fredag den 7. oktober 2016

Aarhus Central Food Market - på besøg i byens nye gastronomiske hule...

I lørdags åbnede byens funklende nye gastronomiske tiltag: Aarhus Central Food Market på Skt. Knuds Torv - i toppen af gågaden, blot et stenkast banegården. Fra onsdag til søndag vil der være åbent fra 12-19 - og der er rig mulighed for at både spise og handle. 

Min gastronomiske legekammerat Johan var på besøg fra Kolding, og vi var så heldige at blive inviteret med som en del af den kulørte presse, der fik lov til at komme ind før offentligheden, for at at se, smage og opleve hvad markedet havde at tilbyde. Johan har skrevet et fremragende indlæg om oplevelsen, på et begejstret engelsk, som du ikke skal snyde dig selv for at læse lige her ➤➤ AARHUS CENTRAL FOOD MARKET: A FOODIE’S PARADISE IN DOWNTOWN AARHUS.  

Det blev et brag af en åbning. Over 10.000 sultne og nysgerrige folk, var forbi i de 2 åbningsdage. Køen var lang, men humøret højt. Der var en leben som aldrig før, på det lille torv. Og skal vi så ikke gå indenfor?

I indgangen til markedet ligger Foodie-bar - som byder på et væld af bobler i alle prisklasser, spændende øl på haner, drinks med Njord gin, liflige vine og naturligvis også læskende drikke uden alkohol.

Her blev vi budt velkommen af stedets projektleder Johanne Sønderlund Birn, som sammen med en af byens bedste kokke, Jesper Koch, har sammensat et spændende varieret marked, med 20 nøje udvalgte madboder. Det er stor kærlighed til SMAG og gode råvarer der har drevet projektet - og jeg må indrømme at jeg fik lidt fugtige øjne over at høre Johanne fortælle om både visionen for stedet og hele forløbet. Det slog alle de rigtige strenge an i mig! Vi blev udstyret med lidt vådt at starte på - valget stod mellem bobler eller en fræk G&T med en ispind i. Jeg behøver vel næppe røbe hvad jeg valgte?

Og så blev vi sluppet løs til fri leg. Der var på det tidspunkt ca 45 minutter til den officielle indvielse, så det var med at komme rundt i krogene, inden det vrimlede ind. Første stop var hos Pomodoro - som er Lasse Kochs og Michael Kochs italienske bod, med italienske specialiteter. Der blev vi trakteres med helt nylavet pasta i en Salcissia Aglio Peporoncino e Olio (italiensk pølse, hvidløg, olivenolie, grillet peberfrugt, chili og persille) - som var en smagfuld og helt igennem perfekt lille ret. Der faldt også en smagsprøve af på deres Tiramisu, som fortryllede med sin beherskede sødme. Wow, så var stilen ligesom lagt....

Foto nederst th. af Johan Johansen
Næste stop blev så hos hos Jesper Koch himself. Han står bag den asiatiske bod Bangkoch (alene navnet får mig til at smile). Der blev vi trakteret med en smagseksplosion uden lige: en saftspændt kødbolle i sauce på soya og ingefær, på spicy coleslaw og toppet med friterede flæskesvær + et ærteskud. Have mercy! Heller ikke her var der leflet for de almindelige danske smagsløg, men derimod var smagen skruet helt op på 11. Glæder mig til at skulle ind og smage på alt det andet på menukortet.

Vi dryssede lidt rundt og smagte på lidt happere hist og pist - og kiggede på et par af de forskellige boder: Landmad, som er en gårdbutik i byen, med lokale varer fra små producenter. Mikkeller Bottle Shop, som har spændende specialøl på flaske. Letz Sushi, som har virkelig god bæredygtig sushi til meget rimelige penge (f.eks en familiemenu på 42 stk til 285 kr) og StoneBros, som holder til i markedets midte, med deres hjemmelavede økologiske, gluten- og laktosefrie produkter. 

Hver bod har sit eget særpræg og indretning. Ingen ensretning her. Overalt er der en følelse af lækkerhed - og man får en hyggelig hulefornemmelse af at gå rundt mellem boder og godtfolk. Mange af boderne har fokus på økologi og bæredygtighed. Der er et minimum af plastik - og det meste mad serveres i miljøvenlig emballage af træ, sukkerrør eller papir. Og jeg er glad for at se at der også er fokus på madspild. Hos Kähler Smørrebrød står dagens udvalg til udstilling på disken - pakket ind og på et køleelement, så den kan sælges. Modsat de fleste madmarkeder, hvor maden står til pynt og blot smides ud. God stil!

Det var efterhånden ikke den store sult der plagede os - men der var dog plads til mere. Det blev også blevet til en 'hot duck': et hotdogbrød fyldt med confiteret and, hoisinsauce, citrusmarineret agurk, koriander og forårsløg fra L’Cobert de CANblau (Jeg fik desværre ikke et brugbart billede - men kig forbi Johan og se den). Fusions-tapas når det er frækkest og bedst.

Og så gik vi forbi BANH MÌ de TASTE MÌ - hvor en yderst veloplagt Dung Von straks lokkede os til at smage det bedste han havde at byde på. Vi endte med at dele en Banh Mi Thit Heo - som et en sandwich ud over det sædvanlige. Et sprødt fransk baguette, smurt med hjemmelavet mayo og fyldt med marineret svinekød (efter hans mors opskrift), vietnamesisk kimchi, tomat, agurk, koriander og et stænk soya. Han flækkede som en træsko, da spørgsmålet: "Vil I ha' Sriracha i?" blev besvaret med et kæmpe synkront og syngende JA. Vi fik den voluminøse sandwich delt i 4, så den var nemmere at spise - og blev også udstyret med drikkevarer. Jeg fik en læskende, dog lidt sød, limonade og Johan en vietnamesisk iskaffe med condenseret mælk - som var fremragende og lige tilpas sød. [Fun fact: det er netop sådan en kaffe der inspirerede til min første is på kondenseret mælk - og som siden er blevet til næsten 30 forskellige varianter]. Hold nu kæwer, det var en god sandwich....og til den rørende pris af 45 kr. Dem kommer jeg til at spise mange af i fremtiden!   

Vi bevægede os derefter om mod 'handelsgaden' - og var spændt på hvad vi ville finde der.

Havnens Fiskehus har en stor og meget indbydende bod. Fedt at man nu ikke længere skal helt ud på havnen, for at få fingre i deres store udvalg af friske fisk. Jeg endte at at lave en del lakselyde foran deres fine display af varmrøget laks. Og så tog Johan kækt udfordringen op med at smage sit livs første rå østers - som bestemt ikke bliver hans sidste. Åh, sikke en lækker lille happer - jeg har virkelig et svagt punkt for havets rå gaver.

Ved siden af ligger Guldrummet - som er der hvor Danish Crown modner kød som i gamle dage. De fangede os ind med flæskesvær, toppet med bacon-mayo og laurbærsalt....hvilket var en sand himmerigsmundfuld. Boden sælger både råt og forarbejdet kød - og en nylavet flæskestegssandwich. Jeg ville ikke så gerne med videre, for jeg havde travlt med at flirte med den der Côte du Boeuf på billedet til højre. Nøøøøøj, den ville jeg gerne ha' haft med hjem....

Men pludselig skete der noget magisk, som mig på helt andre tanker. Mine næsebor opfangede nemlig den mest fristende, henrivende og lokkende duft....

Min hjerne skreg.....det er VAFLER. Boden Liège gør ikke så meget væsen af sig, på nær en smule Tintin lir. Men det gjorde ikke spor, for det var de sprødeste, lækreste, mest knasende og helt igennem uimodståelige autentiske belgiske vafler, de havde at byde på. Jeg var straks reduceret til en fablende, savlende tosse. Træk...mig...nu...baglæns...ind...i fuglekassen...

Og det blev den sidste lyksalige bid. Der var ikke plads til mere - eller tid for den sags skyld.

For udenfor var åbningen i fuld gang med taler og festivitas. Vi havde dog valgt den del fra, da jeg ikke lige har det så fantastiske med så mange mennesker på en gang. 1 minut efter dette billede blev knipset, rullede porten op og folk strømmede ind. Vi forlod markedet, totalt fyldt af gode indtryk og lækker mad - og sneg os ud bag folkemængden.

Jeg ville gerne ha' set Camilla Fabricius klippe det grønne bånd, men var så heldig lige at fange hende på vejen ud. Det er fantastisk at Århus Kommune og rådmanden har støttet op om projektet - som Frantz Longhi har lagt idé og lokaler til. Det kommer til at trække folk til byen - ikke bare fra zone 4, men også fra hele regionen. Godt gået!

Det var en glæde at se det ellers tomme torv, omdannet til en summende markedsplads. I anledningen af åbningen var der også en masse boder udenfor.

Foto th. af Johan Johansen
I yderste revle, mod Ryesgade, fandt vi GOURMENSCH - også bedre kendt som vores madbloggerkollega Jakob Nusbaum. Han stod klar med hummersuppe med kokosmælk og tangpesto. Det blev til en hurtig snak, inden vi forlod det hyggelige torv og forsvandt videre ud i byen.

Jeg har nu haft lidt tid til at fordøje hele oplevelsen. Må indrømme at jeg er totalt blæst væk. Det er sådan et madmarked jeg kun har drømt om. Nej, det er ikke som Torvehallerne....det er helt sit eget. Hamrende charmerende, med labert design og særprægede boder. Det er en kombination af funky uden at blive kitch, moderne stilrent uden at blive klinisk og tilpas laid back uden at bliver for hipster-agtigt (undskyld). Mit helbred har desværre forhindret mig i at tage derind igen siden, selv om jeg gerne ville ha' været forbi og smage på lidt mere - og kunne ha' inkluderet alle boderne i det her indlæg. Så forvent et indlæg mere med resten...


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I tirsdags mødtes jeg med Jakob GOURMENSCH Nusbaum igen - denne gang hos TV2 Østjylland.  

Vi var inviteret i programmet Kulturkampen for at anmelde Aarhus Central Food Market og uddele stjerner.


Du kan se programmet her - det handler om ACFM præcis 22 minutter inde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...