mandag den 13. juni 2016

Nordisk Tapas: økologiske bornholmske kiks - med 6 slags spread...

Sponsoreret indlæg!

Oxford Biscuits har just lanceret en ny slags kiks: Nordisk Tapas - som er en æske med 5 forskellige håndlavede økologiske kiks fra Bornholm. Kiksene er udviklet til ost - men kan også bruges til meget andet. Jeg har har leget lidt i køkkenet og lavet 6 forskellige slags spread til at toppe dem med:

Det blev til denne festlige anretning - og der er noget for både veganere, vegetarer og altspisende. 

De 5 slags kiks kommer fra 3 bornholmske bagere: Bager Dam i Aakirkeby (fuldkornskiks med ristede sesamfrø og hørfrø), Bager Mortensen i Nexø (rugbrødskiks) og Bager Thorsen i Hasle (durumkiks, speltkiks og sorte kulkiks)

Rugbrødskiksene indeholder SMØR, men de øvrige 4 varianter er 100% veganske. Kiksene kan købes i udvalgte Kvickly butikker.

Kiksene er ret hårdt bagt, og ud over at kunne bruges på et moderne ostebord, syntes jeg sagtens de kan bruges med andre slags topping. Jeg har som sagt lavet 6 slags spread til at komme ovenpå:

En fetacreme med rød peber, en bønnespread med citron og salvie, en creme på avocado og rygeost, en spread med røget ørred, en creme på rygeost og radiser - og en makrelspread med kapers. Her er de alle serveret på speltkiksene.

Til fetacremen:

1 bøtte feta Salat Ost. 
2 grillede peberfrugter fra glas
½-1 fed hvidløg

Dræn osten og blend den med 2 røde grillede peberfrugter (Man kan sagtens bruge rå eller bagte peberfrugter i stedet). Smag til med lidt revet hvidløg. Det er drysset med blomstrende citrontimian.

Bønnespread:

1 ds cannelini bønner 
2 spsk citronolie
Saften fra ½ citron
½ tsk revet citronskal
4 blade frisk salvie
1 tsk fuldkornssennep
Urtesalt

Dræn bønnerne, skyl dem for lage og blend dem med citronolie, saft og skal. Hak salvien groft og blend den med i et par sekunder til sidst. Smag til med fuldkornssennep og urtesalt. Tilsæt evt mere citronsaft. Server med salvie i chiffonade (rul bladene og skær dem i ultratynde strimler). Bønnerne kan erstattes af butterbeans, alm hvide bønner eller kikærter.

Avocadocreme med rygeost:

1 avocado
100 g rygeost
Saften fra ½ citron
Urtesalt og friskkværnet sort peber

Blend kødet fra 1 avocado med rygeost og citronsaft. Smag til med salt og peber. Garner f.eks med citronverbena.

Spread med røget ørred:

100 g røget ørred
1 spsk mayonnaise
2-3 spsk skyr
1 tsk fuldkornssennep
Frisk eller tørret fennikel - her frisk bronzefennikel

Blend fisken med mayo og skyr. Rør fuldkornssennep og lidt finthakket bronzefennikel i.

Rygeostecreme:

70 g rygeost
1 spsk skyr
½ spsk mayonnaise
1 forårsløg
10 radiser i mellemstørrelse
Urtesalt og friskkværnet sort peber

Blend osten med skyr og mayonnaise, Hak forårsløg (tag lidt fra til pynt) og radiser meget fint og vend i. Juster saltbalancen og tilsæt lidt sort peber. Pynt med radiser i skiver og forårsløg.

Note: jeg har justeret mængden af skyr i opskriften, så cremen ikke bliver så tynd som på billederne her i indlægget.

Makrelspread:

100 g røget makrel frisk eller fra dåse
1 spsk mayonnaise
1-1½ spsk skyr
2-3 tsk kapers

Befri fisken for skind og finnerester. Blend den med mayonnaise og skyr. Dræn kapers fri for lage og hak dem fint - vend dem i cremen. Pynt med lidt hele kapers.

Mix og match - find dine favoritkombinationer. Jeg syntes den røgede makrelspread passer perfekt til de små rugbrødskiks. Det giver en lille nyfortolket makrelmad i hapse-størrelse. Udnyt de smukke sorte kiks (som er tilsat kul, lavet på gran) til de kraftigt farvede toppings - det ser knaldgodt ud og smager ligeså.  

I stedet for at komme de forskellige slags topping på kiksene, kan de også med fordel serveres i skåle, med kiksene ved siden af til at dyppe med. Uh, og jeg tror bestemt også at denne labre torskerognsdip ville være perfekt til disse kiks.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I bedste Stop Spild Af Mad stil, fik jeg spist alle resterne i de følgende dage. Her har jeg lavet en frokost på Meyers hvedebrød: avocado/rygeostecremen med varmrøget peberlaks og citronverbena - og den sidste ørredspread med en rose lavet på den sidste avocado, pyntet med bronzefennikel. Ja ja, jeg ved det godt - jeg er en uforbederlig pyntesidse.

God mandag til alle der kommer her forbi...Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...