tirsdag den 25. oktober 2016

Blomkåls-toast med ost og skinke...

Den gluten- og melfri bølge skyller stadig over landet - og jeg får ofte henvendelser fra læsere der ønsker alternative versioner af det ene eller det andet. Og hvis folk vitterligt lider af cøliaki eller glutensensitivitet, er jeg som regel til at lokke med - mens de moderigtige glutenhystader bliver bedt pakke sig (ja, så ond er jeg). De her toasts er dog ikke lavet på opfordring, men af nysgerrighed. HomeMadeHeaven slog nemlig et link op på min væg på Facebook og så tog det fart. Det er den her opskrift Cauliflower Hash Browns det drejer sig om - jeg har blot forvandlet dem, først til 'toastbrød' og siden til lækre toasts:

Gyldne, grillede og fristende - med fyld af rare sager. 

Først skal man lave selve 'toastbrødet':

I min udgave består det af blomkål, ost, æg og krydderier.

600 g blomkål rives - eller køres *wroom wroom* på minihakker til blomkåls-ris. Den blendede blomkål drysses med ½ tsk fint salt og vendes godt rundt. Det trækker i ca 20 minutter - og så skal det vrides igennem et viskestykke. Da mine arme arme ikke har særlig mange kræfter, bruger jeg et sne-jern (som men ellers bruger til at lave kartoffelmos med) til at presse væden fra, små portioner af gangen. Det lykkedes mig at presse ca 1½ dl fra, men en med friske arme, kunne nok få meget mere fra.


Og så til de øvrige ingredienser:

2 æg
25 g friskrevet parmesan 
2 spsk olivenolie
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
½ tks tørret timian
½ tsk urtesalt
Lidt friskkværnet sort peber

Det hele æltes godt sammen med den vredne kål - og fordeles i 6 portioner. Hver portion formes til en skive 'toastbrød' på smurt bagepapir eller ditto silikonemåtte. Pres forsigtigt massen fast med fingrene og brug f.eks en dejskraber til at forme kanterne med. Jo mere omhyggelig man er, jo pænere bliver det færdige resultat.

Pladen sættes i ovnen 20 minutter ved 200°C - hvorefter den vendes og der bages 15-20 minutter mere. Det skal være let gyldent ikke mere, da det jo skal ha' mere varme senere. Brug en spartel til at fjerne 'brødet' forsigtigt fra underlaget og læg det til afkøling.

Når trængen til toasts melder sig (Æh, går den nogensinde væk?) er det bare at gå i gang. Ja ja, ved godt jeg skriver skinke - men det var hamburgerryg jeg kunne få fat i.

Jeg er jo som bekendt, nærmest afhængig af fuldkornssennep - så først et tyndt lag af det. Dernæst en skive god ost og til sidst, det ønskede kødpålæg.

Jeg lavede de 3 toast på hver sin måde. De første 2 kom i vaffeljernet i går - den ene med pladerne til belgiske vafler isat (ikke et hit, den var for svær at få ud), den anden med de rigtige plader til trekantstoasts (stor succes). Den sidste kom i min bord-grill her til morgen (bedst af de 3). Man kan også sagtens stege toasten, på begge sider, på en varm pande i en lille klat SMØR.

Aj, men se lige.....

Det er virkelig comfort food der vil noget. Det er ikke en knasende sprød toast, men den smager og mætter helt eminent. Jeg fik 2 til aftensmad og det var mere end rigeligt.


Her til morgen lavede jeg så den sidste:

Mens den var en tur i bord-grillen fik jeg en idé - den skulle da laves til en slags Croque Madame!

Jeg lavede derfor et spejlæg og kom ovenpå. Det blev blot krydret med lidt friskkværnet sort peber - for resten var rigeligt salt.

Bedste morgenmad længe! 

Det er helt klart noget jeg skal lave igen. Det er lidt omstændigt - men jeg syntes faktisk det er umagen værd. Og så er det en god måde at snige nogle ekstra grøntsager ind i kosten på. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og så til noget lidt mere alvorligt.

På det sidste har jeg fået rigtig mange henvendelser og spørgsmål omkring fibromyalgi. Det fik mig til at dele det her billede og skrive følgende på bloggens Facebookside i går:

"I dag skal det ikke handle om mad, men om fibromyalgi. Jeg blev diagnostiseret i 2008, men har levet med symptomerne i ca 16 år nu. Jeg skal ofte svare på spørgsmål om sygdommen, for der er mange der enten ikke ved hvad det er - eller er fejlinformerede.

Nej, det er ikke en psykisk sygdom eller en 'skraldespandsdiagnose' - det ER en fysisk sygdom (klassificeret af WHO i 2004 med koden M79.7- Fibromyalgia). ALT andet skal være udelukket og diagnosen skal stilles af en reumatolog. Noget af sygdommen sidder i hjernen, forstået sådan at det er centralnervesystemet der er 'brændt sammen'. Det kan ikke repareres - og det påvirker resten af systemet i høj grad.

Ja, jeg har ondt hele tiden. Der er aldrig pause. Der kan være dage hvor smerterne er nemmere at takle - men smertefrie dage findes ikke. Desuden har jeg influenzasymptomer ca 8 mdr om året - og rager forkølelser, hoste og infektionssygdomme til mig for et godt ord.

At skrive offentligt om sine skavanker udløser mange meninger og 'gode råd' - nogen tåbelige, andre mistroiske og rigtig mange velmenende. Og nej, jeg er ikke 'utaknemmelig' fordi jeg ikke vil prøve dette og hint som har hjulpet din fasters, sønnesøns nabo - for jeg ved hvad jeg fejler, hvad jeg skal undgå og hvordan jeg passer optimalt på mig selv. Sygdommen påvirker ALLE der har den forskelligt, i større eller mindre grad. Man kan derfor ikke sammenligne direkte - og det der virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden.

Nej, jeg skal ikke undersøges for Borrelia, tungmetalforgiftning, Aspaprtam-allergi (indtager ikke kunstige sødemidler eller light-produkter) eller smitsom svindsot - jeg har været hele møllen igennem og fået diagnosen fibromyalgi (FMS). At der så er en ikke nærmere defineret personlighedsforstyrrelse, PTDS, gigt, slidgigt og bursitis i begge skuldre oven i hatten, er irrelevant i den sammenhæng.

Ja, jeg er hårdt ramt - og bliver ked af det når jeg skal grave i det. Det er nogle barske livsbetingelser at skulle leve med et usynligt handikap - og det koster kræfter at give det liv der er tilbage værdi. Det gør jeg bla ved at skrive på bloggen og her, omgive mig med gode mennesker, lave og spise dejlig mad - og LEVE nu mens jeg har muligheden for det. Jeg ved ikke hvad fremtiden bringer af nye udfordringer og begrænsninger. Det sidste år har været det værste rent fysisk - og jeg kan se at der nu er ting jeg ikke kan, som jeg kunne sidste år på samme tid.

Nåede du helt herned? Tak! Det var dejligt at få lidt luft for det hele. Det er meget at gå rundt med selv. DEL meget gerne med andre der også lever med fibromyalgi - eller TAG gerne en der har brug for at blive klogere".

Wow, det opslag er på nuværende tidspunkt set af over 13.200, har fået 223 likes, er delt 86 gange og har fået 57 kommentarer. Det er helt vildt!


11 kommentarer:

 1. Min indre OCD-Maren er sur over at du ikke brugte to skriver hamburgerryg som er skåret over på midten så den lange lige side kan vende ud mod hver lige side af toastbrødet!

  Men der er jo også bare mig med min OCD!

  Ser ellers lækkrt ud! :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. *Nusse nusse* lover højt og helligt at gøre det næste gang! Tak :-D

   Slet
 2. Arh men det er jo en genial idé med blomkålståååst! I like ♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaaaaak - det er desværre ikke en idé jeg selv kan tage æren for....men alligevel. Tak ♥

   Slet
 3. har med nogenlunde samme blomkåls opskrift lavet "sandwich" brød - og frosset ned. Skulle da have tænkt som du :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan jo bare tø det op og lave toasts af det ;-)

   Slet
 4. Hvor er du bare sej. Jeg har haft lyst til at kommentere mange gange, men i dag skulle det være. Hold da helt op hvor er du positiv, jeg må sparke mig selv bagi for at gå og småbrokke over småting. Jeg glæder mig hver gang til at læse dine gode opskrifter od finurlige tekster. Kram dine katte fra mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak. Det er jeg glad for at du syntes. Jeg gør mit bedste for at få det optimale ud af livet - på trods af begrænsningerne!

   Er rigtig glad for at du har lyst til at læse med her. Skulle hilse fra klattene ;-)

   Slet
 5. Tak for billedet og skriv om fibromyalgi . Min datter på kun 23 har lige fået diagnosen. Hun er asperger med angst og OCD. Har fulgt din blog længe. Læst og fortalt hende om dig. Synes du virker så positiv og at du forsøger at få det bedste ud af den tid du orker noget. Tak

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej. Du må virkelig undskylde at jeg ikke har fået svaret. Jeg har haft en virkelig dårlig periode.

   Puha, så har din datter godt nok også nok at kæmpe med. Jeg kæmper også meget med OCD, men har gjort det til et 'humoristisk' træk i min personlighed. Tusind tak. Det er lige nøjagtig det jeg gør. Livet er alt for kort til at sidde i et hjærne og visne. Det gælder om at leve, mens det er muligt.

   Slet
 6. PS. Tak for mange dejlige opskrifter også.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...