning af vasketøj og bortskaffelse af pap + glas. Sagde igen blankt nej til personlig pleje. Det er for grænseoverskridende endnu - men det bliver nødvendigt på et tidspunkt. Jeg kan ikke vaske mit eget hår længere, men kan få det vasket hos frisøren i naboblokken for 25 kr...når jeg husker at få bestilt tid. 

Det er godt nok grove løjer at være 44 år og ha' en krop der er ca 90 år. Godt der findes smarte hjælpemidler. Jeg fik stor ros for min pragmatiske tilgang til indretningen af mit hjem og den måde jeg har tænkt mig ud af nogle ellers umulige problemstillinger. 

Og nu vil jeg spise mere lasagne og ha' en G&T. God weekend til alle der kommer her forbi...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...