mandag den 12. september 2016

3 x koldskål: vanilje/citron, kirsebær og avocado/lime...

Sponsoreret: Mælkeprodukterne er tilsendt af Arla ESSENS.

Sommer i september - it's a thing! Det er SÅ godt for mig at blive varmet godt igennem og få solkysset kinderne. Og den her uge ser allerede meget lovende ud. Varmen giver (endelig) lyst til lidt lettere måltider...og det kan kun betyde en ting: koldskål! For mig er kan den kolde skål dog ikke udgøre et hovedmåltid, men er god som mellemmåltid, dessert eller som 'fredagsslik'.

Her er det blevet til 3 varianter af den læskende spise - lavet på den samme basis-opskrift.

Arla ESSENS er en ny serie økologiske mælkeprodukter, som har stor respekt for råvarerne og fokus på smagen. Det er jo lige noget for mig - så jeg sagde straks 'ja tak' da jeg blev tilbudt at få serien tilsendt.

Til basis-koldskålen valgte jeg at bruge en blanding af kærnemælk og kefir. Det gav mig også mulighed for at smage på dem hver for dig. Kærnemælken er mild og fyldig - og kefiren syrlig og letperlende på tungen. Kærnemælken er lidt for anonym til min smag, til at drikke ren, men god til smoothies og koldskål. Men den kefir er jeg godt nok allerede helt pjattet med, den smager nemlig som rigtig kærnemælk gjorde da jeg var barn. Åh!

Først lavede jeg en helt alm koldskål - med vaniljepulver og citron. 

3 rå æggeblommer
50 g rørsukker
Saften fra 1 citron
¼-½ tsk vaniljepulver
5 dl kærnemælk
5 dl kefir

Piske æggeblommer og sukker til en sej, lys æggesnaps. Pisk citronsaft og vanilje i. Pisk til sidst de 2 slags mælk i.

Skal vi lige tage den igen? Der er IKKE salmonella i danske økologisk æg, så brug dem endelig - de smager så meget bedre end pasteuriserede. Slå dem først forsigtigt ud i en skål, og fisk så blommerne op med fingrene, så hviden kan glide helt af. 

Når man bruger friske æg, er det dog en god idé lige at køre den færdige koldskål igennem en sigte, så man fanger eventuelle æggestrenge.

Sæt den færdige koldskål på køl i et par timer, så den kan trække smag og blive iskold.

Server gode småkager kammerjunkere til. De her er, efter min mening, nogle af de eneste der er værd at spise. Giv den også gas med ristet müsli, honningristede havregryn, frugt, bær og is, hvis det skal være ekstra festligt.

Ikke spor tosset på en varm dag - med et skud citronmelisse.

 Koldskålen kan nemt peppes op og gøres mere dessertagtig. Her er et nemt og hurtigt tip:

Brug marmelade - af de frugter du kan lide. Jeg er jo en sucker for kirsebær, så jeg hev det her glas ud af skabet.

50 g marmelade
4 dl basis-koldskål
2 dl kærnemælk

Blend marmeladen med koldskål og kærnemælk *wroom wroom*. Smag evt til med et par dråber citron. Køl helt ned.

Her er kirsebær-koldskålen serveret med frysetørret hindbær (gnedet igennem en sigte) og lidt citronverbena.

Og så kommer vi til den sidste og lidt skøre version. Jeg har virkelig et flip med avocadoer i tiden og spiser mindst 2 om dagen, de dage hvor jeg ikke faster. Så da jeg i går lavede koldskål, skævede jeg til min avocado-samling og tænkte "hvorfor ikke?". Det giver jo både sundt fedt, masser af kostfibre, vitaminer og mineraler (*host* ernæringsforbedret *host*). Og så mætter koldskålen pludselig mere - og så nærmer vi os noget der ligefrem kan udgøre et rigtigt måltid. 

Desværre var jeg for skidtmads til at skulle i byen efter frisk lime, så jeg måtte nøjes med det på flaske. Det skal man ikke gøre...så er det sagt. Gør som jeg siger, og ikke som jeg gør, i det her tilfælde. Mkay?

1 lille avocado
½-1 spsk limesaft
1 spsk agaverirup - eller rørsukker
3 dl basis-koldskål
2 dl kefir

Flæk avocadoen og fjern stenen. Skær frugtkødet i tern, nede i skallen og skrab derefter indholdet ud i en skål. Blend avocado, lime og agavesirup sammen til en hel glat puré. Rør koldskål og kefir i. Køl helt ned.

Jeg serverede den afkølede avocado-koldskål med et drys grøn dukkah (mandler, pistacienødder, sort sesam, fennikel, sukker og salt) på toppen - og en håndfuld småkager kammerjunkere ved siden af. Det var forbavsende lækkert - og ikke sidste gang jeg laver det.

3 x koldskål - hvilken er din favorit?


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det labre SMØR i serien kendte jeg allerede i forvejen. Det er nemlig det fra Arla Unika, som blot er kommet i ny emballage. Du kan læse om det her.

Fredag aften var Max på besøg - og vi blev sultne. For ikke at falde i en omgang take-out, lavede jeg blødkogte æg med ristet rugbrød og SMØR til os. Det er et totalt tilfredsstillede måltid - og der er både varmt/koldt, noget der knaser og det dejlige fede SMØR. Og når man så ikke behøver at bruge hverken længere tid end det tager æggene at koge og et minimum af kræfter - ja, så er det et hit i min bog. Seriøst, det er da DET der skal være mit go-to måltid fremover! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og nu kalder solen og det der udendørs på mig. Kræfterne er for små til at cykle ned på min bænk ved søen, så jeg knuselsker min lille altan som aldrig før. Hvis jeg rykker lidt rundt på møblerne, kan jeg slikke sol fra kl ca 12:20 til kl ca 19, hvor den forsvinder bag naboblokken. 

God mandag til alle der kommer her forbi...

4 kommentarer:

 1. Uhm - koldskål er nemlig ikke bare koldskål :D
  I vores barndomshjem lød klassikeren på en blendet omgang af: 1 l. tykmælk, 1 l. kærnemælk, 2 limes med saft/skal, 250 gram jordbær, samt en vaniljestang + rørsukker og salt til det passer.

  - A

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig det, det ikke bare er :D

   Uh, det lyder lækkert. Er også vokset op med tykmælk i koldskål. Det mætter mere.

   Slet
 2. Din lyserøde kirsebær koldskål, synes jeg er den fineste

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...